„Până în prezent, mentalitatea românilor de a urma o facultate a perturbat orientarea profesională a elevilor și implicit a propriilor copii. Motivația reală care a generat criza națională a forței de muncă are la bază doar nevoia omului (adolescent, tânăr, adult) de validare socială, prin raportare la statutul și câștigul financiar înregistrat. În contextul acesta, migrația românilor a luat amploare, situația economică s-a îmbunătătit, însă nu și cea socio-familială. În momentul de față, tot mai des, românii se orientează către alegerea unei profesii care să le aducă și avantaje reale. Statisticile indică faptul că aproximativ 50.000 de elevi au înregistrat un eșec în promovabilitatea examenului de Bacalaureat. Ce se întâmplă cu viitorul acestor tineri? Dar cu cel al celor care au absolvit o facultate, însă întâmpină dificultăți în a se integra profesional?

Ei bine, această situație socială încurajează tinerii și adulții deopotrivă să urmeze o școală care să le faciliteze succesul în cariera profesională.

Școala noastră își continuă misiunea de a forma Educatori pentru sănătate. Mai mult, pregătirea teoretică și practică pentru cele trei calificări – asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare – este o dovadă a faptului că absolvenții noștri au ales o profesie.

Profesia de asistent medical presupune implicare cu pasiune și creativitate, nu doar o simplă execuție a unor proceduri.

Ne place să credem că peste cei 1.700 de elevi care ne aleg anual, de mai bine de 28 ani, au apreciat oferta noastră educațională, facilitarea schimbului de experiență cu țări din Europa, dar și preocuparea pentru punerea lor în contact cu angajatorii.

Trecutul ne ajută pe fiecare dintre noi să observăm calitatea alegerilor; prezentul ne pune în contact cu nevoile proprii; viitorul ni-l creăm prin alegerile spre care tindem.

Viitorul este preocuparea celor interesați de calitate, confort și amplificarea stării de bine.”

(prof. Adriana Păunescu – Responsabil Comisia de Monitorizare a Inserției Absolvenților pe Piața Muncii )

 

Pentru a materializa preocuparea pentru calitatea serviciilor medicale și pentru a valoriza resursa umană implicată în actul medical, Guvernul a aprobat joi, regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei de joi, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Astfel, cele nouă anexe stabilesc procentele diferenţiate pe locuri de muncă şi categorii de personal, în funcţie de condiţii:

 

– locuri de muncă cu condiţii periculoase: 15% până la 25%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebit de periculoase: 35% până la 85%;

– locuri de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;

– locuri de muncă cu condiţii grele de muncă: 10% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţi periculoase: până la 30%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;

– personal care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate: până la 20%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de asistenţă socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%.

 

Conform deciziei Executivului, „locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.”

(Sursa: https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cum-vor-fi-acordate-sporurile-in-sistemul-sanitar-904481)

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 95

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes