Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” – prima școală postliceală sanitară privată din România, cu tradiție de aproape 34 de ani în învățământul privat și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” – cu profilul real, specializarea Ştiinţe ale Naturii, care continuă excelența în educație – au spus din nou „prezent!” la Conferința Națională a Asociației Școlilor Particulare din România – ediția a II-a, desfășurată la Sheraton Hotel din București, în perioada 28 – 29 septembrie 2023.

O viață dedicată educației!” a fost motto-ul evenimentului care a reunit peste 260 de participanți, din peste 170 de unități de învățământ, din 30 de județe.

Prima zi a Conferinței a debutat prin cuvântul Președintelui Asociației Școlilor Particulare – Christian Comșa – care a mulțumit tuturor celor prezenți pentru puterea lui „împreună” care ne-a adus alături și la cea de-a doua ediție.

„Conferința Națională a Asociației Școlilor Particulare reprezintă un pas important în construirea unei tradiții de care învățământul particular din România are nevoie. Ne bucurăm să facem această călătorie împreună cu voi.

Pe lângă oportunitatea de a ne cunoaște mai bine, conferința își propune să vă ofere exemple de bună practică, sfaturi și instrumente prețioase, menite să vă sprijine în construirea unei relații solide cu elevii, părinții și profesorii.” – a afirmat Christian Comșa.           
Tot în deschiderea evenimentului s-a alăturat și Mariana Dogaru, Președinte ARACIP, care i-a asigurat pe cei prezenți de faptul că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar susține școlile particulare în misiunea lor educațională. 

***

În cadrul Conferinței au fost dezbătute teme de actualitate pentru domeniul educației.

• La primul panel – Leadership și comunicare – ne-am bucurat de prezența Oanei Moraru (Helikon Hub) și a lui Gáspár György – psiholog. Aceștia au evidențiat diferențele dintre un manager și un lider și cum se face prezentă activitatea fiecărui rol în instituțiile de învățământ. De asemenea, s-a pus în lumină necesitatea unui grup de siguranță atât pentru liderul școlii, cât și pentru profesori.  

Un grup de siguranță, format din directorii, profesorii sau personalul administrativ al școlii, oferă un mediu benefic pentru reflecție și sprijin reciproc în fața provocărilor constante ale mediului educațional. Acest grup furnizează un spațiu în care membrii pot împărtăși experiențele lor, pot discuta despre strategiile pentru gestionarea presiunilor profesionale și pot dezvolta abilități de gestionare a stresului. Prin schimbul de idei și consiliere, aceștia pot găsi soluții creative și pot învăța din experiența celorlalți, ajutându-i astfel să evite burnout-ul și să-și mențină un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Grupul de siguranță devine astfel un pilon esențial în promovarea bunăstării psihologice și a rezilienței în comunitatea școlară. 

Oana Moraru și Gáspár György au răspuns întrebărilor venite din sală, întrebări care au semnalat interes în zona consolidării echipelor educaționale, dar și spre construirea unei mentalități flexibile, depășind astfel barierele celei rigide. Astfel, cele două perspective – psihologică și cea a unui lider cu experiență în domeniu – au răspuns nevoilor de cunoaștere ale celor prezenți în sală. 

• Cel de-al doilea panel – Management și Marketing – s-a centrat pe componenta de brand a unei școli, pe tehnicile și instrumentele de promovare și marketing, dar și pe valorile pe care le căutăm la potențialii parteneri ai școlii noastre. Experții care au împărtășit din experiența și expertiza lor au fost Diana Segărceanu (Avenor College), Diana Roșoiu (Liceul Internațional Ioanid) și Flavia Zah (Liceul Internațional Baia Mare). Acest panel ne-a ajutat să aflăm metode de bune practici și instrumente utile atunci când dorim să comunicăm cu elevii, familiile acestora, dar și cu partenerii externi.  

• Ultimul panel a fost dedicat prezentării rezultatelor Proiectului „Masă și clasă”, care aduce alimentația elevilor în prim-plan și evidențiază efectele benefice pe care aceasta le are atunci când se întâmplă în mod corespunzător. Alături de moderatorul panelului. Adina Stoenescu (ASP), au fost Executive Chef Alex Cîrțu, Lelia Mancaș – Director de Marketing, Comunicare & CSR Edenred România și Radu Manolescu – Președinte al boardului Asociației pentru Valori în Educație (AVE). Prin intermediul programului „Masă și clasă”, 50 de directori de școli publice vor învăța să-și dezvolte competențe de management și leadership și vor primi informații și ghidaj care să-i ajute să atragă finanțări pentru optimizarea soluțiilor de servit o masă caldă în școli. 

Cu această ocazie a fost lansat „Ghidul Rețetelor Sănătoase” destinat elevilor.

„Ghidul va fi pus la dispoziția tuturor școlilor și grădinițelor din România, care doresc să-și optimizeze soluțiile de luat masa caldă pentru copii. Am convingerea că lansarea lui va marca un reper național de bună practică pentru cantinele școlare, fiind rezultatul unei ample colaborări a profesioniștilor relevanți din domeniul alimentației.” – a declarat Christian Comșa.


***

Pentru a susține colaborarea și comunicarea în cadrul comunității prezente la conferință, organizatorii au planificat, în cea de  a doua parte a zilei, trei ateliere de lucru – Atelierele de lucru – Educație cu impact – împărțite pe nivelurile de studii:

  1. Educație timpurie | nivel primar – moderator: Oana Moraru
  2. Nivel gimnazial | liceal – moderatori: Adina Stoenescu / Flavia Zah
  3. Nivel postliceal – moderator: prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu

Domnul Director General, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, a moderat atelierul cu tema: „Învățământul vocațional între binecuvântare și blestem”.

În deschidere, a prezentat o parte dintre realizările curente ale Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prima școală postliceală sanitară particulară din România postdecembristă, cu 34 de ani de activitate neîntreruptă. Domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu a prezentat viziunea domniei sale în ceea ce privește organizarea acestei forme de învățământ pentru a face față cerințelor actuale de formare la nivel mondial.

„Onorați să inaugurăm lucrările Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” în contextul Conferinței Naționale a Asociației Școlilor Particulare. Profesia de asistent medical generalist este una dintre cele mai solicitate pe piața forței de muncă, fapt confirmat de Consiliul Uniunii Europene.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din România care a devenit membră a Modulului European de Nursing (European Nursing Module), în anul 1999.

Elevii școlii au posibilitatea să efectueze stagii de instruire clinică în şcoli de nursing și unități sanitare din Europa.

În semn de recunoaștere, în aprilie 2024, școala noastră organizează Conferința Anuală a Modulului European de Nursing la București și, totodată, sărbătorește 25 de ani de activitate în cadrul acestei selecte asociații, care cuprinde cele mai bune școli de nursing din Europa.

Parteneriatul cu Medicover, cel mai dinamic și proeminent sistem de sănătate privat și cu experiența internațională cea mai vastă, vine și contribuie în toate etapele de formare, încă de la faza de identificare, selecție și admitere a tinerilor cu vocație de pe băncile liceului – factori care cresc mult calitatea pregătirii și rezultatul final. Suntem foarte bucuroși să putem oferi elevilor noștri această mare oportunitate de carieră. Vom continua să dezvoltăm colaborarea în spiritul creșterii calității și eficientizării actului de sănătate pe întregul lanț de formare și folosire a competențelor profesionale încă de pe băncile școlii și, de ce nu, din faza de identificare a talentului și vocației pentru o viitoare carieră de scucces în asistența medicală – o profesie nobilă, grea și din ce în ce mai căutată.” – a afirmat domnul Director General, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

***

Cea de-a doua zi a Conferinței a adus în atenție ultimele actualizări ale Legii Învățământului Preuniversitar și implicațiile la nivelul școlilor particulare, dar și nevoia prezenței unui jurist la nivelul școlilor. Atelierul „Elemente de legislație specifice învățământului particular din Legea Învățământului Preuniversitar” – Christian Comșa, alături de Vlad Ștefan – Avocat și Armand Gogeanu – Avocat, au răspuns întrebărilor venite din sală și au clarificat elementele legislative neclare. 

Participarea echipei noastre la Conferința Națională a Asociației Școlilor Particulare a fost un pas semnificativ în direcția unei educații orientate spre viitor. Experiența noastră la conferință ne-a învățat importanța colaborării, a grupurilor de suport și a împărtășirii cunoștințelor și experiențelor pentru a spori eficacitatea și satisfacția în cadrul domeniului educațional. Cu aceste lecții în minte, suntem gata să continuăm să ne dezvoltăm, să inspirăm generațiile viitoare și să contribuim la schimbările pozitive în școlile noastre și în comunitatea noastră mai largă. Conferința ASP a fost doar începutul, iar viitorul este plin de oportunități nelimitate pentru noi toți. 

Felicitări organizatorilor și tuturor participanților prezenți!

***

Asociația Școlilor Particulare (ASP) este asociația unităților de învățământ preuniversitar particular din România. ASP s-a înființat pentru a servi, sprijini și reprezenta unitățile particulare de învățământ – fondatorii, directorii, cadrele didactice și elevii. În baza Ordinului de Ministru nr. 5628 / 25.09.2020, la inițiativa ASP, a fost constituit la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, Consiliul de organizare instituțională a învățământului preuniversitar particular.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” sunt reprezentate în Consiliu de domnul Director General, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

Atribuțiile Consiliului sunt dezbaterea și elaborarea proiectelor de acte normative, specifice învățământului particular, precum și monitorizarea aplicării unitare a legislației la nivel național.

 

Ramona Coleașă 

Director Comunicare – Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” 

 

prof. Raluca Brad

 

VIDEO: web.facebook.com/AsociatiaScolilorParticulare/videos/969427954158992

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 491

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes