Clubul Absolvenților a demarat joi, 31 octombrie 2019, cursul MasterClass: Știu! Pot! Simt! Cunosc! Devin cel mai bun!, cu o primă temă: „Abordarea Pre și Post operatorie a pacientului cu sau fără neoplazie.”
Am fost onorați să pornim în acest demers al dezvoltării profesionale, alături de doamna dr. Mădălina Calița, medic specialist în chirurgie, cu competențe în chirurgie oncologică și de doamna asistent medica Adriana Staicu (Predoiu), absolventa școlii noastre, promoția 2014.
În debutul activității, doamna director a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova, a afirmat: „Suntem onorați de prezența doamnei dr. Mădălina Caliță și cea a Adrianei Staicu, absolventa noastră, cu care ne mândrim. Conectarea cu experiența profesională a invitatelor noastre vă va aduce un plus de valoare profesională reală. Sensul acestor activități este de a deveni buni profesioniști pe secțiile alese, astfel încât pacientul să beneficieze de o calitate îmbunătățită a îngrijirilor medicale”.
Doamna director adjunct, prof. Andreea Csolti, ne-a fost alături din perspectiva noului său rol în școală: „Sunt impresionată să vă întâlnesc aici în număr atât de mare. Apreciez deschiderea voastră către aceste activități și sper să găsiți utilitatea acestor teme și forme de dezbatere în dezvoltarea voastră profesională.”
Doamna dr. Mădălina Calița a atras atenția publicului, format din elevi și profesori ai școlii noastre, atât prin diversitatea cazurilor prezentate, prin emoționalitatea și autenticitatea abordării pacientului, dar și prin împărtășirea unor experiențe din viața personală: „Am știut că vreau să devin chirurg încă de la vârsta de 4 ani, când defineam chirurgia ca fiind „ceva” între asistența medicală și medic. Nu m-am abătut de la visul meu și este singura alegere asupra căreia nu aș reveni niciodată. ”
Din interacțiunea sa cu toți cei prezenți la dezbatere s-au accentuat următoarele competențe folosite în conturarea profilului asistentului medical adecvat secției de oncologie: pregătire profesională temeinică; deținerea unei structuri de personalitate bine ancorată în realitate; o doză crescută de răbdare și de disponibilitate manifestată față de pacient; rafinarea abilităților în managementul durerii pacientului neoplazic; gestionarea adecvată a momentelor de impulsivitate printr-un real simț al umorului.
Întrucât afecțiunile oncologice sunt generatoare de stres fizic și psihic, o mare parte din succesul intervenției medicului este susținut și de atitudinea pacientului vis-a-vis de propriul său diagnostic. Printre factorii care potențează stresul psihic, doamna doctor a enumerat: afectarea calității vieții de după intervenția chirurgicală; schimbarea stilului de viață anterior deținut; resimțirea acută a nevoii de suport familial real; identificarea unor strategii de coping necesare în asigurarea complianței la tratament a pacientului, primind suportul familiei extinse.
Prin firescul discursului său, invitata noastră a ghidat elevii în surprinderea acelor resurse ale pacientului, care potențează șansele spre vindecare: încrederea în medic; trăirea fricii ca motor accelerator în acceptarea intervenției chirurgicale; speranța asociată cu credința.
În finalul intervenției sale, doamna dr. Mădălina Caliță a justificat importanța alegerii profesiei și a rolului asistentului medical în relația cu medicul: „În intervenția mea profesională nu pot funcționa fără asistentul medical. Rolul său, în momentele pre și post operatorii, este decisiv. Asistentul medical este cel care deschide ușa nu doar către salonul pacientului, ci și către poarta sufletului acestuia, păstrându-și mereu zâmbetul pe buze, chiar și în momentele de conectare empatică atât cu suferința pacientului, cât și cu cea a aparținătorilor acestuia.”
Dialogul elevi – specialiști în sănătate a continuat cu intervenția absolventei noastre, asistent medical Adriana Staicu (Predoiu), una dintre elevele care a beneficiat de bursă de excelență oferită de școală (bursă care a constat în scutirea de taxă pentru toți anii de studiu). Adriana a împărtășit elevilor o parte din secretele profesiei și a depănat momente frumoase din viața sa de elev: „Am urmat această profesie atunci când mi s-a spus că mai am 1 an de trăit. Lucram în domeniul IT de 10 ani. Am ales chirurgia, un domeniu greu, unde vezi durere, suferință, dar și bucuria izbândei când, ascultând povestea pacientului, reușești să-i ușurezi durerea. În cadrul cursurilor Masterclass de care am beneficiat, în calitate de elev al școlii, am învățat de la Libby Gitenstein (soția ambasdorului SUA la București) că prin atingerea pacientului stabilești atât un contact emoțional, cât și unul profesional, ocazie cu care afli și o mulțime de detalii despre starea de sănătate a pacientului. Am învățat și că, înainte de a-i fi sprijin pacientului, este necesar să ne oferim timp pentru nevoile noastre de hrană, hidratare și odihnă. Astfel vom evita atitudinile rigide, indiferente sau lipsite de respect față de colegii cu care lucrăm, sau față de pacienți.”
Recomandarea Adrianei pentru elevii noștri a fost de a fi preocupați constant de studiu; de a-și depăși teama de eșec, printr-o crescută rezistență la critică, dar și prin spontaneitate și intuiție; să-și exerseze starea de prezență în relația cu pacientul printr-o cât mai bună autocunoaștere și autoacceptare; să dea dovadă de flexibilitate relațională și în gândire.
„Pentru mine, fiecare activitate pe care o inițiez și organizez în cadrul Clubului Absolvenților este nu doar coerentă cu misiunea școlii, ci și revelatoare de resurse ale elevilor. Atmosfera de mare încărcătură emoțională din timpul dezbaterii s-a continuat și la orele de psihologie când, sub impactul intervenției invitatelor noastre de astăzi, una dintre eleve și-a deschis sufletul împărtășind cu mine și colegii săi cum a învins cancerul. Este o poveste de viață pe care o veți afla și voi în curând, pentru că doar așa înțelegem să ne prețuim viața, oamenii de alături și profesia.” (prof. Adriana Păunescu)
Feedback elevi:
„Prezența mea la activitatea Clubului Absolvenților a fost o experiență deosebită, care mi-a adus confirmarea motivelor pentru care am ales această profesie. Țin să mulțumesc pe această cale doamnei doctor Mădălina Caliță și doamnei asistent medical Adriana Staicu, pentru că ne-au împărtășit câteva din secretele chirurgiei, dar și conducerii școlii noastre pentru că ne-a oferit oportunitatea de a interacționa cu aceste doamne deosebite.” (Denisa Constantinescu, elevă I i AMG)
„Activitatea „Abordarea Pre și Post operatorie a pacientului cu sau fără neoplazie” a fost genială pentru mine. Am învățat că în sistemul medical un pic de umor nu strică. Mi-am regăsit impulsul moral în cunoașterea mea personală și profesională. În viitor, mi-aș dori foarte mult să o reîntâlnim pe doamna dr. Mădălina Caliță.” (Mihaela Jordan, elevă I G AMG)
„După această experiență am înțeles importanța Clubului Absolvenților. Aici am găsit oameni calzi, cu sufletul deschis, plini de bunăvoință și de determinare pentru a face bine celui aflat în suferință. Tema abordatată a fost foarte interesantantă și nu pot decât să mă bucur că există cadre medicale care luptă pentru viața fiecărui pacient printr-o muncă susținută.” (Bianca Pârvu, elevă I i AMG)
„Pentru mine a fost binevenită activitatea petrecută în compania doamnei dr. Mădălina Caliță și a doamnei as. med. Adriana Staicu. Ideea temei este una utilă pentru completarea noastră profesională.Mi-ar plăcea să participăm și la urmatoarele activități de acest gen și nu numai. Vă multumesc!” (Viorel Petrescu, elev III H AMG)
prof. dr. Adriana Păunescu