Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Şanse, Culte şi Minorităţi, în parteneriat cu Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) şi Fundaţia Crucea Alb-Galbenă, a organizat marţi, 1 octombrie, cea de-a doua ediţie a Conferinţei „Dreptul la Reveria Vârstei”.

Evenimentul a avut ca temă centrală drepturile vârstnicilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, cu accent pe educarea societăţii în privinţa nevoilor şi drepturilor persoanelor aflate la vârsta a treia.

Partenerii acestui eveniment, Institutul Român pentru Drepturile Omului şi Fundaţia Crucea Alb-Galbenă au prezentat principalele problematici identificate la nivel naţional şi soluţiile identificate în cadrul Pactului pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice, adoptat la finalul primei ediţii a conferinţei, din 4 octombrie 2018.

 

Conferința s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicului și a reunit reprezentanți ai Parlamentului, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, organizații non-guvernamentale și furnizori de servicii de îngrijire pentru vârstnici.

Printre invitaţi au fost: Vasile Ciurchea – președintele CNAS; Sandra Pralong – consilier prezidențial; Adrian Bulgaru – director Institutul Român pentru Drepturile omului; Cătălin Tutilescu – secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; Emanuel – Gabriel Botnariu – Comisia de Sănătate publică din Senatul României; dr. Wargha Enayati – fondatorul Rețelei private de sănătate REGINA MARIA; Măriuca Ivan – preşedintele Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă; Mirela Nemțanu – director Hospice CASA SPERANȚEI București; Dan Doroftei – director dezvoltare Enayati Medical City; conf. univ. dr. Dan Petre.

Agenda de discuţii a cuprins subiecte precum: drepul vârstnicului la sănătate și securitate, provocările în îngrijirea vârstnicului la domiciliu, paliația medicală, dar şi o analiză a unui amplu studiu sociologic despre vârstnici.

 

Școala noastră a fost prezentă la invitația doamnei Măriuca Ivan – preşedintele Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă, unul dintre organizatorii evenimentului. Echipa SPSCD a fost formată din: prof. Aurelia Șova – director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Andreea Csolti – director adjunct, Thierry Landry – director dezvoltare, prof. Alice Ragazan – șef Catedra de Nursing și Științe și prof. Raluca Brad.

 

1 octombrie – Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, şi, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăţi pentru toate vârstele.

 

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în anul 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.

Uniunea Europeană se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei. Potrivit unui studiu demografic publicat în anul 2015, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), până în anul 2080, aproape 30% din cetăţenii UE vor avea vârsta de 65 de ani sau peste, potrivit site-ului http://ec.europa.eu/. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, până în 2080. Această predicţie statistică vine după o alta din 2013, potrivit căreia, pentru prima dată în istoria omenirii se estima că, în 2050, numărul persoanelor peste 60 de ani va fi mai mare, la nivel mondial, decât numărul copiilor.

 

Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste, reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Acest fenomen al îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanelor în vârstă, mai ales în privinţa riscului sărăciei şi excluziunii sociale.

(surse: www.mmuncii.ro, www.agerpres.ro)

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 156

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes