În debutul lunii octombrie 2019, parteneriatul cu Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA a demarat un curs masterclass extins de-a lungul întregului an școlar 2019 – 2020, derulat sub forma unor workshop-uri, ateliere de lucru, dar și invitații la manifestări științifice, destinate atât elevilor, cât și profesorilor școlii noastre.

Un grup de 21 de elevi beneficiază deja de suportul teoretic și practic facilitat de către specialiști ai Rețelei de Sănătate REGINA MARIA, sub coordonarea doamnei Daniela Dunca – Project Manager al Programului de internship pentru  asistenții medicali debutanți. Temele supuse dezbaterilor surprind evidențierea modalităților de cunoaștere și aplicare a standardelor de calitate și de siguranță în îngrijirea pacientului.

Workshop-urile destinate profesorilor sunt coordonate de către domnul Dan Cârciumaru, trainer specialist în cadrul Rețelei REGINA MARIA. Provocările lansate de noile generații de elevi, precum și nevoia realizării un transfer de informații specifice, din perspectiva rolului de profesor, respectiv de formator, sunt menite să configureze orizonturi deschise către tehnici de predare și de facilitare a cunoștințelor, la actualitatea socio-medicală.

În săptămâna 27 – 31.01.2020, atelierele de lucru s-au desfășurat în incinta școlii noastre, ocazie cu care a fost inaugurată noua sală de demonstrații, amenajată ca un spațiu modern și dotată cu materiale performante de ultimă generație.

Doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a întâmpinat invitații și elevii prezenți cu un cuvânt de bun venit: Cu bucurie inaugurăm spațiul sălii de demonstrație printr-o serie de ateliere menite să aducă un plus-valoare pregătirii voastre profesionale. Apreciem alăturarea partenerilor noștri în misiunea școlii de a crește calitatea pregătirii voastre profesionale și le mulțumim pentru disponibilitatea cu care se implică în a vă împărtăși din vasta experiență a dumnealor. Fiți curioși pentru ca toate aceste ateliere să vă sporească atât încrederea în voi, cât și șansele de angajare.”

Centrul mobil al partenerilor noștri a asigurat toate mijloacele necesare demonstrării unor tehnici medicale cu simulator. O parte dintre elevii anului III, calificarea AMG, au participat la aceste ateliere de lucru, primind suportul teoretic și practic din partea trainerilor „Regina Maria”: asistent medical Cătălina Ciobanu și asistent medical Codruț Buzea.

As. Med. Codruț Buzea: „Deși au trecut destul de mulți ani de la certificarea competențelor mele medicale, mă bucur să mă aflu acum aici și să vă dăruiesc din experiența profesională acumulată. Întreaga mea experiență dobândită și validată pe secția de Terapie Intensivă, din cadrul Ponderas Academic Hospital, o împărtășesc cu voi, în cadrul celor 5 ateliere de lucru.

Eu vă asigur de tot suportul și de toată deschiderea mea, iar voi fiți curioși și îndrăzneți în răspunsuri și intervenții, întrucât nu există răspunsuri greșite acum când învățați. Doar astfel putem crea contextul adecvat pentru identificarea și clarificarea tehnicilor medicale.”

As. Med. Cătălina Ciobanu: „Toată suita de tehnici pe care ni le-ați solicitat spre prezentare și demonstrație le exersez zi de zi în viața mea profesional, desfășurată în cadrul Maternității Băneasa. Constant am alături asistenți medicali debutanți și le ofer cu drag detalii utile, pentru a prinde curaj și îndrăzneală în abordarea pacienților. Am venit înspre voi atât cu o prezentare succintă a reperelor teoretice, precum și cu toată răbdarea, pentru a vă fi alături în exersarea tehnicilor propuse.”

Organizați în grupe formate din 10 elevi, în două intervale orare, corespunzătoare programului celor 2 schimburi de elevi, în fiecare zi a săptămânii, în sala de demonstrații, au rulat 5 tehnici de mare interes și utilitate pentru elevi: Puncția venoasă cu recoltare de probe biologice, Montarea de cateter venos: branula, Injecția intramusculară / intradermică / subcutanată, EKG, Sondajul vezical.

Alături le-au fost atât profesori din catedra de nursing: prof. Cristina Costache, prof. Raluca Brad, prof. Mirela Avram, prof. Daniela Vlădescu, prof. Corina Bucur, prof. Eugenia Olaru, prof. Mirela Iavorschi, prof. Alice Ragazan, prof. Mara Tamaș, precum și profesori din catedra de biologie: prof. Maria Baldovinescu și prof. Eugenia Petrescu.

Implicarea, determinarea, entuziasmul, pasiunea pentru domeniu și bucuria de a exersa și de a se forma pentru a deveni tot mai buni, sunt cuvintele care descriu atitudinea elevilor înscriși la aceste ateliere.

Feedback profesori și elevi:

Prof. Mara Tamaș: „În orice profesie este nevoie de timp, de motivație intrinsecă, dar și de ajutorul celor din jur. Colegii noștri de la „Regina Maria” au însumat în cursul lor de masterclass cele menționate, dar au lucrat și la partea psihică a elevilor noștri. Au insuflat încredere în forțele proprii, au „pictat” un viitor frumos și realizabil prin forța celor care ajută la crearea acestei minunate cariere. Profesori și elevi s-au unit într-o echipă, mentorii s-au alăturat și ei, rezultatul final fiind cel scontat: modelarea comunicării între oameni, manevre efectuate corect, încrederea în oameni și în sistemul medical.

Prof. Corina Bucur: Ne-am bucurat să îi avem alaturi, timp de o săptămână, pe colegii noștri, Cătălina și Codruț, asistenți medicali în Rețeaua de sănătate „Regina Maria”. Am asistat în fiecare zi la aceste cursuri, care au reprezentat un eveniment inedit prin prezentarea neconvențională, presărată cu o multitudine de dezvăluiri din culisele activității de asistent medical. Elevii participanți, din anul III de studii, au avut ocazia să-și rememoreze cunoștințele căpătate din anul I și să-și exerseze îndemânarea privind executarea unora dintre cele mai importante tehnici din activitatea profesioniștilor din sistemul medicl. Îi așteptăm oricând cu drag pe colegii noștri să revină în școală cu noi proiecte!

Prof. Maria Baldovinescu: „A fost o săptămână de învățământ ideală: formatorii – asistenți medicali profesioniști, cu harul explicației orale și practice; elevii care respectă regulile, care repetă manevrele demonstrate până reușesc să o execute perfect; o sală de demonstrație la standarde europene. Am beneficiat de un sfârșit de săptămână plin de mulțumire și mai ales de un bagaj important de cunoștințe practice.

Viorel Petrescu (III H – AMG): „Una dintre frumoasele zile când am avut posibilitatea de a ne completa cunoștințele și de a ne reaminti tehnicile la care am asistat în cadrul pregătirii noastre practice, alături de profesioniști, alături de ambasadori ai îngrijirilor medicale.

Mulțumim organizatorilor, mulțumim partenerilor școlii din cadrul Rețelei de Sănătate „Regina Maria”! Așteptăm nerăbdători participarea la celelalte module care urmează!”

Simona Daniela Isbiceanu (III J – AMG): „A fost o experiență interesantă, din care am avut de învățat. Am aprofundat tehnicile studiate și am avut ocazia să exersăm. Mulțumim trainerilor pentru răbdarea cu care ne-au împărtășit din experiența lor profesională.

Gabriela Olteanu (III H – AMG):Toate prezentările au fost foarte interesante. Atmosfera de lucru a fost plăcută și deschisă.”

Iulia Cătălina Țigănuș (III F – AMG): „Mulțumim tare mult pentru oportunitate, atât școlii, cât și specialiștilor din cadrul Rețelei de Sănătate „Regina Maria”. Am asistat la ateliere de lucru cu adevărat utile!”

Cristina Nacu (III A – AMG): „Mă bucur că am reușit să mă înscriu și să particip la aceste ateliere foarte utile.”

 

Prof. Adriana PĂUNESCU

Responsabil Program de Internship

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 202

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes