Miercuri, 14 martie 2018, Clubul Absolvenților a reunit elevii școlii noastre, pentru a dezbate tema: „Asistența stomatologică – șansă sau compromis”. Invitatul nostru a fost domnul dr. Cosmin Ulman, unul dintre fondatorii Societății de Stomatologie Estetică din România. Alegerea acestei teme este justificată atât de preocupările noastre pentru a sprijini elevii în procesul de orientare și plasare profesională, cât și de apropierea Zilei Internaționale a Sănătății Orale (sărbătorită în data de 20 martie).

 

În debutul activității, doamna prof. Aurelia Șova, directorul școlii noastre, a apreciat interesul elevilor față de activitățile inițiate la nivel de club. De asemenea, a subliniat preocuparea școlii pentru a oferi absolvenților cât mai multe șanse de angajare în sistemul sanitar, prin dezvoltarea parteneriatelor cu firme de recrutare specializate, dar și prin facilitarea întâlnirilor cu specialiștii din acest domeniu.

 

Doamna prof. Alice Ragazan a motivat inițierea activității de astăzi, pentru a demonstra faptul că domeniul asistenței stomatologice nu este unul static, ci dinamic și vast, având în vedere complexitatea patologiei dentare.

 

În prezentarea sa, domnul Dr. Cosmin Ulman a punctat importanța profesiei de asistent medical în medicina dentară. Prin intermediul înregistrărilor video puse la dispoziția elevilor noștri, asistenții medicali de stomatologie intervievați de către domnul doctor au evidențiat avantajele unei cariere profesionale în acest domeniu: condițiile ambientale permanent igienizate,familiaritatea mediului de lucru, minimizarea interacțiunii cu pacientul, lipsa gărzilor, respectarea programului de muncă negociat, respectarea sărbătorilor legale și a weekend-urilor.

Responsabilitățile specifice unui asistent medical de stomatologie sunt mult reduse comparativ cu cele ale unui asistent medical generalist și presupun: anticiparea nevoilor medicului prin oferirea instrumentarului adecvat, dezinfectarea suprafețelor de contact și a instrumentarului necesar tratamentului medical, organizarea ergonomică a spațiilor din interiorul cabinetului, verificarea și stabilirea stocului de materiale necesare intervențiilor.

Ca în orice domeniu, există și riscuri potențate îndeosebi de neglijența la locul de muncă și de lipsa de sinceritate a pacientului diagnosticat cu boli contagioase (HIV, hepatită, etc). Pentru prevenirea acestor riscuri, se urmărește constant atât respectarea regulilor de igienă, cât și a confidențialității diagnosticelor, prin recurgerea la coduri și simboluri specifice fiecărei clinici.

Pentru evitarea eșecului, al abandonului profesional, sau al perpetuării nemulțumirilor de la locul de muncă, domnul doctor recomandă elevilor și absolvenților noștri să se orienteze către acele domenii concordante cu abilitățile, valorile, interesele și dorințele proprii.

„În orice ramură a medicinei, investiția în construirea echipei impune dezvoltarea unei bune relații medic – asistent medical. Beneficiile acestei relații devin observabile prin rezultatele intervenției de specialitate, iar dovada lucrului bine făcut atrage satisfacția clientului, devenit fidel serviciilor medicale oferite.”

 

Așadar, valorile promovate de către clinicile de stomatologice sunt: profesionalismul, încrederea în sine și în coechipier, colaborarea la nivel de echipă, altruismul și, nu în ultimul rând, implicarea cu responsabilitate.

Participanții prezenți la această dezbatere au putut constata faptul că pot încuraja pacientul să zâmbească, nu doar prin grija manifestată față de buna funcționare a organismului, ci și prin grija față de menținerea sănătății orale.

 

Prof. Adriana Păunescu

Responsabil Comisie de Monitorizare a Inserției Absolvenților pe Piața Muncii

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 130

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes