Doamna CARMEN MAZILU, Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala municipiului Bucureşti, a fost prezentă la Ceromonia de premiere și absolvire pentru calificările Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, Promoția 2018. Cu această ocazie, domnia sa a afirmat:
„Sunt deosebit de onorată și vin cu foarte mare plăcere când sunt invitată în momentul absolvirii studiilor pentru asistenții medicali. Bine ați venit în acestă profesie, viitorii noștri colegi, stimați și dragi colegi! Sunt convinsă că sunteți foarte bine pregătiți și pentru examenul care urmează. Pe această cale, doresc să felicit școala care s-a dedicat educării dumneavoastră pentru profesia pe care ați ales să o practicați.
Organizația profesională pe care o reprezint – OAMGMAMR – este formată din cele 3 categorii ale profesiei – asistent medical generalist, moașe și asistent medical, ultima categorie fiind cea din care faceți parte și dumneavoastră. Pentru a profesa ca asistent medical în România trebuie să dobândiți calitatea de membru al Organizației. Nu vă puteți angaja fără a deveni membru al Ordinului și fără a fi înscris în Registrul Asistenților Medicali. După examenul de absolvire, trebuie să depuneți actele pentru a deveni membru. Când veți fi angajați, veți obține și Avizul de practică, ce se înnoiește anual. De asemenea, pregătirea dumneavoastră nu se oprește odată cu școala. Anual trebuie să aveți 30 de credite prin programul de educație continuă. Așadar, vom colabora foarte strâns de acum înainte. Ne vom vedea la sediul din str. Avrig, foarte aproape de școala voastră, fie pentru cursurile de educație continuă, fie pentru informații sau obținerea documentelor de care aveți nevoie.
Ce înseamnă această profesie? Începând cu rostirea Jurământului intrați într-o profesie cu cunoștințele pe care le aveți, cu vocația cu care ați ales această profesie, cu cunoștințele de comunicare, de care aveți atât de multă nevoie în relația cu pacienții. Educația pentru Sănătate trebuie să fie a doua natură a asistentului medical. Trebuie să avem grijă să facem mai întâi prevenție și după aceea să fim profesioniștii care acordă îngrijirile specifice de sănătate.
Vă urez mult succes, forță, determinare! Vă doresc să învățați cât mai mult!
Am enumerat printre calitățile necesare asistentului medical și empatia. Unii oameni se nasc cu capacități empatice mai puternice. Alții trebuie să depună un efort mai mare. Empatia se învață. Nu suntem într-o profesie pragmatică, nu suntem roboți. Dar, trebuie să fim foarte atenți la cei pe care îi vom avea în grijă sau la cei pe care îi vom consilia. Asistenții de farmacie, de exemplu, vor face și partea de consiliere pentru pacienții / clienții care trebuie sfătuiți, ghidați; iar asistenții de balneofiziokinetoterapie trebuie să depună foarte mult efort în zona de recuperare, care este în plină dezvoltare în România. În viitorul apropiat, vom avea nevoie tot mai mult de personal specializat pentru că populația îmbătrânește și apar diverse probleme, multe dintre acestea fiind legate de mobilitate. Așa că, sigur veți fi căutați de piața muncii. La fel vor fi și cei de la farmacie; știm că sunt numeroase lanțuri de farmacii care continuă să se dezvolte.
Vă doresc să vă angajați cât mai repede, să vă practicați profesia și să fiți cei mai buni specialiști!
Tot ce doriți să aflați, legat de Organizația profesională, veți găsi pe site-ul www.oammrbuc.ro, al filialei București. Acolo veți găsi detalii despre cum se obține Certificatul de membru și care sunt documentele necesare. Este și o revistă on-line, sunt de asemenea cursuri on-line. Aceste forme de informare și educație sunt cu siguranță facile pentru voi. De asemenea, putem comunica și direct. Vă așteptăm cu drag la sediul nostru!
Vă mulțumesc și vă doresc succes! Să fiți cele mai bune variante ale voastre! În fiecare zi ne dezvoltăm și devenim din ce în ce mai buni și mai pregătiți pentru tot ce înseamnă profesia!”
prof. Raluca BRAD