La Editura Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu” a apărut recent un nou volum, ce reunește lucrările Simpozionului Internaţional de Comunicări Ştiintifice „Dr. Mioara Mincu” – ediția a V – a.
„Educația pentru sănătate se bazează pe un proces complex de predare – învățare, în care cunoștințele, atitudinile și abilitățile practice sunt părți componente ale unui întreg care va conduce în final la însușirea unei temeinice baze culturale cu care vom începe noul mileniu.” – afirma Doamna Dr. Mioara Mincu.
Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și Modern în Medicină și Farmacie, ediția a V-a, s-a desfășurat în zilele de 8 și 9 mai 2019, sub coordonarea doamnei director adjunct prof. Anca Celina Grecu, care a inițiat acest proiect în anul 2015. Evenimentul a fost organizat în memoria Doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a marcat Ziua Internațională a Asistentului Medical, semnificând rolul esențial al asistentului medical în îngrijirea medicală, prevenirea îmbolnăvirii și importanța formării asistentului medical – educator pentru sănătate.
Lucrările simpozionului, mult mai numeroase la această ediție, s-au remarcat prin valoarea lor științifică și au adus în atenția participanților noi descoperiri și experiențe din domeniile medicinei, farmaciei, chimiei, biochimiei și geneticii. Restricțiile privind administrarea unor medicamente, inovarea și optimizarea unor substanțe farmaceutice, efectele nocive ale constituenților chimici conținuți de unele produse, compuși chimici cu rol fiziologic esențial, efectele benefice ale unor plante și produse naturiste, alternativele în tratamentul osteoporozei, terapia genică, sunt subiecte utile pentru perfecționarea cadrelor medicale și formarea elevilor care se pregătesc pentru a deveni asistenți medicali.
În cadrul Simpozionului au fost prezentate și experiențele acumulate de elevii noștri în cadrul Modulului European de Nursing și parteneriatului bilateral cu Ami-Foundation, Amiedu – Helsinki, prin prezentările susținute în direct prin videoconferință Skype de către elevii noștri aflați în Olanda, Elveția și în Finlanda.
Pentru asistenții medicali de diferite specialități, participarea la Simpozion a fost creditată de OAMGMAMR cu credite EMC.
Le mulțumim tuturor colaboratorilor care ne-au oferit suport în organizarea acestei manifestări științifice: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Casa Corpului Didactic București, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Medicilor și Moașelor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – Facultatea de Farmacie, Universitatea București – Facultatea de Chimie, Academia Română, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, Universitatea „Titu Maiorescu” din București. Continuitatea acestui proiect și participarea mult mai numeroasă la această ediție a Simpozionului dovedesc interesul crescut pentru îmbunătățirea nivelului de cunoaștere în domeniul sănătății și pentru dezvoltarea și promovarea educației pentru sănătate.
Vă mulțumim pentru interesul acordat și pentru participarea dumneavoastră!” – a declarat prof. Aurelia Șova, director Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.
„Promotor strălucit al medicinii preventive și educației pentru sănătate, medic reputat, lider al mișcării feministe, Doamna Doctor Mioara Mincu a fost, mai ales, un OM cu o mare disponibilitate pentru idealurile umanitare.
Membră a numeroase societăți științifice, Doamna Doctor Mioara Mincu a desfășurat o îndelungată activitate științifică, iar eforturile Domniei Sale au fost încununate cu importante recunoașteri internaționale: numirea ca Expert al Organizației Mondiale a Sănătății, în probleme demografice, Premiul Centrului Demografic al OMS – Copenhaga.
Numele său este menționat în prestigioase dicționare și enciclopedii, între care: 2000 Outstanding Intelectuals of the 20th Century, 1999 Honoree International Who’s Who of Professional and Bussiness Women – Sixth edition, Dicționarul medicilor scriitori, Dicționarul specialiștilor etc.
Vasta sa experiență – științifică, managerială și pedagogică – a fost pusă în scopul de a reforma domeniul sanitar prin înființarea Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” în vederea pregătirii noilor promoții de asistenți medicali.
Suntem datori să continuăm eforturile Domniei Sale de a dezvolta Educația pentru Sănătate și să le îndreptăm către o cultură a vieții, de a promova sănătatea unei atitudini deschise față de cei din jur și de problemele vieții, precum și sănătatea de a trăi frumos și cu sens.
Simpozionul Internațional Dr. Mioara Mincu constituie prilejul de a cinsti memoria Doamnei Doctor. Cea de a cincea ediție s-a bucurat de o participare numeroasă a specialiștilor din domeniile sănătății și educației și a dovedit că școala este locul de pornire a educației, iar educația înseamnă deschiderea comunicării și circulația liberă a ideilor.
– a afirmat coordonatorul evenimentului, prof. Anca Grecu, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, șef Catedra de Farmacie.
Aflat la cea de-a cincea ediție, Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”, a fost dedicat și anul acesta atât Zilei Internaționale a Asistentului Medical, care se sărbătoreşte la data de 12 mai, cât și cinstirii memoriei Doamnei Dr. Mioara Mincu, care a valorizat asistentul medical în sistemul românesc de sănătate și a înființat prima școală sanitară privată, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, în urmă cu 29 de ani. Și în acest an, simpozionul a reunit lucrări de o importanţă ştiinţifică, dar şi umană deosebită, publicate în volumul „Tradiţional şi Modern în Medicină şi Farmacie” – ediția a V – a, 2019, la Editura Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”.
prof. Raluca BRAD