Conferinta Internationala de la Plovdiv – aprilie 2010

 

Scoala Sanitara Postliceala Carol Davila este membra a Modulului European de Nursing (ENM) incepand din anul 1999. De atunci si pana in prezent, implicarea scolii in cadrul acestui program a fost permanenta si a dus la transformarea ei intr-o institutie de nivel european.

In fiecare an in cadrul Modului European de Nursing se organizeaza conferinta internationala in care coordonatorii fiecarei institutii membre se intalnesc pentru a imbunati si dezvolta schimbul de elevi. In anul 2004, am avut onoarea si bucuria de a gazdui conferinta anuala a modulului, la Bucuresti.

In acest an, Scoala Sanitara Postliceala a participat pentru prima data la intalnirea anuala, avand doi reprezentanti: Prof.Maria Parlog (coordonatoarea modulului) si Prof. Mirela Cringanu (reprezentanta a catedrei de nursing).

Cele mai importante aspecte ce s-au pus in discutie au fost urmatoarele:

–          Detaliile despre vizitele elevilor participanti la schimb in cadrul spitalelor
–          Dezvoltarea retelei ENM prin marirea numarului membrilor
–          Probleme financiare – bugetul ENM pentru anul scolar 2010 – 2011
–          Repartitia burselor elevilor
–          Probleme aparute in desfasurarea propriu-zisa a schimbului de elevi
–          Comunicarea intre coordonatorii modulului
–          Evaluarea feedback-ului elevilor in urma experientei avute in cadrul ENM
–          Dezvoltarea site-ului ENM: http://www.leeds.ac.uk/enm/
–          Hotararea viitoarelor locatii de desfasurare a conferintei anuale pentru 2011, 2012

Pe langa problemele administrative mentionate, am avut deosebita ocazie de a vizita Spitalul din Plovdiv si de a afla cat mai multe despre sistemul lor de sanatate. Asadar, prin deosebita amabilitate a gazdelor noastre am avut acces la urmatoarele sectii: chirurgie cardio vasculara, chirurgie plastica, sala de operatie, chirurgie generala si medicala unde dotarea tehnica este asemanatoare cu Romania, dar si sectia de kinetoterapie care este ultradotata.

In ceea ce priveste incadrarea cu personal medical este important de mentionat faptul ca sectia de medicala are o asistenta la 8 -10 paturi, iar in sectia de ATI sau chirurgie plastica este repartizata o asistenta la 3 paturi. Salariile asitentelor medicale difera de la o sectie la alta, astfel: in sectiile medicale si in cabinetele de consultatii salariul unei asistente medicale este de 350 – 400 euro; in ATI, bloc operator si chirurgie salariul este de 1000 – 1200 euro. Pentru a putea profesa nursele au umatoarea pregatire: pentru cabinete medicale, sectia de medicala – 3 ani; pentru chirurgie, chirurgie plastica, ATI, bloc operator – 3 ani + 1 an specializare obligatoriu.

De asemenea am avut oportunitatea de a vizita si Colegiul din Plovdiv. Am fost incantati de dotarile tehnice si de diversele oportunitati pe care le au elevii: 6 sali de demonstratie – pentru asistente medicale, 4 sali de demonstratie foarte bine dotate – pentru moase, laboratoare chimie, laboratoare biochimie, sali de curs cu 100 de locuri, amfiteatru modern si complet utilat. Totodata, colegiul pune la dispozitia elevilor cantina si camin (25 euro camera/luna, dotate cu tv, telefon, mobilier corespunzator). Programarea tematicii modulelor este afisata si pusa in permanenta la dispozitia elevilor.

Colegiul din Plovdiv are urmatoarele specializari: asistent medical, moasa,tehnician de laborator, tehnician dentar, asistent de farmacie, inspector de sanatate, asistent kinetoterapie. Pentru toate acestea Colegiul din Plovdiv are dotarile necesare pentru a oferi o buna educatie si pregatire elevilor.

In cadrul Conferintei de la Plovdiv, Scoala Sanitara Postliceala s-a remarcat prin deosebita activitate si implicare pe care o are atat pe durata schimburilor de elevi, dar si in luarea deciziilor si a rezolvarii problemelor administrative din cadul ENM. Elevii romani participanti la schimburile internationale au fost remarcati si apreciati ca fiind foarte bine pregatiti si extrem de interesati de a afla cat mai multe despre nursingul international, fapt ce a adus prestigiu scolii, dar si al profesorilor ce au contribuit la formarea si dezvoltarea lor profesionala.

Click pe imagini pentru marire.

Conferinta Plovdiv Conferinta Plovdiv Conferinta Plovdiv Conferinta Plovdiv

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 105

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes