În contextul recentei pandemii de Covid-19, provocate de virusul SARS-CoV-2, lumea misterioasă și fascinantă a microbiologiei, care până deunăzi prezenta interes preponderent în rândul specialiștilor, a devenit preocuparea întregului mapamond. Cu atât mai mult, într-o școală cu profil sanitar ca a noastră, s-a înfiripat planul unei sesiuni de comunicări științifice și postere tematice. Apoi, au fost opțiunile de titlu, în căutarea celui mai sugestiv… și ne-am oprit la: „Microbiologia – călătorie în lumea nevăzută”; elevii atrași de idee urmând să se documenteze și să abordeze un subiect din ariile: microbiologie, virusologie, parazitologie, epidemiologie sau boli infecțioase, de actualitate și de interes pentru sănătate.
Proiectul, coordonat de profesor de biologie Nicoleta Oprea și profesor de instruire practică Mihaela – Corina Bucur, a reunit 29 de elevi de la calificarea Asistent Medical Generalist, autori ai 18 lucrări – realizate fie sub formă de prezentări Power Point, fie de postere. Coordonatori au fost doamnele prof. de biologie: Eugenia Petrescu, Marilena Pușcaș, Andreea Csolti și Adriana Jerca.
Scopul acestui proiect l-a constituit stimularea interesului elevilor pentru disciplinele de specialitate și aprofundarea unor teme studiate în cadrul curriculumului, iar obiectivele au urmărit: creșterea interesului pentru ultimele descoperiri în aceste domenii și a ramurilor lor; înțelegerea mai detaliată a conceptelor fundamentale ale acestor științe; diversificarea modalităților lor de abordare; dezvoltarea creativității și evidențierea elevilor creativi; stabilirea unor relații noi între noțiunile teoretice învățate pe parcursul anului școlar; stimularea pasiunii pentru științele biologice și pentru disciplinele medicale; dezvoltarea abilităților de comunicare verbală a unor informații științifice; perfecționarea deprinderilor de a realiza atât prezentări Power Point, utilizând mijloacele audiovizuale, cât și postere; evaluarea prin metode alternative (proiecte, Power Point); îmbunătățirea modului de a selecta informații diverse, utilizând surse bibliografice cât mai variate și diversificarea activităților în care sunt implicați elevii școlii.
Subiectele, diverse și prezentate cu entuziasm și pasiune, de la virusuri la bacterii și de la afecțiuni des întâlnite la cele rare, au captat atenția tuturor celor prezenți și au demonstrat capacitatea elevilor noștri de a aprofunda un subiect și a-l prezenta înaintea unei audiențe formate atât din colegii lor, cât și din profesori.
Sperăm ca această primă ediție să fi suscitat interesul elevilor pentru explorarea lumii microscopice, care, deși invizibilă cu ochiul liber, are o uluitoare putere de a ne marca existența, după cum am putut constata și în ultimii doi ani!
prof. Mihaela – Corina Bucur