Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze pacea și unitatea în rândul europenilor.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. La 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Inițiativa lui Robert Schuman, de a apropia statele europene și de a pune în comun resursele de care dispun, pare a fi considerată piatra de temelie a Uniunii Europene din zilele noastre.

Pentru România această zi are și alte semnificații. 9 mai marchează un eveniment major – Ziua Independenţei proclamată în anul 1877. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”. Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare ale Imperiului Otoman și recunoscută apoi de puterile europene.

Ziua de 9 mai este legată și de Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european, ce a costat viaţa a milioane de oameni și a dus la imense distrugeri materiale.

(surse: europa.eu; realitatea.net)

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, ale cărei rezultate sunt recunoscute atât pe plan național, cât și international; este o școală de tradiție, înființată de Dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a medicinei românești.

Membră a Modulului European de Nursing din anul 1999, școala noastră formează asistentul medical în conformitate cu standardele europene.

Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: 

„În anul 1950, după cel de al doilea război mondial, Robert Schuman punea bazele Uniunii Europene, cu ținta principală de a nu mai exista conflicte în Europa.

Mama mea, Dr. Mioara Mincu, încă din anul 1990, a avut această viziune europeană. A luat decizia de mare curaj de a face ceva pentru sistemul sanitar românesc și pentru cel european. Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, ne-a poziționat la cea mai fericită intersecție a profesiei, dintre educație și sănătate, bunul cel mai de preț, către care țintim cu toții, unde energia pozitivă și dorința de a fi mai buni domină. Această confluență s-a regăsit pe tărâmul românesc.

Toate acțiunile noastre converg către un sistem de valori. În societatea actuală se înregistrează însă o deficiență a sistemului de reglare a valorilor. Se pare că, în prezent, a dispărut acea energie din sufletul copilului sau tânărului, cărora le lipsește dorința de a realiza ceva durabil. Iar dacă dorință nu există, nu se poate realiza nimic.

Este important ca noi, educatorii, să redăm șansa acestor tineri, energia de care au nevoie și să-i canalizăm către un sistem de valori solid.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituție de învățământ europeană în deplinătatea cuvântului.

Fondatoarea școlii, Doamna Dr. Mioara Mincu, a înființat încă din  anul 1995 un laborator de integrare europeană, unde elevii au colaborat cu mari personalități din România și Europa, pentru a defini și contribui la spiritul european din perspectiva românească.

Într-o perioadă în care foarte puține instituții ale statului român, dar și din alte țări europene nu vedeau această necesitate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” deschidea drumuri, genera idei în  vederea dezvoltării conceptului de Educație pentru Sănătate și a formării Educatorului pentru Sănătatea Europei. Toate acestea luau naștere datorită spiritului vizionar al Doamnei Dr. Mioara Mincu.

În anul 1999, la Trondheim (Norvegia),  Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” devine membră cu drepturi depline a Modulului European de Nursing, o asociație ce reunește cele mai bune instituții de formare a asistenților medicali din Europa. 

Educatorii pentru Sănătate nu pot fi formați la cele mai înalte standarde calitative decât în context european. Unitatea în diversitate este un principiu fundamental și România are  (trebuie să aibă) o contribuție cât mai mare.

Activitatea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” se înscrie cu succes în această dimensiune și reprezintă un exemplu bun de urmat în educația preuniversitară.

De 10 ani suntem foarte activi în cadrul programelor Leonardo și Erasmus + și avem numeroase parteneriate cu multe companii din Europa pentru promovarea absolvenților școlii. Astfel, mulți dintre ei sunt profesioniști de bază ai sistemelor de sănătate din diferite țări ale Europei.

Fie că decidem să ne începem cariera de educator pentru sănătate în România, fie că alegem orice altă țară din Europa sau din lume, sănătatea europeană, dar mai ales a Europei, depinde și de noi !

Ne dorim să însuflețim și să schimbăm mentalități, să dăm curaj oamenilor să-și modifice obiceiuri de viață instituite poate de-a lungul multor ani, să formăm copii și tineri care apoi să-și influențeze spre schimbare părinții și bunicii. Toate eforturile sunt pentru a susține pledoaria Educației pentru Sănătate. Un soi de misionariat în care ne sprijinim convingerea că România este țară europeană cu vechime istorică importantă, cu contribuții importante, și care va continua să ființeze multă vreme de acum încolo. Nu ne este indiferentă starea de sănătate individuală sau a societății în care copiii noștri vor crește și se vor forma. Nu trebuie să ne gonim talentele, vârfurile și oamenii capabili. Vrem ca oamenii să poată avea alternative de informare și dezvoltare personală continuă.

Dacă aveți Vocație, Ambiție, Pasiune și vă considerați capabili să vă pregătiți la cele mai bune standarde internaționale și apoi să practicați performant, cu sfințenie și responsabilitate, această profesie nobilă (și astfel să vă îndepliniți misiunea), vă invităm să vă alăturați poveștii noastre de succes. Numai împreună cu voi o vom putea continua și o vom face mai frumoasă!

De 30 de ani școala noastră pregătește Educatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un agent activ pentru Sănătatea Europei.”

 

prof. Raluca Brad

 

(sursa foto: www.eeas.europa.eu)

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 110

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes