Deputatul Cristina IURIŞNIŢI a demarat o campanie pentru introducerea materiei „Educaţie pentru Sănătate“ ( inclusiv Educaţie Sexuală ) în toate şcolile din România.

„Am început seria de întâlniri „Educaţia încotro?” având ca temă principală „Educaţia pentru Sănătate” în şcoli. Am identificat probleme concrete la nivel local şi judeţean în ceea ce priveşte lipsa educaţiei pentru sănătate în şcoli în mod unitar. Nu sporadic, nu aleatoriu, ci unitar în cadrul unor strategii asumate de cele două ministere implicate: Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. De exemplu,  în judetul Bistriţa, doar 28 de şcoli au aplicat acest opţional existent în oferta educaţională naţională. În plan naţional vorbim de un procent de sub 20 % din totalul şcolilor“, a transmis deputatul.          
„Tragem un semnal de alarmă! Copiii şi tinerii noştri au nevoie de informaţii din surse sigure pe teme de educaţie nutriţională, stil de viaţă sănătos, prevenţie, educaţie pentru sănătatea sexuală şi pentru reproducere, pentru viaţa de familie. Totul arată bine pe hârtie. În practică, sunt probleme acumulate şi nerezolvate de ani de zile. Să nu ne mai mirăm că rata obezităţii este printre cele mai mari din Europa. La fel şi rata sarcinilor accidentale la adolescentele de 15 ani, unde, din cauza nepăsării autorităţilor, suntem lideri. Ce fel de viitor vrem să le oferim copiiilor noştri?“, a conchis Cristina Iurişniţi.

( Sursa: http://m.adevarul.ro/educatie/scoala/deputatul-usr-cristina-iurisniti-trage-semnal-alarma-nevoie-educatie-sanatate-scoli-1_59ea432f5ab6550cb8525702/index.html )

 

Dorim să sprijinim această acțiune, misiunea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” fiind aceea de a pregăti asistentul medical ca EDUCATOR PENTRU SĂNĂTATE, în spiritul valorilor fundamentale ale profesiei: dragostea pentru om, sănătate şi viață, respect pentru profesie, pasiune şi capacitatea pentru muncă.

„Anual, Proiectul Educativ Municipal  „Învățați să ajutați!”, implementat în peste 50 de licee, şcoli generale, colegii, grupuri școlare  şi comunitate din municipiul Bucureşti și localităţi  limitrofe,  constituie  fundamentul activității de promovare a școlii noastre și profesiei de asistent medical.

Activitaţile acestui proiect cuprind  organizarea concursului „Voluntar pentru viaţă!” şi prezentări interactive cu tematicile: O profesie pentru mȃine, Stil de viaţă sanogen, Sănătate prin mişcare, Energie pentru performanța fizică și intelectuală, Conduita de urgenţă și măsuri de prim ajutor,  Activităţi practice de acordare a  primului ajutor în caz de urgențe medicale.

Rezultatele obţinute la concurs, impactul pozitiv şi constructiv al temelor de educaţie pentru sănătate şi de acordare a primului ajutor, numeroasele solicitări din partea liceelor şi şcolilor generale pentru continuarea implementării proiectului, sunt dovada faptului că scopul şi obiectivele proiectului au fost atinse.

O latură formativă a proiectului este educarea elevilor de liceu pentru acordarea primului-ajutor, dar şi în spiritul educației pentru sănătate: nevoile alimentare şi educaţia în sensul unui stil de viaţă sănătos, evitarea abuzului de medicamente prin automedicaţie, evitarea consumului de alcool şi tutun, prevenirea utilizării drogurilor etc.

În contextul în care societatea, din punct de vedere civic, moral şi etic este în continuă căutare, prin acest proiect noi încercăm să dezvoltăm valorile civice, grija pentru aproape, respectul pentru viaţa proprie şi pentru viaţa celuilalt. Prin intermediul activităţilor derulate, elevii Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” sunt pregătiţi pentru cunoaşterea problemelor comunităţii şi implicarea  în creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate în rândul tinerilor liceeni.” ( prof. Cristina COSTACHE )

Prin activitățile desfășurate, ne dorim continuarea ţelului Doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate. Încă din anii 90, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” deschidea drumuri, genera idei în  vederea dezvoltării conceptului de Educație pentru Sănătate și a formării educatorului pentru sănătatea Europei. Toate acestea luau naștere datorită spiritului vizionar al Doamnei Dr. Mioara Mincu.

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 280

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes