1O nouă metodă de investigare a inimii cu ajutorul cardiogoniometrului a fost prezentată în premieră în România în cadrul BIODERM Laser Center de către reprezentanţii companiei Enverdis Medical Solutions, din Germania. La eveniment au participat şi elevi ai şcolii noastre.

Cardiogoniometria (CGM) este o nouă metodă de explorare a inimii utilizată pe plan internaţional din anul 2007, cu ajutorul unui aparat de mici dimensiuni şi mobil, uşor de utilizat.  Exploratorul Cardiologic este un aparat cu ajutorul căruia se poate diagnostica ischemia miocardica prin metode noninvazive si fără a provoca un stress suplimentar pacientului. De asemenea, acest aparat se poate folosi şi în medicina acută, pentru explorarea pacienţilor care acuză dureri în piept iar simptomele unui infarct nu pot fi recunoscute numai cu ajutorul unei investigaţii clasice EKG.  Aparatul poate detecta rapid posibilitatea producerii unui infarct, fără a folosi date de laborator. Se poate detecta intr-un timp foarte scurt dacă inima e afectată şi se poate identifica zona .

Aparatul poate fi utilizat în cazul a 3 tipuri de diagnoze: detectarea infarctelor, a celor acute şi poţi recunoaşte situaţii care pot evolua spre infarct.

Timpul de consultaţie cu ajutorul unui cardiogoniometru este de 10 minute, din care, practic, înregistrarea durează numai 10-12 secunde. Aparatul de mici dimensiuni este mobil, iar consultul se poate realiza şi în ambulanţă. Prin intermediul unui calculator conectat la internet, datele pot fi transmise către medicul din spital, astfel că atunci când pacientul ajunge în secţia de urgenţe, medicul care preia pacientul are deja datele cazului şi astfel timpul de diagnosticare este mult mai scurt.

Softul aparatului permite şi un timp scurt de interpretare, prin intermediul acestuia se poate determina amprenta inimii şi existenţa unui dificit de perfuzie. Astfel, într-un caz patologic se poate stabili un tratament adecvat în cel mai scurt timp, lucru care poate duce la salvarea unor vieţi.

Aparatul este folosit în Germania în medicina internă, de către medicii cardiologi, şi în medicina de familie, de către medicii generalişti. În Germania, costul unei astfel de analize-pacient este de 100 Euro.

Exploratorul Vascular este un alt aparat prezentat de reprezentanţii Enverdis, cu funcţionare similară cardiogoniometrului,  cu ajutorul căruia se poate realiza o prezentarea completă a sistemului arterial al corpului. Ecranul monitorului arată date care pot fi interpretate de medic, în urma măsurătorilor efectuate pacientului şi se poate estima vârsta arterelor, care în unele cazuri nu coincide cu vârsta biologică. De asemenea, aparatul determină  valoarea tensiunii arteriale.

Costul unui astfel de aparat este de 10.000 Euro, iar funcţionarea sa nu necesită alte costuri pentru consumabile. 

{gallery}Cardiogoniometria{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 53

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes