8 Martie este o zi plină de feminitate, zâmbete şi căldură sufletească. Este Ziua tuturor Femeilor! Este ziua în care ne gândim mai mult la mame, soții, iubite, prietene….o zi în care vorbim despre ce reprezintă FEMEIA.
„Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii.” – afirma poetul Grigore Vieru.
Ziua Internaţională a Femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
Prima Zi Naţională a Femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională și să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii la 8 martie.
(sursa: https://www.agerpres.ro/documentare/2022/03/08/8-martie-ziua-internationala-a-femeii-onu–879688)
În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989, se vorbea de Ziua Mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate acestora. După Revoluția din 1989, noțiunea de Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii.
Tema Zilei Internaţionale a Femeii din acest an – „Gender equality today for a sustainable tomorrow” – face apel la acţiuni pentru schimbări climatice pentru femei, de către femei.
Potrivit ONU (www.un.org), promovarea egalităţii de gen în contextul crizei climatice şi al reducerii riscului de dezastre este una dintre cele mai mari provocări globale ale secolului XXI.
Este din ce în ce mai mult recunoscut faptul că femeile sunt mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice decât bărbaţii, deoarece ele constituie majoritatea săracilor din lume şi sunt mai dependente de resursele naturale pe care schimbările climatice le ameninţă cel mai mult.
În acelaşi timp, femeile şi fetele sunt lideri eficienţi şi puternici şi factori de schimbare pentru adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice, arată ONU. Ele sunt implicate în iniţiative de sustenabilitate din întreaga lume, iar participarea şi conducerea lor au ca rezultat o acţiune mai eficientă în domeniul schimbărilor climatice.
În 2021, la Forumul Generaţia Egalităţii a fost lansată Coaliţia pentru acţiunea feministă pentru justiţia climatică, ce reuneşte guverne, companii din sectorul privat, sistemul ONU şi societatea civilă pentru asumarea unor angajamente concrete faţă de justiţia climatică. De Ziua Internaţională a Femeii, Coaliţia ajută la impulsionarea acţiunilor şi investiţiilor globale, cu accent pe finanţarea soluţiilor climatice echitabile de gen, creşterea leadershipului femeilor în economia verde, creşterea rezistenţei femeilor şi fetelor la impactul şi dezastrele climatice şi creşterea utilizării de date privind egalitatea de gen şi climă.
Tema zilei în 2021 – „Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world” – privea eforturile uriaşe ale femeilor şi fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur şi privind recuperarea în contextul pandemiei COVID-19.
Echipa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor femeilor!
Vă dorim să simțiți mai puțin apăsarea grijilor, să aveți sufletul plin de căldură, lumină, dragoste și speranță!
prof. Raluca Brad