10 februarie 2025 marchează un moment deosebit pentru învățământul medical din România: aniversarea a 35 de ani de la înființarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din București. Fondată în 1990 de doamna doctor Mioara Mincu, această instituție a devenit un simbol al excelenței și al profesionalismului în formarea cadrelor medicale medii, contribuind semnificativ la sistemul de sănătate din România.
O viziune dedicată educației și sănătății
Începutul de februarie poartă amprenta personalității Doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și școlii satului natal – Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” din Conțești (jud. Dâmbovița).
Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați, să ne iubim profesia și să nu uităm niciodată să zâmbim – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna Dr. Mioara Mincu ni le-a lăsat și pe care ni le-a transmis mai ales prin faptele domniei sale.
Doamna Dr. Mioara Mincu, medic și personalitate marcantă a medicinei și educației românești, a avut o viziune clară în momentul înființării Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Într-o perioadă de tranziție dificilă pentru România, a înțeles nevoia de a forma cadre medicale bine pregătite, care să răspundă standardelor europene și să contribuie la îmbunătățirea sistemului sanitar. Prin înființarea acestei școli, doamna doctor Mincu a pus bazele unui proiect educațional care a adus inovație și a creat oportunități pentru generații întregi de asistenți medicali.
35 de ani de excelență educațională
În cei 35 de ani de activitate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a format peste 15.000 de asistenți medicali.
Ceea ce diferenţiază Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” de celelalte şcoli de profil este preocuparea de a le oferi elevilor o pregătire la nivel european, prin programe educaţionale complexe şi prin crearea numeroaselor parteneriate de practică, atât în unitățile medicale bucureştene din sistemul de stat și cel privat, cât şi din alte ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, orientarea profesională şi creşterea angajabilităţii absolvenţilor reprezintă un alt aspect important în activitatea școlii.
Contribuții și recunoaștere internațională
De-a lungul timpului, școala s-a adaptat standardelor internaționale, dezvoltând parteneriate cu instituții de profil din Europa și organizând schimburi de experiență pentru elevi și profesori.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” derulează proiecte internaţionale în cadrul cărora elevii şcolii au posibilitatea de a participa la stagii clinice desfăşurate în spitale din cele mai performante sisteme de sănătate din Europa.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din România care a devenit membră a Modulului European de Nursing – European Nursing Module (ENM), din anul 1999.
Școala este activă în cadrul ENM încă de atunci, organizând anual 3 schimburi de experiență pentru elevi: în lunile octombrie, martie şi mai. În aceste perioade sunt oferite burse pentru cei mai buni elevi ai școlii, care pentru două săptămâni efectuează stagii de instruire clinică în unități sanitare din Europa și instruire teoretică alături de studenții Facultăților de Nursing din cadrul Universităților partenere.
În acelaşi timp, organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care vizitează şcoala.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat Conferința anuală a Modulului European de Nursing – European Nursing Module (ENM) în anul 2004 și în aprilie 2024. La evenimentul desfășurat între 17 – 20 aprilie 2024 au participat peste 40 de specialiști din domeniul medical, profesori coordonatori de la universități prestigioase, care pregătesc asistenți medicali în cadrul Facultăților de Nursing, din peste 30 de țări europene precum: Belgia, Danemarca, Spania, Țările de Jos, Finlanda, Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bulgaria etc.).
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este acreditată ERASMUS în domeniul Educației și Formării Profesionale de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP, începând cu 01.02.2022, conform codului de acreditare 2021-1-RO01-KA120-VET-000047532. Perioada de valabilitate a acreditării Erasmus+ este 01.02.2022 – 31.12.2027.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este școală asociată UNESCO și membră a Asociației Școlilor Particulare din România.
Certificatul de calificare profesională nivel 5 – recunoscut la nivelul UE
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este acreditată pentru calificările profesionale: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie, conform Ordinului MECTS nr. 3391/ 29.02.2012 şi pentru calificarea: Asistent Medical Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, conform OMENCȘ Nr. 4422/ 04.07.2016. La finalul celor 3 ani de studii organizează Examenul de certificare a calificărilor profesionale, fiind Centru de examen. Absolvenții care promovează examenul obțin Certificatul de calificare profesională nivel 5 și suplimentul Europass, astfel se pot angaja ca asistenți medicali în unități sanitare din România și din străinătate.
Numeroși absolvenți ai școlii lucrează ca asistenți medicali în clinici și spitale din toată Europa.
În baza Ordinului nr. 3499/29.03.2018, privind Standardul de Pregătire Profesională, Planul de învățământ și Programele școlare pentru calificarea profesională Asistent Medical Generalist, nivel 5, al Cadrului Național al Calificărilor pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar postliceal sanitar, formarea asistenților medicali generaliști se realizează în baza Directivei UE/55/2013 privind recunoașterea calificărilor profesionale (www.eur-lex.europa.eu ).
***
„Realitățile din ultimii 35 de ani ne dovedesc că avem asistenți medicali foarte buni, unii care profesează în România și alții care profesează în străinătate cu succes fantastic. Mulți dintre absolvenții noștri sunt profesioniști de bază ai sistemelor de sănătate din diferite țări ale Europei.
Într-o perioadă în care foarte puține instituții ale statului român, dar și din alte țări europene nu vedeau această necesitate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” deschidea drumuri, genera idei în vederea dezvoltării conceptului de Educație pentru Sănătate și a formării Educatorului pentru Sănătatea Europei. Toate acestea luau naștere datorită spiritului vizionar al Doamnei Dr. Mioara Mincu.
În anul 1999, la Trondheim (Norvegia), Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” devine membră cu drepturi depline a Modulului European de Nursing, o asociație ce reunește cele mai bune instituții de formare a asistenților medicali din Europa.
Educatorii pentru Sănătate nu pot fi formați la cele mai înalte standarde calitative decât în context european. Unitatea în diversitate este un principiu fundamental și România are (trebuie să aibă) o contribuție cât mai mare.
Activitatea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” se înscrie cu succes în această dimensiune și reprezintă un exemplu bun de urmat în educația preuniversitară.
Dacă aveți Vocație, Ambiție, Pasiune și vă considerați capabili să vă pregătiți la cele mai bune standarde internaționale și apoi să practicați performant, cu sfințenie și responsabilitate, această profesie nobilă, vă invităm să vă alăturați poveștii noastre de succes. Numai împreună cu voi o vom putea continua și o vom face mai frumoasă!
De 35 de ani școala noastră pregătește Educatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un agent activ pentru Sănătatea Europei.”
prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
Nevoia de asistenți medicali – o problemă majoră pentru următorul deceniu
Datele Institutului Național de Statistică arată că în România lucrau, în anul 2020, 137.589 de asistenți medicali cu pregătire medie și 16.784 asistenți medicali cu studii superioare.
Este cunoscut faptul că spitalele se confruntă de mulți ani cu lipsa personalului, aspect semnalizat încă din anul 2022 de către Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Potrivit studiului Frames din luna mai 2022, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București, România are nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali.
,,Pe fondul migraţiei personalului specializat (medici, asistenţi, infirmieri), situaţia asistenţei medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populaţiei şi de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii şi bătrâni. Astăzi, mai mult că oricând, trebuie să realizăm cât de multă nevoie are societatea românească, precum și lumea întreagă, de Măria Sa – Asistentul Medical”, a declarat prof. Aurelia Șova, Directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Studiul Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, a reliefat nevoia de asistenți medicali mai ales în mediul rural. Sunt zeci de județe în țară unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape paralizat, mai ales în zona de prevenție.
Statisticile Frames arată că domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani. Profesia de asistent medical este un job sigur, de viitor, nefiind amenințată de inteligența artificială, fiindcă un robot asistent medical sau un asistent medical virtual nu vor putea înlocui în totalitate un om care prestează jobul de asistent medical.
***
Invitație la un moment de suflet și recunoștință
Cu ocazia aniversării a 35 de ani, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează un eveniment deosebit, menit să marcheze această etapă importantă.
Odată cu aniversarea a 35 de ani de la înființarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din București, sărbătorim și 16 ani de activitate a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”. De asemenea, tot în acest an, Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” aniversează 5 ani de activitate.
Acest moment de sărbătoare este un prilej de omagiere a unei personalități care a lăsat o amprentă de neșters în educația sanitară din România, Doamna Dr. Mioara Mincu. Prin viziunea, dăruirea și dragostea sa pentru oameni, a construit nu doar o școală, ci o adevărată familie de profesioniști ai sănătății, inspirați de devotament și excelență.
La 35 de ani de la înființare, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” continuă să fie un reper al excelenței în educația medicală, onorând moștenirea fondatoarei sale și contribuind activ la viitorul sănătății în Europa.
prof. Raluca Brad