Concursul ANATOMIA 3 D, coordonat de prof. Nicoleta Oprea, prof. dr. Andreea Csolti și prof. Mirela Avram, a ajuns anul acesta la ediția a IX-a.

Ca de obicei, a beneficiat de un interes deosebit în rândul elevilor, care au participat cu 26 de proiecte, sub îndrumarea profesorilor de biologie: Nicoleta Oprea, Andreea Csolti, Marilena Pușcaș, Eugenia Petrescu, Adriana Jerca și a profesorilor de nursing: Iulia Țigănuș și Corina Bucur.

Dintre lucrările prezentate, s-a remarcat în mod deosebit cea denumită „Pleurezie sero-hemoragică unilaterală”, realizată de eleva Camelia Manole (Niță) – clasa II D AMG – care a fost apreciată de către juriu cu premiul de excelență.

Iulia Țigănuș, profesor îndrumător, a declarat: „Camelia a fost olimpică națională (timp de doi ani consecutiv a obținut premiul I) la secția Artă murală și licențiată în „Artă Decorativă și Design” în cadrul Universității Naționale de Artă din București.

 Talentul ei artistic s-a evidențiat și în cadrul Concursului ANATOMIA 3D desfășurat la noi în școală. Tematica a avut drept sursă de inspirație un caz clinic pe care Camelia l-a descoperit într-un stagiu de practică, în cadrul secției de pneumologie – Pleurezie sero-hemoragică – etiologie neoplazică, stadiu terminal.

„Pacientul acuza dispnee, dureri toracice, presiune la nivelul peretelui toracic. Își dorea foarte mult să i se amelioreze durerea și să fie alături de familie, de Crăciun. Toracocenteza a venit ca o eliberare pentru el. Am avut prilejul să asist în timpul procedurii și mi s-a părut fascinant să descopăr complexitatea acestei tehnici, exact așa cum ne-a fost prezentată la curs de către dumneavoastră. Am admirat încrederea și curajul pacientului, dorința lui de a lupta și speranța că totul va fi bine. După evacuarea a 1000 ml de revărsat pleural sero-hemoragic, pacientul a revenit la o stare de echilibru hemodinamic”, mi-a împărtășit Camelia.

Este o machetă unicat, confecționată handmade din pastă de modelaj pe bază de zahăr, pictată cu coloranți alimentari și finisată cu gel neutru, montată pe un front din lemn masiv, dimensiuni 56×59 cm.

Produsul finit însumează 3 zile de muncă, cu accent pe texturarea elementelor anatomice, realizarea proporțiilor și pe asemănarea cu realitatea.

Nu întâmplător apare în imagini și macheta 3D „Uter cu făt”, deoarece aceasta a fost realizată tot de Camelia pentru ediția de anul trecut (a obținut Premiul I), iar ulterior a fost expusă la evenimentul de știință, robotică și astronomie – ASTROFEST.

Macheta „Uter cu făt” a fost sculptată în polistiren expandat, finisată cu pastă de modelaj și pictată cu acrilice. Fătul a fost poziționat în prezentație craniană, modelat handmade din pastă de zahăr și pictat într-un mod cât mai realist. I-au fost aplicate gene de la o păpusă din porțelan, iar pentru a reda țesutul subcutanat de la nivelul abdomenului, a aplicat pietre decorative galben-ocru.

„Reprezintă un model anatomic de uter gestant în secțiune sagitală, iar la nivel simbolic – un omagiu adus luptei împotriva infertilității, care afectează 1 din 4 cupluri în România”, ne declara Camelia anul trecut.

Felicitări, Camelia!”

Au fost premiate proiectele: Rinichii, Celula eucariotă, Vas de sânge, Morfologia și structura ficatului, Creierul.

Mulțumim colegilor care au acceptat invitația de a face parte din juriu: prof. științe medicale – dr. Elena Achim, prof. nursing Mirela Avram și prof. nursing Daniela Vlădescu.

Participanții au aprofundat cu acest prilej studiul unei structuri anatomice și au dezvoltat aptitudini practice atât de necesare unui viitor asistent medical. Toți au dovedit creativitate, imaginație și ingeniozitate în demersul lor de a ilustra diferite structuri anatomice și chiar afecțiuni ale acestora.

Printre criteriile de departajare, care au stat la baza jurizării, s-au numărat:

-corectitudinea științifică;

-asemănarea cu originalul și respectarea proporțiilor corecte ale părții anatomice ilustrate;

-aspectul – respectarea culorilor convenționale, formă, mărime, finisaje;

-complexitatea lucrării;

-originalitatea – materiale utilizate, tehnică;

-modul de prezentare.

PREMIANȚII CONCURSULUI ANATOMIA 3 D – ediția a IX-a:

PREMIUL I – MORFOLOGIA ȘI STRUCTURA FICATULUI – COZMICI CRISTINA, VLĂDAN CRISTINA – I B AMG

PREMIUL I – VAS DE SÂNGE – BĂDESCU EVA – I E AMG

PREMIUL II – RINICHII – MĂNICĂ EDUARD, BUCUR CRISTINA – I A BFKT

PREMIUL II – CELULA EUCARIOTĂ – MARINESCU ALEXANDRA EBRU – I F AMG

PREMIUL III – SISTEMUL REPRODUCĂTOR FEMININ – COCIȘ (BOȘTOACĂ) BEATRICE ALEXANDRA, MATEI IOANA DANIELA – I F AMG

MENȚIUNE I – INIMA – VASILACHE LORENA – I E AMG

MENȚIUNE II – CREIERUL, UN UNIVERS ÎNTR-UN ORGAN – CEKIN SELIN STELA, FILIP JANINA – II F AMG

MENȚIUNE III – RINICHII – EPURE TIBERIA FLORENTINA – I F AMG

Felicitări tuturor participanților și profesorilor îndrumători! Cu toții sunteți câștigători!

 

prof. Nicoleta Oprea

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 267

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes