Miercuri, 5 octombrie 2022, este zi liberă pentru elevi și profesori cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei și a Profesorilor.

Ziua Mondială a Educaţiei și a Profesorilor este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994.

Anul acesta se împlinesc 56 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (anul 1966). Această recomandare, alături de cea privind învăţământul superior, din anul 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor.

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua Mondială a Educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

La noi în țară, această zi este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, potrivit unei decizii luate de Ministrul Educației.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 298

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes