În contextul apariției unor informații false și fără suport legal, care circulă în mediul on-line și privesc introducerea obligativității studiilor universitare pentru asistenții medicali din România, domnul Viorel Hușanu – Președinte Uniunea Sindicală SANITAS București – face următoarele precizări:
„Există un zvon conform căruia asistenții medicali ar fi obligați să urmeze cursurile unei facultăți. Aceasta este o informație falsă!
Zvonul se bazează pe o strategie a Ministerului Sănătății, M. 7.2.1.4, care reprezintă doar o strategie și nu o obligație actuală.
Este posibil și chiar de dorit ca în viitor să existe o singură formă de învățământ pentru asistenții medicali, având în vedere că, în prezent, există multiple forme de pregătire, deși asistenții desfășoară aceleași activități. Cu toate acestea, în viitor, o unificare a formelor de pregătire nu va obliga salariații actuali să urmeze cursurile unei facultăți.
De altfel, nici nu ar exista destule universități pentru a forma un număr de peste 100.000 de asistenți medicali care deja au absolvit o școală postliceală.
Așadar, nu trebuie să vă faceți griji în privința acestor zvonuri!
În toate variantele, noi, cei de la Sanitas, am sustinut si vom sustine – în cazul în care, în viitor, se va trece la o singură formă de învățământ, să fie permisă completarea de studii (o așa zisă echivalare) pentru cei care doresc acest lucru.
Dar, obligativitatea de a urma o facultate nu va fi impusă de nimeni! Promit! Cel puțin cât va exista Sanitas!” – afirmă domnul Viorel Hușanu, Președinte Uniunea Sindicală SANITAS București.
***
În România organizarea învățământului postliceal este reglementată prin Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, art. 58.
Prin urmare, elevii cuprinși în programul de formare oferit de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, la toate calificările profesionale, finalizează studiile prin cei 3 ani de pregătire profesională conform planurilor cadru în vigoare aprobate de Ministerul Educației şi Cercetării (OMEN nr. 3499/29.03.2018 – pentru calificarea asistent medical generalist, actualizată la nivel european, OMECTS nr. 5042/27.09.2005 – pentru calificarea asistent medical de farmacie, OMECTS nr. 4760/26.07.2006 – pentru calificarea asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare), cu respectarea prevederilor Regulamentului Intern de Organizare și Funcționare.
În baza Ordinului nr. 3499/29.03.2018, privind Standardul de Pregătire Profesională, Planul de învățământ și Programele școlare pentru calificarea profesională Asistent Medical Generalist, nivel 5, al Cadrului Național al Calificărilor pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar postliceal sanitar, formarea asistenților medicali generaliști se realizează în baza Directivei UE/55/2013 privind recunoașterea calificărilor profesionale.
***
În prezent, în România, formarea asistentului medical generalist, se realizează prin:
-învățământ postliceal sanitar, nivel 5, forma de zi, care include 4.600 de ore de formare teoretică şi clinică, potrivit Planului de învățământ structurat pe 3 ani de studiu cu 42 de săptămâni / an de studiu;
-formare în învățământul universitar, 4 ani de studiu, anul universitar având 28 de săptămâni, cumulând un număr de 4.600 de ore de formare teoretică şi clinică.
Așadar, numărul de ore de pregătire al asistenților medicali generaliști este similar în ambele forme de învățământ.
Activitățile exercitate cu titlul profesional de asistentul medical generalist ca urmare a însuşirii competenţelor de bază în cursul formării profesionale de nivel postliceal se desfășoară potrivit OUG 144/2008 modificată și completată cu LEGEA Nr. 278/2015 și sunt descrise la Art. 6 din prezenta Lege.
***
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este acreditată pentru calificările profesionale: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie, conform Ordinului MECTS nr. 3391/ 29.02.2012 şi pentru calificarea: Asistent Medical Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, conform OMENCȘ Nr. 4422/ 04.07.2016. La finalul celor 3 ani de studii organizează Examenul de certificare a calificărilor profesionale, fiind Centru de examen. Absolvenții care promovează examenul vor obține Certificatul de calificare profesională nivel 5 care le va permite să se angajeze ca asistenți medicali generaliști, asistenți medicali de farmacie sau asistenți medicali balneofiziokinetoterapie și recuperare, în funcție de calificarea obținută, în unități sanitare din România și din străinătate.
Avem o vastă experiență în pregătirea asistenților medicali, de 35 de ani, în care am format peste 15.000 de asistenți medicali. Ne asumăm în continuare responsabilitatea pregătirii profesionale a asistenților medicali și respectăm cu strictețe legislația privind organizarea procesului de formare și certificare a pregătirii profesionale.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” consideră că anumite zvonuri sau informații false și fără un temei legal care circulă în spațiul public creează panică și pot duce chiar la blocaje în sistemul medical, fapt care, cu siguranță, ar afecta în mod direct pacienții și pe noi toți.
Dragi elevi, absolvenți, colaboratori și viitori candidați, vă rugăm să vă informați corect și din surse sigure!