Responsabilitatea față de bunăstarea mediului și educarea unei atitudini centrată pe soluții pentru poluarea cu plastic reprezintă o preocupare importantă și constantă a elevilor și echipei manageriale a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Astfel, în cadrul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” s-a desfășurat Concursul cu tema „Bune practici pentru sănătatea ta și a Planetei”. În cadrul acestuia, elevii participanți au realizat obiecte din materiale reciclabile și postere semnificative pentru MEDIU.
Evenimentul organizat luni, 12 iunie 2023, în scopul conștientizării nevoii de protejare a mediul și identificarea anumitor măsuri care să contribuie la o folosire mai rațională a resurselor naturale a reunit elevi și profesori coordonatori din licee.
„Este foarte important să înțelegem mediul, suntem și noi, oamenii, parte integrantă din ecosistem și de aceea trebuie să îl respectăm”, a subliniat doamna prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, în deschiderea evenimentului.
Activitatea este cuprinsă în calendarul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și se aliniază efortului la nivel global pentru reducerea deșeurilor de plastic. Scopul este de educare în sensul prevenirii și opririi degradării mediului de pe fiecare continent și din fiecare ocean, pentru a combate sărăcia, schimbările climatice și, la final, pentru a preveni extincția în masă.
Ziua Mondială a Mediului, marcată începând din 1974 de Organizația Națiunilor Unite (ONU), este un eveniment găzduit în fiecare an într-o țară diferită, cu activități axate pe o temă anume. Tema de anul acesta a fost concentrată pe soluții pentru poluarea cu plastic în cadrul campaniei #BeatPlasticPollution.
Lumea este inundată de plastic. Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată. Din acestea, mai puțin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri și mări.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a reduce cantitatea deșeurilor de plastic? Putem să folosim sticle de apă reutilizabile, plase din pânză, să spunem „NU” paielor din plastic, să folosim recipiente reutilizabile pentru alimente, să cumpărăm vrac sau din magazinele Zero Waste, să evităm tacâmurile și farfuriile de unică folosință și să impărtășim cunoștințele noastre și celorlalți.
Prof. dr. Andreea Csolti, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a subliniat că acest eveniment ar trebui privit și ca „Ziua Oamenilor”, în care fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv, care să contribuie la protejarea planetei noastre.
Mesajul a fost reflectat pe deplin în lucrările realizate și prezentate de particianții la consurs. Atmosfera a fost una plină de energie, de creativitate, de culoare și ingenuozitate. Juriul și toți cei din sală au fost încântați de proiectele prezentate.
PREMII CONCURSUL TEMATIC „BUNE PRACTICI PENTRU SĂNĂTATEA TA ȘI A PLANETEI” – 12 IUNIE 2023
- Locul I – Radu Ștefania, Badea Diana și Cîrstea Maria cu proiectul „Fitness Mania” din cadrul Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei”
- Locul II – Gavrilă Roxana și Cherneciuc Antonio cu proiectul „Rochie de Bal” din cadrul Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei”
- Locul III – Ion (Pavel) Ana Maria cu proiectul Sistemul digestiv” din cadrul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”
- Mențiune I – Răducanu Cristian cu proiectul „Templu contemporan” din cadrul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
- Mențiune II – Bârsan Nicole cu proiectul „Caracatița” din cadrul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
- Mențiune III – Simsek Sude cu proiectul „Suntem prietenii naturii, vrem să o salvăm” din cadrul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”
Coordonator activitate,
Director adjunct
Prof. Dr. Andreea Csolti