În urmă cu un an, la 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemia de coronavirus. La nivel mondial se înregistrau 4.380 de decese și 121.811 cazuri de infectare în 114 țări.

La 12 luni după această dată, care venea pentru fiecare dintre noi cu mii de  necunoscute și temeri, la nivel mondial se înregistrează 118.787.280 cazuri (dintre care 94.349.315 de persoane recuperate) și 2.634.636 decese, conform www.worldometers.info/coronavirus/ (accesat la data de 11.03.2021, ora 17.30).

Coronavirus – un joc nou, fără instrucțiuni

În data de 17.11.2019, o boală misterioasă apărea în provincia Hubei din China, marcând începutul a ceea ce urma să fie  PANDEMIA de Covid-19. „Pacientul zero” nu a fost confirmat oficial până în ziua de astăzi. Autoritățile de la Beijing ar fi identificat în mod oficial primul caz abia pe 8 decembrie 2019.

În data de 7 ianuarie, cercetătorii chinezi au confirmat că este un nou coronavirus denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cel puțin 70% similar în secvența genelor SARS-CoV.

11 martie 2020 – OMS declară pandemia de coronavirus. Ce va fi? Ce înseamnă „pandemie”? Pentru ce perioadă?

În scurt timp, hipermarketurile anunță stoc zero la dezinfectanți și la unele alimente, școlile se închid, numeroase activități economice își suspendă activitatea, evenimentele atent programate se anulează, iar noi ieșim din casă doar cu declarație. 

Totul devine diferit și avem principala obligație de a ne adapta.  Și așteptăm, așteptăm să treacă… Sperăm că dacă ne spălam pe mâini mai des, mai mult – TOTUL va fi bine! Păstrăm distanța, purtăm mască, îi protejăm pe cei mai vulnerabili și evităm călătoriile.

Oamenii de știință din întreaga lume caută informații noi și soluții care să vină în sprijinul nostru.

Impactul asupra economiei globale are o amploare direct  proporțională cu răspândirea geografică a virusului. 

Efectele la nivel mondial ale acestei pandemii pot fi observate în instabilitatea socială și economică, determinate atât de necunoscutele situației, cât și de răspândirea în mediul online a știrilor false sau ale unor teorii ale conspirației.

Pandemia în România

26.02.2020 – Cazul 1. DSP…Cazul 10…DSP…Cazul x…DSP…și așa am ajuns la cazul 845.352. Un număr de 774.277 de persoane s-au vindecat. Din păcate, 21.252 de pacienți diagnosticați cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, până la data de 11 martie 2021, ora 13.00. (conform www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-11-martie-ora-13-00/ )

Pe buzele românilor apar două cuvinte ce vor fi folosite mai des decât ne-am fi gândit vreodată: „izolare” și „carantină”.

 8 martie 2020 – România ia primele măsuri restrictive și interzice evenimentele cu mai mult de 1.000 de participanți. Pacienții internați în spitale nu mai pot primi vizite din partea aparținătorilor.

20 martie 2020, conform unei Ordonanțe militare: „Părăsirea domiciliului între orele 22.00 – 06.00, fără motiv întemeiat, este interzisă.”

 Astăzi, la un an de la declararea pandemiei este restricționată părăsirea domiciliului între orele 23.00 – 05.00. 

Cumva, în acest an ne-am „învârtit” între relaxare și restricții, menite să ne ajute să depășim mai ușor această situație.

Dacă nu era clar, acum este pentru toată lumea că pot exista în viața noastră situații asupra cărora putem avea controlul, dar și situații care ne scapă cu totul de sub control. Este firesc să existe temeri, însă este important cum le gestionăm deoarece acestea pot naște în noi anxietate, care ne afectează sănătatea psihică. Efectele acestora pot acționa asupra sistemului imunitar, stresul fiind un factor important care vulnerabilizează sistemul imunitar. Astfel, putem deveni victime ale acestui virus.

Sistemul de sănătate s-a reinventat după „șocul anafilactic” din martie 2020.

 A fost o încercare importantă pentru întreaga lume medicală, dar dinamica sistemului medical a făcut să vorbim despre acest moment la timpul trecut. Lumea medicală a căpătat o nouă valență, în primul rând din punct de vedere al resursei umane. Cadrele medicale, eroi ai zilelor noastre, au  reușit, cu resursele existente, să rămână în luptă, chiar și atunci când  totul părea pierdut. 

Vaccinul – ȘAH MAT pentru coronavirus? 

 În România, Campania de vaccinare a început în data de 27 decembrie 2020. Astăzi, sunt 1.336.827 de persoane vaccinate, conform www.vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-11-03-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/

Nu este mult, dar este un start promițător. Cu o atitudine deloc sfioasă față de vaccin, românii ar putea să depășească onorabil din punct de vedere medical această pandemie. 

Dacă „Regele” de pe tabla de joc va fi capturat, depinde doar de noi, toți! ÎMPREUNĂ pășim în anul al  II-lea al pandemiei de coronavirus. Doar împreună vom reuși! 

Susținem eforturile celor implicați în lupta cu virusul care a schimbat istoria lumii, care a anulat clipe frumoase petrecute alături de familie, prieteni, dar mai ales, care a luat de lângă noi, pentru totdeauna, oameni dragi. 

(surse: www.digi24.ro/știri/actualitate/a-trecut-un-an-de-la-apariția-primului-caz-de-covid-19-1403266; www.ro.wikipedia.org/wiki/Pandemia_de_COVID-19)

(sursa foto: www.digi24.ro)

 

autor: prof. Sorina Negrei

 

prof. Raluca Brad

   

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 192

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes