Pentru a marca importanța Zilei Naţionale fără Tutun, în cadrul ATELIERULUI DE NURSING a avut loc activitatea cu tema: „Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!”.

Invitatul evenimentului a fost doamna dr. Elena ACHIM – prof. Specialități Medicale.

Pe parcursul activității a fost evidențiată importanța Educației pentru Sănătate care urmărește promovarea cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății, prevenirea  şi combaterea comportamentelor de risc pentru sănătate și formarea de atitudini și deprinderi indispensabile unui comportament responsabil și sănătos.

Fumatul este un factor major pentru boala aterosclerotică (coronariană, carotidiană, periferică), inclusiv fumatul pasiv fiind dovedit a crește riscul cardiovascular, iar țigările electronice nu sunt deloc lipsite de toxicitate. Riscul cardiovascular este cu atât mai mare cu cât debutul fumatului se produce înainte de vârsta de 15 ani.

Efectele fumatului sunt devastatoare pentru sănătate.

Țigările dau dependență și obișnuință, afectează sistemul nervos, arterele, aparatul respirator și circulator. Majoritatea asociază efectele nocive ale fumatului cu cancerul pulmonar, fară a se gândi și la alte forme de cancer, respectiv cancer laringian, de vezică urinară, de buze sau gastric.

Oprirea fumatului reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului cardiovascular. În prevenția primară s-a dovedit că oprirea fumatului scade riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, iar în prevenția secundară scade mortalitatea la pacienții cu cardiopatie ischemică.

Doamna dr. Elena ACHIM a vorbit și despre Impactul utilizării țigărilor electronice asupra sănătății. Utilizarea țigaretelor electronice cu conținut de nicotină are un impact nociv semnificativ asupra funcțiilor vasculare.

Conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, țigările electronice sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite cu tutun, gudron și nicotină. Aburul țigării electronice afectează sistemul imunitar, având un efect similar ca fumul de țigară, ceea ce te supune unui risc ridicat de cancer pulmonar.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are ca misiune pregătirea asistentului medical ca EDUCATOR PENTRU SĂNĂTATE, în spiritul valorilor fundamentale ale profesiei: dragostea pentru om, sănătate şi viață, respectul pentru profesie, pasiunea şi capacitatea pentru muncă. De aceea, în fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat (31 mai) și a Zilei Naționale fără Tutun (celebrată în a treia joi a lunii noiembrie), elevi și cadre didactice marchează aceste zile prin diferite activități care subliniază efectele fumatului asupra sănătății.

ATELIERUL DE NURSING reunește activități desfășurate pe parcursul anului școlar 2021 – 2022 pentru elevii școlii noastre, atât online, cât și fizic, în sala de demonstrație. La fiecare activitate avem invitați din domeniul medical, care prezintă teme actuale, de interes pentru viitorii asistenți medicali. Organizatorul activităților este Catedra de Nursing și Științe.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 255

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes