Elevi din anii II și III, calificarea asistent medical generalist, au participat la un un curs de îngrijiri paliative, organizat de HOSPICE Casa Speranței și susținut de asistent șef Adriana Mazilu și asistent Aura Florentina Bunea. Temele abordate au fost: comunicarea profesională, confidențialitatea în relația asistent medical – pacient, tehnici specifice în îngrijirile paliative.

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, un partener important al fundației, având o colaborare de lungă durată, a fost reprezentată prof. Anca Grecu, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. coordonator Daniela Vlădescu, prof. Raluca Brad și prof. Mirela Avram.

 

„Îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu problemele unei boli incurabile, prin îngrijire medicală pentru pacient, sprijin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru pacient și aparținători.

HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie. HOSPICE Casa Speranței acordă servicii specializate (numite „îngrijiri paliative”) persoanelor care suferă de boli incurabile, în așa fel încât bolnavul – adult sau copil – să se poată bucura de o cât mai bună calitate a vieții și de un cât mai bun confort, fără durere sau alte simptome neplăcute, alături de cei dragi.

 

La începutul anilor ’90, conceptul de îngrijire paliativă era complet necunoscut în România. Mai mult, spitalele de stat, singurele unități medicale către care românii se puteau îndrepta în momentul în care aveau o problemă de sănătate, ofereau condiții precare pacienților. Situația era aceeași în cazul secțiilor de oncologie, adică locul în care erau internați cei care erau diagnosticați cu o boală incurabilă. Realitatea dură din acele timpuri l-a determinat pe Graham Perolls, un britanic care vizitase de mai multe ori România, să ia inițiativa de a crea o fundație care avea să schimbe viziunea asupra grijei acordate pacienților cu boli incurabile.

 

HOSPICE Casa Speranței și-a început activitatea în 1992, cu o mică echipă, la Brașov. Ajutorul organizației se îndrepta atunci către cei aflați la finalul vieții, după o lungă suferință și luptă cu un diagnostic necruțător. În timp, îngrijirea paliativă a început să se adreseze tuturor persoanelor cu boli incurabile sau diagnostice grave, cu prognostic limitat de viață. Echipa HOSPICE Casa Speranței s-a mărit, iar organizația a inaugurat, tot la Brașov, în 2002, primul centru cu servicii integrate de acest tip din țară. Peste 12 ani, HOSPICE avea să înființeze un centru similar, mult mai încăpător, la București.

 Cei 25 de ani de activitate, pe care HOSPICE Casa Speranței îi aniversează în 2017, au atins existențele a mii de oameni și au marcat viețile tuturor celor dragi acestora. Fundația a devenit sprijin pentru cei aflați prinși într-o cursă nedreaptă cu o boală incurabilă. Specialiștii organizației au fost și rămân aproape de cei care au nevoie de îngrijire paliativă, prin servicii gratuite, oferite în casele pacienților, la sediile fundației sau în spitalele partenere. Tratamentul, sesiunile de kinetoterapie, activitățile în centrele de zi, internarea în propriile unități medicale, grupurile suport, îndrumarea și consilierea psiho-emoțională sunt menite să readucă bucuria și speranța în viețile celor greu încercați.”

( sursa: https://www.hospice.ro )

 

prof. Raluca Brad

  

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 856

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes