În fiecare an, în data de 7 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, în urma unei decizii luate în anul 1948, în cadrul primei Adunări Mondiale a Sănătaţii, desfăşurate în Geneva (Elveţia), de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii  – OMS (World Health Organization).

Această zi reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică, prioritară la nivel global, în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Dacă în anul 2016 tema a fost Diabetul, pentru anul acesta a fost aleasă o problemă care afectează un număr tot mai mare de persoane – Depresia. Campania OMS se numește:„Depression: let’s talk”. 

Teama de stigmatizare, lipsa sprijinului, a înțelegerii acestei boli și a persoanelor care se confruntă cu această problemă, îi determină pe mulți să nu apeleze la ajutor specializat, să nu beneficieze de tratament corespunzător și să nu se bucure de o viață echilibrată, armonioasă.

 

„Conform ultimelor cifre estimate de OMS, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie, o creștere de peste 18%, înregistrată în perioada 2005 – 2015.

Directorul General OMS, Dr. Margaret Chan, a afirmat: „Aceste noi cifre reprezintă un avertisment pentru toate țările, pentru a regândi abordările referitoare la sănătatea mintală și de a o trata cu toată seriozitatea pe care o merită.”

„Stigmatizarea continuă, asociată cu bolile psihice a fost motivul pentru care am decis să denumim campania: „Hai să vorbim despre depresie” – a spus Dr. Shekhar Saxena, Director al Departamentului de Sănătate Mintală și Abuz de Substanțe OMS.

Dr. Saxena a afirmat: „A vorbi cu cineva în care are încredere este adesea primul pas către tratament și recuperare, pentru cei care suferă de depresie. O mai bună înțelegere a depresiei și a modului în care poate fi tratată,  acest lucru fiind esențial, este doar începutul. Ar trebui să urmeze o creștere susținută a serviciilor pentru sănătate mintală, accesibile tuturor, chiar și celor mai izolate populații din lume.” ( sursa: http://www.oamr.ro/7-aprilie-ziua-mondiala-a-sanatatii-hai-sa-vorbim-despre-depresie/ )

 

Colegiul Medicilor din România a lansat de asemenea un apel de Ziua Mondială a Sănătăţii:

„Să vorbim despre depresie  cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii.

În Europa, numărul persoanelor care suferă de depresie se ridică la 40 de milioane, cu o prevalență care oscilează de la 3,8% la 6,3% din totalul populației, conform unui raport  al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2015.

Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții. Iată că, în timp ce, în medie  5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.

Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului  de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum  diabetul  şi bolile de inimă.

Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă.

 

Depresia poate fi prevenită şi tratată dacă este identificată la timp. Dar, pentru că boala rămâne într-un con de umbră,  cel puțin 75% din totalul persoanelor care suferă  de depresie majoră  nu primesc tratament adecvat, arată acelaşi studiu al  OMS.

Depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată.

Potrivit OMS, sunt ţări în care doar 1 din 10 oameni afectaţi de depresie primesc tratament, în principal din cauza accesului redus la îngrijiri medicale de specialitate, dar şi a fricii de a fi  stigmatizaţi în societate.

 

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardio – vasculare.

Este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie. Iar  riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de sărăcie, pierderea  sau lipsa locului de muncă, pierderea persoanei iubite, de boli fizice, dar şi de abuzul de droguri sau alcool.

Ziua Mondială a Sănătății 2017 se concentrează asupra depresiei şi pentru că, pe lângă faptul că boala reprezintă a doua cauză de dizabilitate sau pierdere a sănătăţii, este şi una din cauzele pricipale de suicid. Numai în zona europeană a OMS au loc anunal  128.000 de decese prin sinucidere.

Iată de ce, de Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie, lansăm  un apel la sprijin pentru cei care au această suferinţă.

 

„Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape,  să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre  medic,  să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Depresia poate fi o boală ca oricare alta. Să vorbim despre ea cu răbdare, curaj şi speranță. Să înţelegem  că un prim pas pentru reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea şi acceptarea bolii”, spune preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

„Un tratament adecvat şi suportul celor din jur, pot preveni episoadele  recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte.  Prevenirea şi tratamentul eficient al depresiei combinate cu o mai mare conştientizare a bolii, pot ajuta foarte mult persoana bolnavă. Haideţi să vorbim despre depresie!”

( sursa: https://www.cmr.ro/new/index.php/2017/04/mesajul-colegiului-medicilor-din-romania-de-ziua-mondiala-a-sanatatii/ )

 

Comunicarea stă la baza tuturor relaţiilor interumane. Comunicarea poate fi cheia care deschide noi drumuri, noi perspective. Așadar…Rupeți bariera tăcerii!

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 92

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes