Cu durere în suflet anunţăm pierderea Doamnei Angela Moldovan, Preşedinte de Onoare al Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România şi Membru de Onoare al Fundaţiei Umaniste Dr. Mioara Mincu şi o Mare Doamnă a cântecului popular românesc.
O prietenie adâncă şi o colaborare îndelungată de peste 20 de ani le-a unit pe iubita artistă de muzică populară Angela Moldovan şi doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România.
Întreg colectivul Fundaţiei Umaniste Dr. Mioara Mincu se afl[ ]n aceste momente grele alături de familia îndurerată. Vom păstra vie memoria iubitei artiste, care alături de doamna Mioara Mincu şi alte mari nume ale scenei teatrului românesc, precum Ileana Stana Ionescu, Carmen Stănescu, Radu Beligan, Marin Moraru, Stela Popescu şi mulţi îndrăgiţi alţi artişti ai muzicii populare au organizat numeroase evenimente omagiale închinate femeilor din România.
10.02. 2011. Doamna Angela Moldovan, Membru de Onoareal Fundaţiei Umaniste dr. Mioara Mincu a participat alături de noi, împreună cu actriţa Ileana Stana Ionescu, doamna Carmen Mazilu, Preşedinte al OAMGMAMR – Filiala Bucureşti şi Dl Gheorghe Felea, Director în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, la aniversarea a doi ani de la înfiinţarea Fundaţiei noastre.
Citeste aici articol www.fundatiamincu.ro
Câteva date biografice:
Cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan s-a născut pe 19 septembrie 1927, la Chişinău. Angela Moldovan s-a mutat, alături de familie, la Târgu-Mureş, apoi la Timişoara şi Suceava. A absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj-Napoca.
A debutat în 1950, pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani. În anul 1953, aceasta a devenit solistă a Ansamblului „Barbu Lăutaru”, iar, mai târziu, artista a fost acceptată în cadrul Ansamblului „Ciocârlia”.
În anul 1952, interpreta s-a căsătorit cu regretatul actor şi regizor Victor Moldovan.
În 1956, a întreprins cu Ansamblul Ciocarlia un turneu internaţional pe traseul China, Coreea de Nord, Vietnam şi Uniunea Sovietică. Mai bine de şase luni a durat deplasarea, dintre care patru luni şi jumatate le-a petrecut în China.
În anul 1957, a fost acceptată în Ansamblul Armatei şi a participat la Festivalul Internaţional al Tineretului de la Moscova, unde a căştigat trofeul şi Marele premiu pentru muzică populară.
In 1962, Angela Moldovan a sustinut un turneu în Statele Unite Ale Americii, cu 64 de spectacole in 56 de orase.
De-a lungul carierei, Angela Moldovan a jucat în numeroase spectacole de operă, precum „Nunta lui Figaro” (W. A. Mozart), „Rigoletto” (G. Verdi), „Hänsel şi Gretel” (E. Humperdinck) etc.
Repertoriul de muzică populară al Angelei Moldovan a fost, în mare măsură, din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei. Melodia cu care s-a lansat, în anii ’60, a fost „La Oglindă”, pe versuri de George Coşbuc. A urmat „Mi-am făcut bundiţă nouă”, cântec pe care l-a învăţat de la bunica sa din Basarabia şi care a devenit cea mai cunoscută melodie a artistei.
Totodată, Moldovan a lansat numeroase alte piese, precum „Cine stă posomorâtă”, „Asta-i sârba mărunţică”, „Mi-am pus dorul pe cântar”, „Fata neichii”.
Artista a devenit cunoscută publicului larg şi prin apariţia în filmul „Veronica” (1972), regizat de Elisabeta Bostan.
În 2002, Angela Moldovan a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
Suferind de afecţiuni cardiace, Angela Moldovan, una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară s-a stins din viaţă duminică, 13 Octombrie 2013, la vârsta de 86 de ani, lăsând în amintirea publicului o colecţie bogată de cântece bucovinene şi moldoveneţti autentice, într-o interpretare de excepţie, ce reprezintă o adevărată comoară a folclorului românesc.
vezi mai multe pe: http://www.bestmusic.ro/angela-moldovan/biografie-angela-moldovan/
http://www.realitatea.net/doliu-in-lumea-muzicii-populare-o-stea-a-scenei-a-murit_1291732.html