De aproape un an, multe din țările Europei, printre care și România, se luptă cu pandemia de covid-19.
În toată această perioadă, despre cadrele medicale s-a spus, și pe bună dreptate, că sunt eroi aflați în linia întâi a unui război cu un inamic perfid.
Pe parcursul acestor luni s-au acumulat multe sentimente contradictorii, supărări, tensiuni, tristețe…
Oboseala începe încă de la echiparea pentru a intra în zona roșie, acolo unde se află pacienții infectați.
Bonetă, mască, vizieră sau ochelari, combinezon închis perfect etanș, halat suplimentar de protecție, 2 perechi de mănuși, încălțămintea de protecție…simți că nu poți respira…
Dar, pacienții așteaptă…sunt singura lor șansă la viața care pare că se stinge cu fiecare răsuflare…Sunt vârstnici, tineri, foarte tineri….cu toții își pun speranțele în acești OAMENI despre care s-a spus că arată ca niște cosmonauți pregătiți să plece într-o nouă misiune, departe de casă.
Acești OAMENI au, la rândul lor, propriile povești…au viața lor care, de aproape un an, pare că a stat în loc. Mulți dintre ei își văd familiile la 1 săptămână sau 2…alții chiar mai rar…Cât despre bunici…. aleg să stea mai departe de ei pentru a nu-i pune în pericol. Îi apasă deja dorul….atât de tare încât, uneori, respirația devine tot mai greoaie, bătăile inimii sunt tot mai accelerate și ochii se umezesc….Însă…pacienții….pacienții au nevoie de ei….
Sub o presiune continuă, caută mereu soluții în această luptă care pare că nu se mai termină.
La sfârșitul lunii decembrie, în România a început campania de vaccinare împotriva covid-19. Mare parte din cadrele medicale au fost deja vaccinate. Este un licăr de speranță după multe luni de așteptare.
Colega noastră, prof. Mirela Iavorschi, asistent șef la Spitalul Colentina, împreună cu două dintre asistentele medicale din cadrul secției unde lucrează, ne-a trimis un material video în care ne arată în ce constă echiparea și dezechiparea unui cadru medical din linia întâi. VĂ MULȚUMIM!
prof. Raluca Brad
sursa foto: www.24emilia.com