Cel mai așteptat și „gustat” concurs al elevilor anului I, aflat la a V-a ediție, „Atelierul de nutriție – Alimentația unui stil de viață sănătos. Să fim o zi ovolactovegetarieni” a avut loc miercuri, 8 februarie.

Aproximativ 40 de elevi participanţi au prezentat individual sau în grupe un produs preparat din legume sau fructe, care poate constitui un fel principal de mâncare, precum: plăcintă cu legume, chifteluțe de legume, drob vegetal, tartă cu spanac, tort de legume, salată de alge, sushi vegetal, chec de morcovi, biscuiți cu merișoare și altele. Prezentarea a cuprins reţeta şi motivul alegerii preparatului, precum şi calităţile nutritive ale ingredientelor utilizate. 

Motivaţia organizării acestei activităţi derivă din necesitatea aplicării în practică a cunoştinţelor teoretice dobândite atât la orele de Anatomia şi fiziologia omului,  cât şi la orele de Biochimie, despre diferite tipuri de metabolism, pornind de la substanţele complexe conţinute de alimentele pe care le consumăm, despre principiile alimentare, despre glucide, lipide, proteine, vitamine, minerale şi importanţa lor în diferite procese care au loc în organismal uman.

Scopul a fost evidenţierea necesităţii diversificării alimentaţiei, descoperirea beneficiilor nutritive şi terapeutice pe care le aduc legumele şi fructele în dieta zilnică a fiecăruia dintre noi, precum şi stimularea consumului de noi alimente pe bază de legume şi fructe şi experimentarea de noi gusturi în combinaţii sănătoase, pe care nu le-am utilizat în dieta obişnuită până acum.

Comisia de evaluare a fost formată din:

Prof. Gina Tulache Responsabil Subcomisia Concursuri 

Prof. Carmela Bănulescu – medic

Prof. Elena Narcis Achim –  medic

Prof. Ioana Cristina Codreanu – medic

Eleva Elena Miloiu, clasa II E – AMG

Profesori îndrumători ai echipelor de elevi:

– Prof. Maria Baldovinescu

– Prof. Eugenia Petrescu

– Prof. Andreea Csolti

– Prof. Ioana Enache

– Prof. Marilena Pușcaș

– Prof. Nicoleta Oprea

– Prof. Anca Savu

„Suntem deja la cea de a cincea ediție a „Atelierului de nutriție” care dorește să promoveze un stil de viață sănătos în ideea în care măcar o singură zi din săptămână să fie declarată zi fără carne. Anul acesta au participat 25 de echipe, ce au prezentat produse conținând o varietate mare de ingrediente. Un accent aparte s-a pus pe ingredientele considerate exotice, așa cum sunt algele marine, dar și un număr mare de condimente din toate bucătăriile lumii, nu numai cea europeană, ce au o mare valoare curativă.

 O parte a modulului de Biochimie are aplicabilitate practică în „Atelierul de nutriție”. Profesorii de biologie pun foarte mult accentul pe  importanța alimentației în relație directă cu starea de sănătate. Dacă stă în puterea noastră să ne influențam măcar în mică măsură starea de sănătate, de ce să nu facem  acest lucru prin conștientizarea sintagmei „alimentația unui stil de viață sanatos”.

Obiectivele  „Atelierului de nutriție” sunt următoarele: elevii să descopere în timpul preparării alimentelor alese valoarea nutrițională și energetică a fiecărui ingredient; elevii să își diversifice alimentația astfel încât fiecare să poată obține direct din farfurie necesarul zilnic pentru principalii micro și macronutrienți. Pe această cale, elevii învață rețete noi, ușor de pus în practică, socializează cu colegii de la alte clase și își dezvoltă abilitățile de vorbit în public și de susținere a unui proiect.  Ei au acumulat deja până la sfârșitul semestrului cunoștințele teoretice despre ce însemnă calorii, necesar zilnic, micro și macronutrienți. Ei descoperă aceste valori în alimentele consumate zilnic, învață să le asocieze și să le prepare termic corespunzător.

Considerăm că aceste obiective au fost atinse, elevii înțelegând importanța selectării alimentelor și relația directă dintre mâncare și starea de sănătate. Cu cât această relație este înțeleasă la o vârstă mai fragedă, cu atât există șanse mai mari că ei să fie niște adulți sănătoși. Educația alimentară face parte din „Educatia pentru sănătate” pe care o promovează permanent școala noastră.” – ne-a declarat echipa de prof. coordonatori ai evenimentului, formată din: prof. Nicoleta Oprea, prof. Maria Baldovinescu și prof. Andreea Csolti.

„Elevii îndrumați de mine, participanți la concurs, mi-au mărturisit că acesta a fost un prilej de documentare aprofundată și de descoperiri uimitoare despre calitățile unor ingrediente. A fost o adevărată lecție de viață! S-au arătat dornici să participe în continuare la alte activități și concursuri din care au numai de câștigat.

Deși, ca la orice concurs, s-au acordat doar câteva premii, considerăm că TOȚI PARTICIPANȚII SUNT CÂȘTIGĂTORI pentru că au devenit EDUCATORI PENTRU SĂNĂTATE și sunt un exemplu pentru familiile, prietenii și colegii lor.

Mulțumesc colegelor prof. Maria Baldovinescu și prof. Andreea Csolti, împreună cu care am organizat și coordonat acest concurs în ultimele 3 luni, pentru colaborarea eficientă, impecabilă, de la împărțirea sarcinilor și până la îndeplinirea lor la timp, integral și cu maxim profesionalism. Cred că suntem o echipă de elită!

 Mulțumesc profesioniștilor din juriu pentru implicare, conducerii școlii și tuturor colegilor care au apreciat efortul nostru și al elevilor pentru a duce această tradiție gustoasă și sănătoasă mai departe an de an.

 FELICIT TOȚI PARTICIPANȚII ȘI PREMIANȚII !” – a afirmat doamna prof. Nicoleta Oprea

 

Premiaţii acestei ediții sunt următorii elevi:

Premiul I

-eleva Nidelcu ( Ștefan ) Beatrice Mădălina, clasa I F AMG, eleva Mihalcea Alexandra Cătălina, clasa I F AMG, profesor  coordonator – Oprea Nicoleta, cu proiectul ,,Drob vegetal”;

Premiul II

-eleva Baciu (Porancea) Eva Diana, clasa I F AMG, eleva Nasalciuc ( Miuță ) Nina, clasa I F AMG, profesor coordonator Oprea Nicoleta,  cu proiectul  ,,Chifteluţe de legume cu salată de 4 boabe” ;

Premiul III

eleva  Olaru Georgiana Claudia, clasa I J AMG, profesor  coordonator Petrescu Eugenia, cu proiectul ,,Linte cu arome indiene”

eleva Niculescu Violeta, clasa I N  AMG, profesor  coordonator Savu Anca, cu proiectul ,,Sushi vegetal”

eleva Cristea Gabriela, clasa I O AMG, profesor coordonator  Savu Anca, cu proiectul ,,Chec de morcovi”.

Activitatea este parte din planul de activități  al Subcomisiei Concursuri – responsabil prof. GINA TULACHE și Comisiei  Proiecte și Programe Educative – coordonator dir. adjunct prof. MARIA PÂRLOG.

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 238

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes