Marți, 23 aprilie 2018, elevii noștri au beneficiat de un alt context facilitator pătrunderii pe piața muncii din Germania. Parteneriatul dintre școala noastră și UBG International Nurse Recruitment in Eastern Europe and China se adresează atât elevilor, cât și absolvenților noștri.

 

Doamna director Aurelia Șova a oferit, tuturor celor prezenți la această întâlnire, detalii privind oportunitățile acestui parteneriat: O carieră profesională se clădește în timp și implică efort susținut, dorință de reușită. Alăturarea în acest proiect vă poate asigura nu doar o bază lingvistică, ci și acces către o carieră de asistent medical. Vă vom ține la curent cu toate demersurile necesare demarării cursurilor de limbă germană”.

 

În discursul său, Astrid Vonhoff, fondatoarea acestei companii, a mulțumit reprezentanților școlii, dar și participanților la întrunire, pentru prilejuirea prezentării unor informații despre piața forței de muncă din Germania: „Deși Germania este o țară stabilă, cu multe oportunități socio-economice și culturale, alegerea de a locui, de a lucra și de a învăța în Germania, poate fi o experiență frumoasă, dacă pentru început este percepută ca un schimb de experiență”.

Înființată în anul 2003 de către doamna Astrid Vonhoff, compania deține oexperiență solidă în ceea ce privește procesul de recrutare a unor cadre medicale din Romania, Moldova, Serbia, Rusia, Vietnam și China. Acest proces este mult înlesnit ca urmare a pregătirii profesionale de care beneficiază fondatoarea companiei: profesor de îngrijiri medicale(în China), deținătoarea unor atestate în domeniile Managementului îngrijirii și cel social, organizatoarea unor seminarii „Train the Trainer“, precum și a unor cursuri de aprofundare și perfecționare profesională în domeniul sănătății.

 

Adaptarea în Germania este facilitată de existența unui sistem de asigurări sociale obligatorii de care beneficiază 86% din populația țării: acces la servicii medicale avansate: pensie, accident, incapacitate fizică, invaliditate, șomaj (modelul Bismark, promotorul primelor legi din domeniul asigurărilor sociale). Acest sistem de asigurări se realizează prin raportare la următoarele valori: solidaritate, subsidiaritate, corporatism.

 

Absolvenții noștri, care optează pentru o carieră de asistent medical generalist în Germania, pot desfășura activitatea în cadrul unor Spitale, Centre medicale, Clinici, Centre de seniori, Centre de ambulanță, printr-o serie de practici individuale și de grup(oferirea de tratamente ambulatoriu în spitale sau instituții psihiatrice).

Partenerii agreați de UBG în procesul de recrutare profesională sunt: Crucea Roșie Germania, Mediavita, Alloheim, Ameos Klinik, Asklepios, AWO, Dr. Becker Kiliani Klinik, Evangelisches Klinikum Niederrhein, Frankfurter Verband, Karlsburg Klinik.

 

Contractul de munca propus absolvenților noștri este similar cu cel al unui cetățean german. După semnarea acestuia, absolventul va beneficia de asigurările sociale (sănătate, șomaj, etc.). Pentru un program de 40 ore/săptămână, dispus în ture de 8 ore/zi (exceptând puținele cazuri când programul va fi de 12 ore, remunerat printr-un sistem de costuri suplimentare), se oferă un salariu brut lunar de 1.800€ – 2.200€ (estimat pentru perioada de debut). La acesta se adaugă bonusuri cu ocazia unor sărbători, prime de concediu (zilele de sărbătoare sunt plătite dublu, fiind neimpozabile, la fel ca zilele de duminică și turele de noapte). Zilele de concediu legal de odihnă variază între 24 – 26 de zile.

 

Deoarece pentru a lucra în Germania, pe postul de asistent medical, absolvenții deveniți parte în cadrul acestui parteneriat vor avea nevoie de Certificarea competențelor lingvistice Goethe sau TELC (pentru nivelul B2), în cadrul școlii noastre va debuta un program intens de formare lingvistică, având o durată variabilă în funcție de anul de studiu al elevilor, însumând 1.200 de ore.

Întrucât UBG preia costurile aferente acestor cursuri, precum și cele necesare unor vizite de lucru în Germania, se va recurge la încheierea unui Contract individual între UBG și absolvenți / elevi, anexă la Contractul partenerial dintre UBG și Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Renunțarea elevilor sau a absolvenților la finalizarea acestor cursuri lingvistice, din alte motive decât cele medicale, va duce la achitarea contravalorii acestora. Detaliile privind derularea acestor cursuri vor fi puse la dispoziția celor interesați îndată ce vor fi agreate de către ambele părți (școală și organizatori).

 

Toți cei interesați de o colaborare cu UBG vor putea beneficia de: traininguri interculturale; organizarea unor cursuri de limba germană în țara natală; medierea întregului proces de recrutare; intermedierea relației candidat – angajator atât înainte de angajare, cât și după; recunoașterea profesională pe teritoriul Germaniei.

 

prof. Adriana Păunescu

Responsabil Comisie Monitorizare a Inserției Absolvenților pe Piața Muncii

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 831

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes