Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” a fost partener în cadrul campaniei de informare asupra afecțiunilor glandei tiroide, desfășurate la nivel internațional de Federația Internațională a Tiroidei cu Sereno, iar în România cu Chimimportexport Plurimex SRL.

 

Astfel, miercuri, 27 mai 2015, în intervalul orar 8.00-16.00, în zona food din Galeria Comercială Esplanada din Cora Pantelimon, s-a desfasurat campania de informare menită să sporească nivelul de conștientizare față de tulburările glandei tiroide. În acest an accentul a fost pus pe hipotiroidism, o afecțiune a tiroidei foarte des întâlnită, ce afectează de 10 ori mai multe femei decât bărbați.

Acțiunea marchează Săptămâna Internațională a Tiroidei „International Thyroid Awareness Week” si a atras atentia asupra faptului ca identificarea hipotiroidismului este dificilă pentru că simptomele pot fi ignorate sau pot purta masca unei alte afecțiuni.
De altfel, pentru a sublinia acest fapt, voluntarii noștri, elevi ai școlii de la toate calificările (asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie) au distribuit materiale informative către clienţii galeriei având fețele acoperite de măști albe.

„Mascaţi” astfel, timp de opt ore, elevii au încercat să „demaşte” cauzele şi simptomele ascunse ale afecţiunilor glandei tiroide, să atragă atenţia asupra riscurilor acestei afecţiuni dar şi asupra diagnosticării.

„ÎMPREUNĂ am reușit din nou. Am reușit să atragem atenția oamenilor asupra stării lor de sănătate în scop preventiv. Am reușit să ne îndeplinim misiunea de a educa pentru sănătate. Am reușit să stârnim membrilor comunității interesul pentru sănătate fără limită de vârsta” a spus prof. Sorina Negrei, coordonatorul evenimentului.

Manifestări precum senzația de oboseală, depresia, constipația prelungită, lipsa de concentrare, creșterea inexplicabilă în greutate, sensibilitate crescută la frig, tulburări ale ciclului menstrual, păr și unghii subțiri și fragile pot fi semnele unei funcționări deficiente a glandei tiroide, numită hipotiroidism.

În lipsa unui tratament adecvat, pot apărea complicații: boli de inimă, depresie, infecții, risc crescut de avort spontan, infertilitate. Detectarea din timp și tratarea hipotiroidismului ajută la reducerea riscului de agravare a bolii și a consecințelor care pot merge până la punerea în pericol a vieții.

Diagnosticarea este posibilă printr-un consult la medicul endocrinolog și efectuarea unui test de sânge pentru măsurarea valorii TSH (hormonul hipofizar de stimulare tiroidiană). Determinarea TSH reprezinta testul inițial în diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.
Implicandu-se în astfel de activităţi, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” continuă să-și desăvârșească rolul de educator pentru sănătate.

 

{gallery}stories/2015/Cu-masca-in-hipermarket-impotriva-hipotiroidismului{/gallery}

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 76

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes