Elevii și profesorii au zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, în premieră la nivel național.

La 5 iunie 1779 s-a născut Gheorghe Lazăr, cel considerat „fondatorul învățământului în limba națională în Țara Românească”.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823) s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală, autor al mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. Născut la Avrig (județul Sibiu), tânărul Lazăr a beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, potrivit volumului „Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Bucureşti, Editura Academiei, 1979).

În Țara Românească, Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susțineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile științei. Scrie un manual de Aritmetică și Trigonometrie și predă el însuși artimetică, geometrie, trigonometrie, filosofie și gramatică. La 24 martie 1818, obținând aprobarea pentru înființarea școlii românești, și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că odraslele boierești frecventau în continuare școala grecească. Noua instituție a devenit curând principalul focar de consolidare și difuzare a culturii românești. Din prima generație de elevi a făcut parte, printre alții, Petrache Poenaru (pedagog, inventator, inginer și matematician român).

Dar Gheorghe Lazăr nu a fost doar un simplu dascăl. El a fost și un mare român. Atunci când cartea era o raritate și școala vorbea în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români. 

Multe instituții din țară îi poartă numele, celebrând activitatea sa de îndrumător al culturii române: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj, grupuri școlare din Baia Mare și Pecica; în Piața Universității din București se înalță din 1886 statuia acestui iluminist, fondatorul învățământului în limba națională.

sursa: www.edupedu.ro

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 203

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes