Construirea unei lumi mai echitabile și mai sănătoase pentru toată lumea

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an, pe 7 aprilie, în urma unei decizii luate în anul 1948, în cadrul primei Adunări Mondiale a Sănătăţii, desfăşurate în Geneva (Elveţia), de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii  – OMS (World Health Organization).

Această zi reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică, prioritară la nivel global, în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, este o bună ocazie pentru profesioniștii din orice comunitate de a se implica în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

În 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să evidențieze rolul important al asistenţilor medicali și al moaşelor în asigurarea sănătății populației lumii. De asemenea, a fost remarcată implicarea acestora în prima linie a sistemelor de sănătate și în confruntarea cu provocările aduse de COVID – 19.

Anul acesta, tema propusă de OMS este: „Building a fairer, healthier world”. Prin alegerea acestei teme, OMS ne îndeamnă pe fiecare să ne alăturăm campanei de construire a unei lumi mai echitabile și mai sănătoase. Pandemia COVID-19 a lovit toate țările, dar impactul a fost mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, care au acces limitat la servicii de calitate pentru îngrijirea sănătății. Indiferent de statutul economic sau social, întreaga populație trebuie să aibă asigurat accesul la servicii de sănătate calificate.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, facem apel să se acționeze pentru eliminarea inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale care durează un an, pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă. Campania evidențiază principiul constituțional al OMS conform căruia „accesul la îngrijiri de sănătate la cel mai înalt nivel posibil este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, fără distincție de rasă, religie, credință politică, stare economică sau socială”. Inechitățile în materie de sănătate nu sunt doar nedrepte, ci amenință progresele înregistrate până în prezent și au potențialul de a crește, mai degrabă decât de a reduce decalajele.

Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate. COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, care au acces redus la servicii de calitate pentru îngrijirea sănătății.

De aceea, este necesar ca liderii politici să se asigure că toată lumea are condiții de viață și de muncă ce pot conduce la o stare de sănătate bună. În același timp, îndemnăm liderii să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de îngrijire de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților.” – se menționează pe site-ul OMS.

Fapte și cifre:

Pentru prima dată în 20 de ani, se preconizează că nivelurile sărăciei globale vor crește și vor împiedica progresul către Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Până la 60% dintre persoanele care trăiesc în unele țări, cum este zona Pacificului de Vest, nu au acoperire cu servicii esențiale de sănătate.

Peste 1 miliard de persoane care trăiesc în așezări improprii se confruntă cu provocări sporite în prevenirea infecției și transmiterii coronavirusului.

Regiunea Asia-Pacific în ansamblu reprezintă aproape 82,5 milioane de oameni sau 32% din migranții internaționali din lume.

5,9 milioane de copii din regiunea Asia-Pacific riscă să nu revină la școală din cauza perturbării educației și a impactului economic al pandemiei.

52% din populația Asia-Pacific rămâne neconectată la internet.

sursa: www.who.int/westernpacific/news/events/detail/2021/04/07/western-pacific-events/world-health-day-2021

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=i38fNSGDi30

 

prof. Raluca BRAD

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 357

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes