Activitatea de testare gratuită a valorilor tensiunii arteriale, organizată de școala noastră joi – 10 mai 2018, în Parcul Obor, a avut un impact foarte mare în rândul populației sectorului 2. Peste 500 de beneficiari ai serviciilor noastre au primit informații și îndrumări referitoare la bolile cardiovasculare, stilul de viață sănătos, măsurile de prevenție a bolilor cardiace.
Beneficiarii au fost de toate vârstele și au salutat inițiativa școlii noastre de a oferi aceste servicii în mod gratuit.
Mai mulți tineri au afirmat că doresc să devină asistenți medicali și chiar și-au exprimat dorința de a se înscrie la școala noastră, campania de Admitere fiind în desfășurare.
Au participat peste 20 de elevi ai școlii, de la clasele I C și I B, calificarea asistent medical generalist, care au oferit informații despre profesia de asistent medical, dar și despre oferta educațională.
Astfel, școala noastră marchează Ziua Mondială a Asistentului Medical, sărbatorită în fiecare an la data de 12 mai, dar și Ziua Națională a Inimii ( 4 mai ). De asemenea, prin organizarea acestui eveniment am venit în folosul comunităţii prin promovarea Educaţiei pentru Sănătate şi oferirea unor servicii medicale gratuite: măsurarea tensiunii arteriale, indicaţii profilactice privind bolile cardiovasculare şi metabolice.
Elevii voluntari ai școlii noastre au fost însoțiți și coordonați de responsabilii activității, prof. Cristina Costache și prof. Anca Mihai, în misiunea nobilă de Educatori pentru sănătate. Coordonatorul activității a fost doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” va organiza în următoarea perioadă și alte activități asemănătoare, impactul și feedbackul primit din partea cetățenilor fiind unul foarte bun.
În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afecțiunile cardiovasculare. Acestea sunt și o cauza majoră de dizabilități.
Bolile cardiovasculare afectează inima, dar și vasele de sânge ale inimii. Riscul apariției bolilor de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații care au peste 45 de ani și femeile cu vârsta de peste 55 de ani sunt mai predispuși la manifestarea bolilor cardiovasculare.
Există un risc destul de mare pentru o persoană să fie diagnosticată cu aceste afecțiuni dacă un membru apropiat al familiei a avut o boală de inimă în tinerețe. Deși nu puteți înlătura anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul medical familial, sexul sau vârsta, există unele moduri de prevenire a bolilor de inimă, cum ar fi: exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat, reducerea aportului de sare, consumul de alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, consumul de fructe și legume, limitarea cantității de alcool, o greutate corporală normală, controale medicale regulate.
Puteți evita problemele cardiace prin adoptarea unui stil de viață sănătatos, chiar de azi!
(sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate)
prof. Raluca Brad