Conferința Prevenție 360 + 5 – Sănătate 2020, aflată la cea de-a patra ediție, s-a desfășurat sub patronajul Colegiului Farmaciștilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Anul acesta, conferința s-a derulat pe parcursul a două zile și s-a bucurat de participarea unui număr mare de medici, farmaciști, asistenți medicali de farmacie și asistenți medicali generaliști, care prin prezența și prin lucrările propuse au adus un aport important în evoluția domeniului medical și în actualizarea cunoștințelor profesioniștilor din domeniu.

 

Prof. Anca GRECU: „În prima zi a Conferinței, dedicată farmaciștilor și asistenților medicali de farmacie, au fost prezentate lucrări deosebit de interesante, pe teme de actualitate,cum ar fi: Coronavirus prof. dr. farm. Andreea Arsene, Facultatea de Farmacie UMF „Carol Davila” București; Rolul suplimentelor alimentare în prevenirea diferitelor afecțiuni cronicedr. Gerald Filip Flintoacă, vicepreședinte PRISA; Aspecte practice în prevenția și tratamentul fracturilor osteoporotice la pacienții cu hepatită cronicășef de lucrări dr. Mara Carșote, medic primar endocrinologie, Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” București”; Noutăți în managementul sindromului de intestin iritabildr. Ioana Gabriela Moraru, doctor în științe medicale, medic specialist gastroenterolog; Inovația terapeutică în tratamentul diareei acute și cronice – prof. dr. farm. Cerasela Gîrd, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.

Au mai fost abordate teme privind complicaţiile diabetului zaharat: Piciorul diabetic şi prevenția leziunilor cutanatedr. Raluca Popescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice;Diabetul zaharat și complicațiile chirurgicale ale picioruluidr. Tudor Marinescu; Noțiuni de Biomecanica piciorului – cu aplicații pentru recomandarea în farmacii a încălțămintei la pacienții cu diabet zaharatdr. ing. Daniel Petcu, Clinica de Podiatrie București;Abordăm corect tratamentul dislipidemiei în cazul persoanelor cu diabet zaharat? dr. Rodica Perciun, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, competențe în ecografie generală/vasculară.

O prezentare deosebit de intersantă, a domnului prof. dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, a avut următoarea temă: Cum putem preveni sindromul de burnout?      

 

Conferinţa a reuşit promovarea în rândul farmaciştilor şi asistenţilor medicali de farmacie a informaţiilor corecte legate de prevenţia primară. Aceste informaţii sunt utile persoanelor care doresc să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă şi starea de sănatate.

„Evenimentul oferă un spaţiu amplu informaţiei de calitate, precum şi interdisciplinarităţii în lumea farmaceutic-medicală, în vederea realizării unor acte medicale de calitate și eficiente totodată”, a declarat domnul prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, coordonatorul ştiinţific şi moderatorul Conferinţei Naţionale Prevenţie 360+5.”     

 

Prof. Raluca BRAD: Pornind de la ideea că „educația este cheia succesului”, cea de a doua zi a conferinței a cuprins teme la fel de interesante și de actualitate, cum ar fi: Inovația terapeutică în tratamentul sindromului de intestin iritabil – prof. dr. Cerasela Gîrd; Strategii nutrționale în patologia inflamatorie la copil – șef lucrări dr. Gabriela Ion; Diabetul zaharat și boala arterială periferică – prof. dr. Gabriela Radulian; Opțiuni terapeutice în abordarea inflamațiilor cronice – conf. dr. Luminița Violeta Dumitru; Alergiile în următorii 10 ani – Astmul: riscuri, complicații și beneficii – dr. Irina Costache; Steatoza hepatică la pacientul cu diabet zaharat – prof. dr. Mircea Diculescu; Neuropatia diabetică – o nouă abordare terapeutică – prof. dr. Gabriela Radulian; Vaccinarea la adulți, vârstnici și gravide – o necesitate neglijată – prof. dr. Victoria Aramă.

În prezentarea temei „Hepatita C cronică, de la diagnostic la vindecare”, conf. dr. Florin Căruntu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a afirmat: „În România sunt între 500.000 – 1 milion de pacienți cu virus C. Mulți dintre bolnavi nu au fost încă diagnosticați. Un studiu realizat în anul 2013 arată că femeile între 40 – 50 de ani sunt cele mai afectate.

În prezent, în Occident, consumatorii de droguri intravenos sunt principalii pacienți. În țările dezvoltate, aceștia reprezintă 80 % dintre bolnavi. În țara noastră, cifrele au luat un avânt considerabil. Mai mult, rata de transmitere a virusului C și HIV este foarte mare la această categorie.

Hepatita C este o boală silențioasă. Manifestările nu sunt evidente, apar în stadiile avansate de boală, iar diagnosticul se face tardiv. Este foarte important ca diagnosticul să fie precoce. Din păcate, 75% din persoanele infectate nu știu că sunt infectate. La nivel global, numărul deceselor este în creștere.”

 

Prof. dr. Victoria Aramă și prof. dr. Sorin Aramă au avut ca subiect: Importanța terapiei imunostimulatoare în prevenția recurențelor de infecții respiratorii și în reducerea consumului de antibiotice.

Prof. dr. Victoria Aramă: „Una din cele 7 amenințări la adresa omenirii o reprezintă rezistența la antibiotice. O analiză din 2017 arată că România se află pe locul 7 în UE la rezistența la Escherichia coli, iar peste 60 % din cazurile de Klebsiella pneumoniae sunt rezistente.

Așadar, antibioticele sunt utilizate excesiv și nejustificat. Alexander Fleming, care a descoperit penicilina în anul 1928, trăgea un semnal de alarmă: „oamenii vor începe să utilizeze antibioticele prea des, uneori în doze prea mici și pe perioade de timp limitate, iar acest fapt va antrena ulterior rezistența.”

 

Coordonatorul științific și moderatorul Conferinței a fost doamna prof. dr. Gabriela Radulian.
Școala noastră a fost reprezentată în cele două zile de prof. Anca Grecu (șef Catedra de Farmacie), prof. Arina Cristea, prof. Raluca Brad și prof. Mirela Avram.

Informarea, educarea și responsabilizarea populației cu privire la importanța acțiunilor preventive pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății au fost subliniate pe tot parcursul conferinței.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări științifice de valoare din domeniul neurologiei, cardiologiei, gastroenterologiei, nutriției, diabetului, endocrinologiei, oncologiei etc.

„Scopul conferinței a fost și își propune să fie același și în următoarele ediții, acela de a promova în rândul medicilor, farmaciștilor și asistenților medicali și de farmacie, difuzarea informațiilor corecte cu privire la aspectele legate de prevenția primară.” – a declarat domnul prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. (www.anuar-salus.ro)

 

prof. Anca Grecu

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 108

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes