Colesterolul (bun) joaca un rol foarte important in organismul uman:

–          Actioneaza ca o bariera protectoare atat la nivelul pielii cat si la nivelul peretilor celulari

–          Contribuie la formarea hormonilor steroizi (produsi de glandele suprarenale, ovare si testicole)

–          Contribuie la producerea de vitamina D

–          Ficatul foloseste colesterol (aproximativ 80%) pentru a produce sarurile biliare – folosite ulterior la digestia lipidelor din alimentatie.

Zilnic organismul produce circa 1500 – 1800 mg colesterol la adult, din care cca 200 – 800

mg provin din alimentatie, conform cercetarilor.

Studiile au dovedit ca: excesul de colesterol este cauza majora a afectiunilor cardiovasculare care debuteaza cu HTA (hipertensiune arteriala) ducand la ateroscleroza. Arterele devin obturate cu placi de colesterol si substante minerale.

Orice buletin de analiza a colesterolului va cuprinde doua valori:

–          LDL (colesterol “rau”)

–          HDL (colesterol “bun”)

Fitoterapia si “regimul de viata sanatos” favorizeaza “ PREVENTIA.

La indemana tuturor stau:

–          Usturoiul (folosit inca din antichitate considerat un miracol al naturii, cu principiul activ alicina – substanta cu puternic efect de antibiotic natural, dar si vermifug, hipotensiv, laxativ, diuretic, bactericid, expectorant, revulsiv, antireumatismal, antiastmatic s.a.)

–          Ceapa – efect 60% comparativ cu usturoiul

–          Prazul – efect 30% – cu efect antimicrobian, de reglare a fibrinogenului

Consumul de usturoi, combinat cu un stil de viata sanatos, o alimentatie care sa cuprinda tot: factorii de nutritie ajuta la mentinerea organismului la standardul de SANATATE, de NORMALITATE.

Trebuie stiut ca:

Pentru mentinerea colesterolului la valori normale (regland productia de colesterol la nivelul ficatului – conform cercetarilor) ar fi ideal sa se consume tot timpul anului (pentru adult) 7-2 catei de usturoi. Persoanele care nu suporta usturoiul, din diverse motive, pot consuma ceapa sau praz. La copii se poate incepe consumul la 3 ani (mareste si imunitatea organismului).

Exemplu:

Sucul de praz contine: sodiu, potasiu, fier, magneziu, calciu, sulf, siliciu, vitamina B1, B12, C, A.

Aceste vitamine, saruri minerale contribuie la procesele metabolice, pastrand un potential de hidrogen (pH) de 7.35 – 7.45 in sange.

Modificarea pH-ului in sange perturba rezervele de sodiu, potasiu, calciu, magneziu care au un rol de neutralizare a aciditatii din organism. Se stie ca aciditatea favorizeaza obezitatea.

Cel mai important rol in reglarea pH-ului in sange il au plamanii si rinichii, pancreasul mentine constant pH-ul intestinului subtire (pH 8), sucul pancreatic avand pH – ul 9.

Pastrand un echilibru in viata de zi cu zi, mentinem aceste constante la parametri optimi. Aminteam de fitoterapie – exista numeroase produse pe baza de usturoi, praz, ulei de in s.a. utilizate in terapii (nu preventie) fiind recomandat sa se consulte medicii fitoterapeuti.

Ianuarie 2011

Olaru Eugenia

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 235

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes