In acest an sărbătorim pentru a 111-a oară Ziua Internaţională a Nursingului. Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat la sfârşitul secolului al XIX – lea, mai exact în anul 1899, a decretat ca ziua de naştere a lui Florence Nightingale – 12 MAI, să devină Ziua Internaţională  a asistenţilor medicali din întreaga lume.

Memoria lui Florence Nightingale a fost omagiată deoarece ea a fost fondatoarea primei şcoli laice de asistente medicale din lume, cea care a dat o identitate acestei nobile profesii şi a făcut ca ea să fie respectată şi valorizată de comunitate. Intr-o era în care spitalele erau insalubre, cunoştinţele despre îngrijirea pacientului aproape nule, iar îngrijirea bolnavilor nu era o activitate demnă şi onorabilă pentru o doamnă de societate, Florence Nightingale a trecut toate aceste obstacole implicându-se şi dăruindu-se în totalitate ideii de a ajuta.

De fapt asta şi înseamnă Nursing: ştiinţa şi arta de a îngriji, iar raportat la sistemul medical constituie o metodă sistematică, organizată, ce permite acordarea de îngrijiri individualizate. In toată activitatea ei, ea nu s-a rezumat doar la îngrijirea efectivă a bolnavilor, ci a revoluţionat sistemul sanitar ale acelor vremuri, atât din punct de vedere adminstrativ, cât şi educaţional şi perceptual. A realizat îmbunătăţiri ale sistemului printr-o mai bună organizare şi educaţie profesională a personalul medical. Aşadar, curăţenia în spitale, spălarea/dezinfectarea hainelor tuturor răniţilor; dotarea cu bandaje, mese de operat şi alte ustensile de bază necesare funcţionării unui spital, asigurarea a câte 3 mese pe zi şi diete realizate în funcţie de starea fiecărui pacient şi aprovizionarea cu apă curată, au devenit un imperativ.

In 1860 a pus bazele Şcolii de Nursing Nightingale în cadrul Spitalului Sf. Thomas din Londra In 1861 a fondat o şcoală pentru moaşe.

Până în 1887, a reuşit să-şi facă practicile aplicate şi munca cunoscută în ţări precum Germania, Canada, India, Elveţia, Australia şi SUA. Ideile, studiile şi reformele ei au dus la crearea unui mediu de muncă spitalicesc mai eficient şi mai sigur. A reformat nursingul, de la o îndeletnicire pentru femeile needucate şi sărace, la o profesie demnă şi onorabilă pentru toate femeile. După Războiul Crimeii, a scris peste 200 de rapoarte, cărţi şi monografii pentru dezvoltarea învăţământului pentru profesia de asistent medical. Toate aceste scrieri au rămas şi astăzi o sursă de informaţii pentru istoria acestei profesii.

Florence Nightingale a fost o nursă, un filosof, un statistician, un istoric, un politician şi chiar mai mult de atât. Ea este emblema unei luptătoare a drepturilor tuturor nurselor de atunci şi până în prezent.

In toată această mişcare mondială, Florence Nightingale, prin puterea exemplului, a insămânţat ideile nobile de ingrijire peste tot in lume. Asadar, in fiecare tara exista o urmasa demna a ei.

In Romania, d-na Dr. Mioara Mincu a ridicat nursingul de la nivelul de meserie la cel de profesie, printr-o luptă asiduă atât cu sistemul, dar şi cu mentalitatea. Apărând drepturile asistentelor medicale şi înfiinţând Scoala Sanitară Postliceală Carol Davila, d-na Dr. Mioara Mincu a aliniat nursingul românesc la nivel internaţional. Cu o putere de muncă extraordinară şi cu o dedicare până la sacrificiu, a reuşit să fie, atât pentru asistentele medicale, dar şi pentru femeile din România, un adevărat exemplu, un mentor al celor ce vor să facă bine, să ajute, să îngrijească, să fie adevărate profesioniste.

Scoala Sanitară Postliceală Carol Davila, a sărbătorit pe data de 12 mai 2010, Ziua Internaţională a Nursingului, ca un omagiu adus celei ce ne-a călăuzit paşii, D.nei Dr. Mioara Mincu.

In cadru festiv, împreună cu profesori şi elevi, atât din cadrul şcolii, cât şi din străinătate, s-au ţinut prelegeri despre ceea ce a reprezentat şi ceea ce este acum nursingul la nivel naţional, dar şi internaţional.

In condiţiile schimbărilor economice, educaţionale, sociale şi politice din ultimele decenii, nursingul din România a avut parte de modificări, ce au dus la situarea lui la un alt nivel. Importanţa asistentei medicale a devenit una majoră mai ales prin utilitatea ei în sistemul de sănătate românesc. Prezenţa şi activitatea asistentei medicale în România este vitală în procesul de vindecare a pacienţilor, atât din punct de vedere al sănătăţii fizice cât şi psihice.

Profesorii şi elevii, au ţinut să menţioneze importanţa cunoaşterii profesiei de asistent medical atât din punct de vedere al pregătirii profesionale, dar şi din punctul de vedere al empatiei, care într-o asemenea profesie este absolut necesară.

Elevele din Brighton, prezente la acest eveniment prin schimbul ENM, au vrut să amintească câteva aspecte ale sistemului de sănătate şi a poziţiei pe care o ocupă o asistentă medicală în Anglia. Cu excepţia atributiilor ce diferă de la o ţară la alta în funcţie de situaţia economico-politico-socială, asistenta medicală este peste tot în lume pregătită în spiritul educaţiei înalte, având ca scop principal însănătoşirea, sau cel puţin ameliorarea stării bolnavului. Continuarea îmbunătăţirii educaţiei de-a lungul carierei este impetuos necesară, pentru a putea îmbunătăţi în permanenţă cel mai important atribut al unei asistente: observarea. Ea trebuie să înveţe cum să observe bolnavul, stările de ameliorare sau înrăutăţire şi să le interpreteze corect pentru a putea lua măsuri.

Prin sărbătorirea Zilei Internaţionale a Nursingului, Scoala Sanitară Postliceală Carol Davila a dorit să aducă un omagiu asistentei medicale din întreaga lume, din orice eră sau spital, dar şi celor ce au luptat pentru această profesie, dedicându-şi propria viaţa studiilor, administrării şi îmbunătăţirii ei.

Orice asistentă medicală trebuie să ştie că:

» Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dǎruiascǎ un ZÂMBET. Dǎruiţi-le voi unul, pentru cǎ nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dǎrui. «

Dr. Mioara Mincu,

Fondatoarea Şcolii Sanitare Postliceale Carol Davila

Click pe imagine pentru marire

12mai_1 12mai_2 12mai_3

12mai_4 12mai_5 12mai_6

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 191

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes