Responsabilitatea față de bunăstarea mediului înconjurător și educarea unei atitudini prietenoase față de ecosistem reprezintă o preocupare importantă și constantă a elevilor și echipelor manageriale ale Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și ale Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.
Astfel, Educația pentru Sănătate și Educația pentru Știință și-au dat din nou mâna pentru a marca Ziua Mondială a Mediului Înconjurător prin organizarea unui concurs între școli și licee cu tema „Bune practici pentru sănătatea ta și a Planetei”.
Evenimentul organizat luni, 6 iunie 2022, în scopul conștientizării nevoii de protejare a mediul și identificarea anumitor măsuri care să contribuie la o folosire mai rațională a resurselor naturale a reunit elevi și profesori coordonatori din licee și școli gimnaziale bucureștene.
„Este foarte important să înțelegem mediul înconjurător, suntem și noi, oamenii, parte integrantă din ecosistem și de aceea trebuie să îl respectăm”, a subliniat doamna prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, în deschiderea evenimentului.
„Să ne gândim că peste 50 – 100 de ani vor fi alți copii la fel de veseli și fericiți, care vor beneficia de resursele mediului la fel ca și voi astăzi. Trebuie să avem o educație pentru dezvoltarea durabilă! Este foarte important să păstrăm resursele naturale pentru generațiile viitoare, de aceea vă mulțumim că ați răspuns invitației noastre în număr atât de mare pentru a sărbători împreună această zi cu semnificație și că ați înțeles să transmiteți mai departe mesajele voastre prin proiectele ingenioase pe care le-ați creat.” – a mai spus doamna prof. Aurelia Șova.
„Am organizat acest eveniment din cadrul calendarului UNESCO în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” pentru a celebra Ziua Mondială a Mediului și a sublinia importanța protejării mediului în care trăim. Mulțumim pentru participare profesorilor coordonatori și elevilor care ne-au onorat cu participarea prin realizarea unor proiecte atât de creative. În Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” noi promovăm astfel de competențe precum gândirea critică și creativitatea, dar și abilitățile manuale, necesare punerii în practică a unor idei frumoase.” – a afirmat doamna prof. Anca Celina Grecu, directorul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.
Activitatea este cuprinsă în calendarul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și se aliniază efortului la nivel global pentru restaurarea ecosistemelor. Scopul este de educare în sensul prevenirii și opririi degradării ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean, pentru a combate sărăcia, schimbările climatice și, la final, pentru a preveni extincția în masă.
Ziua Mondială a Mediului, marcată începând din 1974 de Organizația Națiunilor Unite (ONU), este un eveniment găzduit în fiecare an într-o țară diferită, cu activități axate pe o temă anume. Tema de anul acesta este „Restaurarea Ecosistemelor”.
Prof. dr. Andreea Csolti, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a subliniat că acest eveniment ar trebui privit și ca „Ziua Oamenilor”, în care fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv, care să contribuie la protejarea planetei noastre.
„Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate.” – a spus prof. dr. Andreea Csolti.
Mesajul a fost reflectat pe deplin în lucrările realizate și prezentate de particianții la consurs. Atmosfera a fost una plină de energie, de creativitate, de culoare și ingenuozitate. Juriul și toți cei din sală au fost încântați de talentul copiilor.
Cosncursul a fost organizat în două secțiuni:
-La secțiunea POSTERE au fost prezentate 11 lucrări realizate de 29 de elevi.
-La secțiunea MACHETE au fost 19 creații realizate de 41 de elevi.
Considerăm că toți participanții au fost câștigători, dar juriul a acordat câteva premii și mențiuni pentru cele mai reușite idei prezentate.
PREMII CONCURSUL TEMATIC „BUNE PRACTICI PENTRU SĂNĂTATEA TA ȘI A PLANETEI” – 6 IUNIE 2022
POSTERE
-Locul I – Popovici Diana, Mușat Gabriela, Isar Felicia, Marin Alexia, Aghamohammadi Mehri, Iordan Anna, Draghia Larisa; prof. coordonator Cimpoeru Cristina – Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti” Vidra
-Locul II – Chiroiu Maria; prof. coordonator Calotă Constantina – Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”
-Locul III – Ioța Denisa; prof. coordonator Calotă Constantina – Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”
-Mențiune – Ștefan David, Ivan Dragoș, Gâjgă Eliza, Butică Mihail; prof. coordonator Marinescu Marilena – Liceul Teoretic „George Călinescu”
MACHETE
-Locul I – Erciu Rashela; prof. coordonator Ariana Condruț – Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
– Petrovici Rebeca și Thrinmai Thuong Diana; prof. coordonator Ariana Condruț – Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
-Locul II – Darwich Ema, Neagu Alexia; prof. coordonator Bărdaș Carmen – Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”
-Locul III – Mencu Maria Izabela; prof. coordonator Maria Georgiana – Școala Gimnazială nr. 27
– Mârzea Edward; prof. coordonator Maria Georgiana – Școala Gimnazială nr. 27
-Mențiune – Nenciu Maria Vanessa; prof. coordonator Păun Ada – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”
Ramona Bandrabur
foto: prof. Raluca Brad