În perioada 19 – 22 aprilie 2023 a avut loc Conferința Anuală a Modulului European de Nursing (European Nursing Module Annual Conference) la University of Northampton, Campus Waterside, Northampton – UK.

Școala noastră a fost reprezentată de prof. Aurelia Șova – director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. dr. Andreea Csolti – director adjunct, responsabil Relații și Proiecte internaționale, coordonator European Nursing Module și prof. Raluca Brad – director Comunicare.

La conferință au participat profesori coordonatori de la universități prestigioase de nursing din diferite țări precum: Belgia, Danemarca, Spania, Olanda, Finlanda, Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Suedia.

Evenimentul are loc în fiecare an la sediul universităților membre și vizează diseminarea rezultatelor schimburilor din cadrul European Nursing Module (ENM) cu scopul îmbunătățirii programului.

Rețeaua European Nursing Module a fost înființată în anul 1994, odată cu întâlnirea oficială care a avut loc la Sussex, Marea Britanie. Principiul care a stat la baza creării rețelei ENM a fost acela de a dezvolta un program internațional de studiu pentru studenții de la universitățile de nursing.

Scopurile acestui modul sunt: încurajarea elevilor / studenților să obțină o experiență practică extinsă; motivarea elevilor / studenților pentru a practica asistența medicală la standarde europene; sprijinirea elevilor / studenților în realizarea și împărtășirea cunoștințelor și experiențelor europene; încurajarea comunicării interculturale; oferirea de oportunități pentru a înțelege adevărata valoare a asistenței medicale; descoperirea influențelor culturii prin nursing.

Reprezentanții universităților de nursing au discutat aspecte administrative ale modulului: rolurile membrilor conducerii ENM, raportul conferinței anuale de la Silkeborg (Danemarca), din 2022, raportul activității fluxului de elevi / studenți implicați în schimburile ENM, raportul financiar al rețelei, propuneri de actualizare și îmbunatățire a manualului ENM, aspecte legate de dificultățile ce pot apărea în cadrul schimburilor de elevi / studenți, strategii de încurajare și suport al numărului de elevi / studenți care urmează să participe în Modulul European de Nursing, discuții libere despre organizarea schimburilor de experiență în cadrul instituțiilor gazdă.

De asemenea, un punct important în cadrul Conferinței a fost legat de implementarea programului de interculturalitate TraINErS pe Platforma Moodle și dedicat pregătirii profesorilor de specialitate, elevilor / studenților implicați în schimburile de experiență.

În cadrul unor grupuri de lucru, profesorii participanți la eveniment au lucrat în vederea identificării de soluții sustenabile cu scopul îmbunătățirii pregătirii elevilor / studenților înainte, în timpul și după întoarcerea din schimburile de experiență ENM, prin metoda brainstorming, a reflecției și a interacțiunii interculturale.

La invitația reprezentanților universității gazdă am vizitat sălile de demonstrație dotate cu simulatoare și manechine performante și chiar un interior al ambulanței utilizate pentru situațiile de urgență.

Vineri s-a desfășurat și o întâlnire cu asistenți medicali de la Northampton General Hospital și St Andrew’s Healthcare (care oferă servicii pentru sănătatea mintală).

Sâmbătă, 22 aprilie, prof. dr. Andreea Csolti a susținut o prezentare despre școala noastră, care va fi organizatoarea Conferinței Anuale a Modulului European de Nursing 2024. Cu această ocazie, a fost lansat anunțul oficial privind data organizării evenimentului și predarea steagului ENM școlii noastre, în calitate de instituție organizatoare.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a fost prima școală din România care a devenit membră a Modulului European de Nursing – European Nursing Module (ENM), din anul 1999.                                                                                                                                                                     

Școala este activă în cadrul ENM încă de atunci, organizând anual 3 schimburi de experiență pentru elevi: în lunile octombrie, martie şi mai. În aceste perioade, elevi ai școlii efectuează stagii de instruire clinică în cele mai bune şcoli de nursing și unități sanitare din Europa, pentru două săptămâni.

În acelaşi timp, organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care vizitează şcoala în cadrul programului ENM.                                                                                                                                                                   

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat Conferința Anuală a Modulului European de Nursing în anul 2004, urmând să organizeze și în 2024 acest eveniment important.

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 489

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes