Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Fie că este vorba de mame, soţii, iubite, prietene sau colege, cu toţii transmitem în această zi un gând bun către persoanele dragi de sex feminin din viaţa noastră.

 

Semnificaţiile acestei zile sunt legate de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu sărbătoarea mamelor în țările din fostul bloc sovietic.

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial, s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost încheiat.

Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA.

Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.

 

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989, se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate acestora. După Revoluția din 1989, noțiunea de Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii.

 

În țările baltice, de 8 martie, se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.

Conotația politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară.

 

În Italia, de 8 martie, sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății.     
Bărbații din Italia, oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și femeilor din Rusia și Albania.

 

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea. În China, femeile se bucură de după-amiaza liberă de 8 martie. (sursa: www.realitatea.net)

 

Fie ca ziua aceasta să fie un prilej de sărbătoare pentru toate femeile! Să aveți gândurile și sufletul pline de căldură, lumină, dragoste și speranță! 

 La Mulți Ani!

 

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 275

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes