Austria este prima țară europeană care introduce obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru toate persoanele care au peste 18 ani, de la începutul lunii februarie, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, duminică. Noua măsură ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lunii martie. „După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a mai spus oficialul.

„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie pentru cei de peste 18 ani”, a declarat la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful conservator al guvernului, care conduce ţara împreună cu ecologiştii, scrie AFP.

Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.

„Este un proiect sensibil, dar conform Constituţiei, și care necesită o fază de adaptare, menită să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lui martie”, a detaliat el.

Nu mai puţin de 27.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în capitala austriacă împotriva acestei măsuri controversate, acuzată că încalcă libertăţile individuale.

„După aceea vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.

Luată un timp în calcul, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsură”, a precizat liderul conservator în prezentarea proiectului de lege care urmează să fie adoptat joi de Parlament.

Certificatul vaccinal se impune într-un număr crescând de ţări pentru anumite profesiuni, categorii de populaţie sau anumite activităţi. Însă vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru toţi rămâne o excepţie. Ea a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia.

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin aglomerarea spitalelor şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite, potrivit experţilor săi, atingerea unei imunităţi colective.

Excepţii sunt prevăzute pentru femeile însărcinate şi toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale.

Sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând cu aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.

Duminică, potrivit cifrelor guvernului, 5,8 milioane de locuitori, din totalul de 7,4 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare, dispuneau de un certificat vaccinal la zi.

La începutul acestei luni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a generat o mulțime de discuții când a declarat că are de gând să le dea bătăi de cap cetățenilor care nu s-au vaccinat împotriva COVID. După decizia de duminică a Parlamentului de la Paris, francezii nevaccinați nu vor mai avea acces în restaurante, teatre și trenuri care circulă pe distanțe lungi, printre altele, cu unele excepții.

Italia, Grecia și Cehia au adoptat deja sau urmează să adopte legi pentru vaccinarea obligatorie a vârstnicilor. Germania, la fel ca și Austria, dorește să impună obligativitatea vaccinării tuturor adulților.

 

surse: https://www.digi24.ro/stiri/externe/austria-a-decis-ca-vaccinarea-anti-covid-sa-fie-obligatorie-pentru-cei-peste-18-ani-amenzi-intre-600-si-3-600-de-euro-1804645; https://www.libertatea.ro/stiri/vaccinarea-obligatorie-impotriva-covid-este-greu-de-impus-austria-si-germania-au-aflat-deja-acest-lucru-3932623

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 133

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes