Asistenții medicali reprezintă o voce puternică a sistemelor de sănătate, fiind o verigă importantă a echipei medicale. Ei interacționează direct cu pacienții și familiile acestora, sunt de multe ori primii furnizori de servicii de sănătate și pot aprecia obiectiv nevoia de îngrijire pentru fiecare pacient în parte. Dovedesc acest lucru în fiecare zi prin munca pe care o depun și au dovedit-o mai ales în ultimii ani.

Dr. Pamela Cipriano, președintele International Council of Nurses (ICN), a adresat câteva gânduri către asistenții medicali din întrega lume:

„Dragi colegi,

Sunt încântată să trimit salutări în numele Consiliului și personalului ICN pentru cei 130 de membri afiliați și peste 28 milioane de asistenți din întreaga lume.

2022 a fost pentru mine primul an ca președinte ICN. A fost un an plin de provocări pentru asistenții de pe tot globul. Pe lângă amenințările COVID-19, asistența medicală încă suferă efectele pandemiei și se confruntă cu lipsa forței de muncă, cu lipsa de resurse materiale sau cu conditiile de muncă inadecvate. Toate acestea, combinate cu politica globală și criza socio-economică, îi determină pe mulți asistenti să se gândească la părăsirea profesiei. Am văzut acțiunile asistenților medicali din multe țări, care luptă pentru recunoașterea, valorizarea și recompensarea pe măsura meritelor.

Dar, există și multe puncte bune care aduc speranță și ne întăresc încrederea în rezistența asistenților medicali și a liderilor asociațiilor noastre naționale.

ICN continuă să facă lobby la cele mai înalte niveluri de decizie și de elaborare a politicilor pentru drepturile și siguranța asistenților medicali. În 2022, au fost o serie de publicații importante, fișe informative, declarații și alte rapoarte care au arătat efectele pandemiei asupra

forței de muncă din asistența medicală și au insistat asupra acțiunii de stopare   a exodului din profesie.

Solicităm în mod repetat o nouă gândire și acțiune pentru a investi mai mult în asistența medicală din fiecare țară.

Vom continua să luptăm pentru asistenții medicali în 2023.

Pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali 2023 am ales tema: ASISTENȚII NOȘTRI. VIITORUL NOSTRU – Our Nurses. Our Future.

Vom lansa această campanie pentru a arăta necesitatea investițiilor în asistența medicală, pentru a aduce schimbările necesare îmbunătățirii sănătății la nivel global.

În calitate de președinte al ICN, viziunea mea pentru 2023 este de a aduce împreună asistenții medicali din întreaga lume, ca o forță globală, pentru a influența în continuare factorii de decizie politică, pentru a îmbunătăți sănătatea la nivel mondial.

Trebuie să lucrăm împreună pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperire universală a sănătății până în 2030. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de acțiuni urgente pentru a recruta și educa mai mulți asistenți medicali. De asemenea, este necesară sprijinirea forței noastre de muncă actuale.

ICN va continua să dezvolte lideri în domeniul asistenței medicale pentru consolidarea și îmbunătățirea viitoarelor sisteme de sănătate. Pentru a îndeplini acest rol important, asistenții medicali trebuie să fie protejați, respectați și apreciați.

În calitate de voce globală a asistenților medicali, ICN va conduce această activitate și va acorda sprijin pentru găsirea soluțiilor de îngrijire a sănătății inovatoare și de impact.

A fost un an de succes pentru ICN și pentru asistența medicală din întreaga lume.

Vă mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce faceți pentru pacienți, pentru comunități, pentru lume! Am realizat atât de multe în 2022 și aștept cu nerăbdare să facem progrese în 2023!”

 

sursa: www.icn.ch/news/

 

traducere: prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 400

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes