Ziua Internaţională a Asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a lui Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.      
Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea lui Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului. Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei Internaţionale a Moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch.
Președintele ICN, Annette Kennedy, a declarat:

„Pandemia a scos la iveală fragilitatea vieții și legătura intimă între sănătatea și bunăstarea noastră. De asemenea, am descoperit slăbiciunea multor sisteme de asistență medicală, care ar fi puternic consolidate dacă guvernele ar lua măsuri urgente pentru a rezolva deficitul actual de șase milioane de asistenți medicali.

COVID-19 obligă asistenții medicali să lucreze sub o tensiune fizică și psihică deosebită, în situațiile în care lipsa unui echipament de protecție personală adecvat adaugă frică celorlalte emoții puternice și epuizante pe care le întâmpină.

Mii de asistenți s-au îmbolnăvit și știm acum că sute au murit din cauza acestui virus. Este de la sine înțeles că niciun asistent medical nu ar trebui să moară niciodată ca urmare a îndeplinirii datoriei profesionale, iar această situație nu ar trebui să se mai întâmple niciodată. Ne vom aminti de asistenții medicali care au murit, iar cel mai bun mod de a onora pierderea lor este să ne asigurăm că evenimentele din 2020 ne vor face mai puternici, cu acces mai bun la echipamente vitale și condiții de muncă ce reflectă înaltul respect pentru asistenții medicali.”
Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenţii medicali de a-şi face cunoscută profesia pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, aşa cum evidenţiază tema din acest an stabilită de ICN: „Asistentul medical – O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”. Asistenţii medicali joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menţionat.      
Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Anul acesta sărbătorim 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale (1820), cea care a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite și îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit. 
De atunci, evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int. 

surse: www.icn.ch/news/international-council-nurses-nursing-world-health; www.agerpres.ro 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 142

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes