Asociația Societatea Română de Cardiologie a desfășurat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, un program educațional de informare și comunicare pentru sănătate sub denumirea „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. Programul a avut ca scop informarea asupra hipertensiunii arteriale și s-a adresat elevilor din liceele și din școlile postliceale din București. De asemenea, s-a urmărit creșterea nivelului de informare al tinerilor asupra propriei sănătăți și a sănătății celor dragi, implicarea în viața comunității pentru îmbunătățirea stării de bine, dar și dezvoltarea de noi abilități. Aceștia au participat fie individual, fie ca echipă, putând coopta și alți elevi din alte orașe.

Cu mândrie și bucurie putem spune că SUNTEM CÂȘTIGĂTORI! Școala noastră a avut șase echipe înscrise în concurs; două dintre acestea s-au clasat pe podium! Prima echipă, coordonată de prof. Zelinda Bezeriță și prof. Corina Bucur, a fost formată din elevii: Elena Lavinia Solomon, Ana Iuliana Stoica, Nicolae Florin Constantinescu și Andrei Bercuș – clasa I D, calificarea asistent medical generalist. Ei au ocupat locul 1 și au câștigat o cameră video GoPro Hero și un tensiometru de braț, marca Omron, cu mini-imprimantă.

Cea de a doua, coordonată de prof. Sorina Negrei, s-a clasat pe locul al III-lea și a avut în componență elevii: Andreea Simona Simion, Elena Vlădescu și Mădălina Florentina Stan – clasa I i, calificarea asistent medical generalist. Premiul a constat într-un tensiometru de braț, marca Omron, cu mini-imprimantă.

Toate proiectele celor șase echipe au fost prezentate pe canalele de comunicare ale școlii noastre și au fost foarte apreciate:

Clasa I i: „Ne dorim să fim educatori pentru sănătate, să dezvoltăm și să responsabilizăm în zona medicinei preventive. Avem la bază ideea că e mai bine să previi decât să tratezi! Afișul se înscrie unui proiect bine organizat, adresat unei comunități din împrejurimile Bucureștiului și are în vedere educația pentru prevenție la vârste foarte tinere. Ce spuneți despre Școala Altfel pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a unde aceștia deprind tot ce trebuie să știe pentru a-și îndruma părinții și bunicii ca să își măsoare corect tensiunea arterială? Împreună construim comunități informate pentru o Românie mai sănătoasă!”

Clasa I D: „Afisul atașat se dorește un semnal de alarmă adresat adulților și tinerilor care consideră că sunt invincibili datorită vârstei. Este practic începutul unei acțiuni de informare ce caută să atragă atenția că hipertensiunea arterială reprezintă o problemă reală ce nu trebuie neglijată și că, indiferent de lipsa / prezența simptomelor, luând în considerare stilul de viață din zilele noastre, tensiunea arterială trebuie măsurată periodic.”

Clasa I L: „Prin această campanie ne dorim să ajungem în zone rurale defavorizate unde să informăm membrii comunității locale despre hipertensiunea arterială, despre necesitatea verificării ei periodice și prevenirea cronicizării eventualelor boli cardiovasculare. Împreună cu o echipă de voluntari din clasa noastră, vom merge în satul Valea Bujorului, județul Giurgiu, unde vom măsura gratuit tensiunea arterială și vom explica importanța monitorizării periodice.”

Clasa I H: „MASURAM! PREVENIM! TRATĂM! Obiectivul final al acțiunii este creșterea ratei de diagnosticare timpurie și de aplicare corectă a tratamentelor la pacienții hipertensivi.”

Clasa I F: „Împreună formăm comunități mai bine informate și astfel creștem o Românie mai sănătoasă! Acțiunea căreia i se asociază acest afiș informativ se dorește desfășurată într-o comunitate rurală din județul Teleorman, o comunitate mixtă de tineri și vârstnici a căror ocupație principală este agricultura. Credem că îi putem ajuta să conștientizeze importanța măsurării tensiunii arteriale și adoptarea un stil de viață sănătos.”

Clasa I N: „Speram că afișul nostru să ofere atât tinerilor, cât și vârstnicilor informațiile pe care le caută cu privire la tensiunea arterială, să motiveze prevenirea hipertensiunii arteriale și totodată să ajute la combaterea acesteia.”

Felicitări tuturor participanților! Suntem mândri de voi!

Hipertensiunea arterială acționează „în liniște”. Cei care suferă de această afecțiune de cele mai multe ori nu simt nimic și doar măsurarea periodică a tensiunii arteriale poate identifica o problemă. Din păcate, faptul că nu simt nimic îi determină și pe pacienții diagnosticați cu hipertensiune arterială fie să o ignore cu totul („se poate trăi cu ea”), fie să nu ia corect tratamentul prescris, să îl mai săra („pentru că mă simt bine”). „Foarte rar se identifică o cauză care induce secundar hipertensiune arterială și care poate fi tratată. La majoritatea pacienților există multipli factori care intervin în apariția acestei afecțiuni și tratamentul nu este țintit împotriva acestora, ci se bazează pe efect, prin controlul valorilor tensionale. Astfel, pacienții sunt sfătuiți să urmeze toată viața recomandările privind regimul igieno-dietetic și tratamentul farmacologic, scopul fiind prevenirea complicațiilor acestei boli,”  transmite medicul cardiolog Ana-Maria Balahura.

Ziua Mondială a Hipertensiunii arteriale este marcată în fiecare an, la 17 mai, pentru a sensibiliza populaţia în privinţa riscurilor şi efectelor tensiunii arteriale crescute şi pentru a încuraja cetăţenii din toate ţările să prevină şi să controleze această boală.

Hipertensiunea arterială, definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, este numită și „ucigaşul tăcut”, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată sau tratată necorespunzător, poate duce la complicații ce pun viața bolnavului în pericol.

La nivel global, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că o au valori cresute ale tensiunii arteriale, iar dintre cele care conştientizează faptul că au această afecţiune, mai puţin de 20% o ţin sub control, potrivit site-ului Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Aproape jumătate din adulții peste 45 de ani din România suferă de hipertensiune arterială, dar nu toți știu. Sfatul medicilor este să va măsurați cel puțin o dată pe an tensiunea arterial, iar dacă aveți un diagnostic de hipertensiv, să urmați cu strictețe indicațiile medicului cu privire la tratament. Doar așa veți putea ține sub control valorile tensionale și veți reduce riscul de a dezvolta afecțiuni grave. 

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 222

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes