Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi-a deschis din nou porţile pentru elevii, profesorii și directorii liceelor bucureştene şi din județele limitrofe.

Cu această ocazie, am reluat proiectul Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar, care i-a întâmpinat pe colegii noștri, din cadrul liceelor partenere, cu tema „Provocările educației în pandemie – de la reactivitate la proactivitate”.

Au spus DA invitației noastre reprezentanții din mai multe licee partenere: Colegiul Național „Ion Neculce”, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Școala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu”, Liceul Teoretic „Marin Preda”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Liceul Tehnologic „Nikola Tesla”, Liceul Teoretic „Decebal”, Colegiul Tehnic Media, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Liceul Tehnologic „Ion I. C. Bratianu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez”, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești (jud. Ilfov), Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti” Vidra (jud. Ilfov), Liceul Tehnologic „Tiu Dumitrescu” Mihăilești (jud. Giurgiu), Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru” Ciorogârla (jud. Ilfov).

Coordonatorul și moderatorul acestei activități a fost prof. Sorina Negrei, care ne-a relatat:

„Joi, 24 februarie, am celebrat  iubirea, iubirea pentru educație. De Dragobete, considerat patronul dragostei în tradiţia românească, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii, am invitat la școala noastră profesori din liceele partenere, oameni care cred în educație, pentru ca împreună să căutăm și să găsim răspunsuri la cele mai aprige întrebări care se pot naște într-un profesor îndrăgostit de educație.

Împreună, într-o atmosferă de bucurie datorată revederii prea mult amânată de pandemie, am efectuat o radiografie a sistemului educațional din perspectiva elevului, a profesorului și chiar a sistemului însuși cu scopul de  a identifica principalele provocări.

Astfel, au fost identificate din perspectiva elevului: lipsa de interes, angajamentul scăzut în procesul educațional, incapacitatea de a înțelege materialele, nivelul scăzut de concentrare,  interacțiunea scăzută cu profesorii și cu colegii, sentimentul de izolare, precum și mediul  inadecvat pentru studiu.

Din perspectiva profesorilor au fost identificate: provocările legate de problemele tehnice (conexiunea la internet, utilizarea aplicațiilor), materiale neadaptate la acest mod nou de predare, interacțiunea scăzută cu elevii, munca suplimentară, mediul limitat pentru studiu, sentimentul de izolare și lipsa posibilităților pentru a face schimb de experiență.

Din aria provocărilor sistemului educațional au fost  enumerate: asigurarea accesului egal la educație, crearea de platforme e-learning, necesitatea unor investiții majore, creșterea calității actului educativ, formarea noilor profesori, găsirea unor soluții care să nu provoace haos și care să fie adecvate, resursele educaționale ineficiente sau inexistente.

Am raportat toate aceste provocări la o atitudine proactive printr-o  viziune de  ansamblu asupra situaţiei, acceptarea lucrului în echipă, comunicarea sinceră şi deschisă, flexibilitatea, rezilienţa, curiozitatea și am  înțeles la finalul întâlnirii că…dacă vrei, POȚI!

Dacă vrei să stârnești curiozitatea, permite întrebările.

Dacă vrei să dezvolți abilități de rezolvare a problemelor, unește cunoștințele învățate la clasă cu aspectele vieții reale și încurajează elevii să colaboreze pentru a găsi răspunsuri.

Dacă vrei să crești capacitatea de înțelegere, combină cunoștințele și competentele din diferite domenii.

Dacă vrei să educi cetățeni care vor construi societatea, promovează incluziunea și participarea, oferă posibilitatea de a face diferența și facilitează spiritul critic, fie el pozitiv sau negativ.

(Notă: Mesaje de mai sus sunt inspirate din sistemul educațional finlandez.)

Comportamentul este descris în trei moduri principale: activ, reactiv și proactiv. Activ se referă practic la orice acțiune. În timp ce acțiunile reactive și proactive sunt făcute pe baza unor lucruri. Acțiunile reactive sunt cele care se fac ca răspuns la un eveniment care s-a întâmplat. În timp ce acțiunile proactive sunt acelea care se fac în anticiparea evenimentului care se poate întâmpla.

Ce înseamnă reactiv?

Termenul reactiv poate fi definit ca fiind receptiv la ceva. O persoană care reacționează, de obicei răspunde altuia, dar nu acționează asupra propriei persoane. Astfel de oameni nu iau de obicei inițiativa. Doar atunci când este nevoie să răspundă la altceva. Acest lucru poate fi privit ca o trăsătură negativă a unui individ, deoarece persoana nu este spontană. Persoanele care reacționează în societate au nevoie de un stimul pentru a-și îndeplini o sarcină.

Ce înseamnă proactiv?

Proactiv înseamnă să fii pregătit chiar înainte de a avea loc un incident. O persoană proactivă ia inițiativa și este pregătită, spre deosebire de o persoană reactivă. Este o persoană plină de spontaneitate.

Care este diferența dintre reactiv și proactiv?

  • reactiv și proactiv sunt abordările pe care oamenii le folosesc în situații diferite în viață.
  • abordarea reactivă implică acțiuni după un eveniment care a avut loc pentru a minimiza efectele sau pentru a profita de eveniment.

Pe de altă parte, abordarea proactivă permite oamenilor să evalueze sau să anticipeze evenimente și să lucreze în consecință pentru a culege recompense.

Caracteristicile unei persoane reactive sunt: iritabilitatea, etichetarea altora, luarea deciziilor fără un plan, lipsa motivaţiei, dorinţa de a avea control excesiv, rigiditatea, teama de critică sau eşec, implicarea emoţională crescută, care duce la oboseală.

Caracteristicile unei persoane proactive sunt: obiectivitatea, vederea din ansamblu asupra unei situaţii, acceptarea lucrului în echipă, comunicarea sinceră şi deschisă, flexibilitatea, curiozitatea, rezilienţa. De asemenea, o persoană proactivă acceptă sfaturi și îndrumări, învaţă din propriile greşeli și își explorează lumea interioară și exterioară.

Asertivitatea nu este nici agresivitate, nici pasivitate, este un comportament care asigură o comunicare eficientă între oameni şi o colaborare cu puţine conflicte.

După aproximativ două ore de interacțiune productivă, timp în care fiecare dintre noi a cules beneficiile acestei întâlniri, ne-am despărțit într-o notă proactivă, planificând deja întâlnirea din 15 martie, când vom aborda o temă de interes pentru fiecare profesor: „De la elevul motivat la elevul asumat!” – a afirmat prof. Sorina Negrei.

În cadrul întâlnirilor viitoare ne propunem să ne conectăm la nevoile elevilor noștri, concentrându-ne eforturile pentru a creiona imaginea unui elev, viitor asistent medical, asumat. De asemenea, vor avea loc dezbateri despre învățământul românesc și problemele cu care se confruntă, vom identifica idei și soluții pentru o educație de calitate.

Numărul mare de profesori prezenți la întâlnirea de joi – 24 februarie 2022, precum și ambianța interactivă creată în cadrul dezbaterii, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constant ghidate către dezvoltarea personalității elevului.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 213

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes