Ai terminat liceul sau dorești să îți schimbi locul de muncă? Ești pus în fața unor decizii importante pentru viitorul tău profesional? O alegere nepotrivită poate duce la o decizie greșită în ceea ce privește cariera ta.

„Ai nevoie de facultate ca să obții un job bun?

Există prejudecata conform căreia, independent de traseul profesional pe care cineva vrea să-l urmeze, i se transmite faptul că studiile universitare sunt obligatorii.

De obicei, această prejudecată este exprimată prin afirmații de tipul:

  • „Fără o diplomă nu te bagă nimeni în seamă!”
  • „Toată lumea face în ziua de azi o facultate!”
  • „Trebuie să faci o facultate ca să ai și tu o diplomă!”
  • „Toți din familia noastră au urmat facultatea, așa că trebuie să o faci și tu!”

Ce efecte are facultatea cu forța?

Din păcate, o astfel de abordare poate conduce la situația în care adolescentul sau adolescenta alege să urmeze o facultate care în realitate nu îl/o ajută în mod concret. Iar în acest caz sunt investite nepotrivit resursele de timp, energie și bani.

Mai mult decât atât, există riscul ca respectiva persoană să acumuleze frustrări și să devină din ce în ce mai confuză cu privire la viitorul său. De ce? Pentru că deși simte nevoia de a face altceva, societatea îi transmite că acel lucru este greșit și că rețeta succesului este cu totul alta. În timp, aceste persoane se pot simți neacceptate și pot ajunge să creadă că este ceva în neregulă cu ele.

Ce alternative există la facultate?

Suntem tentați să asociem un statut profesional puternic, precum și veniturile financiare peste medie, cu profesiile care țin de zona intelectuală.

În realitate, în orice domeniu de activitate, există persoane care fac performanță, precum și persoane care au rezultate mediocre sau slabe. Iar pentru a face performanță este necesar să ni se potrivească activitatea profesională pe care o desfășurăm, indiferent de domeniul pe care îl alegem.

Pe de altă parte, cu siguranță este necesară continuarea studiilor liceale și specializarea într-o anumită arie profesională. Și din fericire există foarte multe alternative în acest sens.

De exemplu, un tânăr care dorește să devină bucătar poate urma un curs de specializare în acest domeniu, atât în țară, cât și în străinătate. Cineva care este pasionat de industria frumuseții poate alege, de asemenea, să parcurgă un curs în domeniu. Acestea sunt doar două exemple de profesii pentru care nu este necesară alegerea unor studii universitare.”

(sursa: https://cariera.ejobs.ro/facultate-obtii-job-bun/)

 

O alternativă tot mai căutată de liceeni este pegătirea pentru profesia de asistent medical în cadrul unei școli postliceale sanitare.

Continuarea studiilor liceale nu presupune în mod obligatoriu accesarea nivelului universitar, ci mai degrabă urmarea unor studii care să îi pregătească pe tineri pentru profesii care au căutare pe piaţa muncii. Acest lucru constituie şi explicaţia faptului că în Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” procentul elevilor care au absolvit o facultate a crescut în fiecare an. Faptul că absolvirea unei facultăţi nu le-a oferit  posibilitatea de a practica profesia pentru care s-au pregătit, îi determină pe tot mai mulţi absolvenţi cu studii universitare să se reorienteze către profesii cum este cea de asistent medical, cu foarte mare căutare pe piaţa muncii europene.

Studiile postliceale reprezintă o opţiune viabilă atât pentru absolvenţii de liceu, oferindu-le acestora posibilitatea de continuare a educaţiei şi de a se califica într-o profesie.

Te gândești deja la jobul visurilor tale sau la cariera potrivită pentru vocația ta? Tot ce trebuie să faci este să vii alături de noi!

Admiterea pentru anul școlar 2020 – 2021 continuă! Te așteptăm!

 

ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” – BUCUREȘTI

Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2, București – tel: 0736.358.898, tel / fax: +4021.610.70.68; +4021. 210.23.21

contact@scoalacdavila.rowww.scoalacdavila.ro

www.scoalacdavila.ro/admitere2020/inscriere-online

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 187

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes