Colesterolul (bun) joaca un rol foarte important in organismul uman:
– Actioneaza ca o bariera protectoare atat la nivelul pielii cat si la nivelul peretilor celulari
– Contribuie la formarea hormonilor steroizi (produsi de glandele suprarenale, ovare si testicole)
– Contribuie la producerea de vitamina D
– Ficatul foloseste colesterol (aproximativ 80%) pentru a produce sarurile biliare – folosite ulterior la digestia lipidelor din alimentatie.
Zilnic organismul produce circa 1500 – 1800 mg colesterol la adult, din care cca 200 – 800
mg provin din alimentatie, conform cercetarilor.
Studiile au dovedit ca: excesul de colesterol este cauza majora a afectiunilor cardiovasculare care debuteaza cu HTA (hipertensiune arteriala) ducand la ateroscleroza. Arterele devin obturate cu placi de colesterol si substante minerale.
Orice buletin de analiza a colesterolului va cuprinde doua valori:
– LDL (colesterol “rau”)
– HDL (colesterol “bun”)
Fitoterapia si “regimul de viata sanatos” favorizeaza “ PREVENTIA.
La indemana tuturor stau:
– Usturoiul (folosit inca din antichitate considerat un miracol al naturii, cu principiul activ alicina – substanta cu puternic efect de antibiotic natural, dar si vermifug, hipotensiv, laxativ, diuretic, bactericid, expectorant, revulsiv, antireumatismal, antiastmatic s.a.)
– Ceapa – efect 60% comparativ cu usturoiul
– Prazul – efect 30% – cu efect antimicrobian, de reglare a fibrinogenului
Consumul de usturoi, combinat cu un stil de viata sanatos, o alimentatie care sa cuprinda tot: factorii de nutritie ajuta la mentinerea organismului la standardul de SANATATE, de NORMALITATE.
Trebuie stiut ca:
Pentru mentinerea colesterolului la valori normale (regland productia de colesterol la nivelul ficatului – conform cercetarilor) ar fi ideal sa se consume tot timpul anului (pentru adult) 7-2 catei de usturoi. Persoanele care nu suporta usturoiul, din diverse motive, pot consuma ceapa sau praz. La copii se poate incepe consumul la 3 ani (mareste si imunitatea organismului).
Exemplu:
Sucul de praz contine: sodiu, potasiu, fier, magneziu, calciu, sulf, siliciu, vitamina B1, B12, C, A.
Aceste vitamine, saruri minerale contribuie la procesele metabolice, pastrand un potential de hidrogen (pH) de 7.35 – 7.45 in sange.
Modificarea pH-ului in sange perturba rezervele de sodiu, potasiu, calciu, magneziu care au un rol de neutralizare a aciditatii din organism. Se stie ca aciditatea favorizeaza obezitatea.
Cel mai important rol in reglarea pH-ului in sange il au plamanii si rinichii, pancreasul mentine constant pH-ul intestinului subtire (pH 8), sucul pancreatic avand pH – ul 9.
Pastrand un echilibru in viata de zi cu zi, mentinem aceste constante la parametri optimi. Aminteam de fitoterapie – exista numeroase produse pe baza de usturoi, praz, ulei de in s.a. utilizate in terapii (nu preventie) fiind recomandat sa se consulte medicii fitoterapeuti.
Ianuarie 2011
Olaru Eugenia