Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” („ – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh.”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Pe 25 mai sărbărtorim Ziua stepului, un stil de dans cu origini afro-americane, foarte îndrăgit mai ales în Statele Unite. A devenit cunoscut în special datorită filmelor clasice cu Gene Kelly, Fred Astaire sau Ginger Rogers.

Tot azi se sărbătoreşte Ziua vinului, ocazia perfectă pentru a cunoaşte mai multe despre această băutură produsă din struguri şi apreciată din cele mai vechi timpuri, prezentă în majoritatea ţărilor într-o multitudine de sortimente, de la cele tradiţionale până la cele mai sofisticate. Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche dovadă a producţiei vinului datează din anul 7000 î.e.n. din China, iar cea mai veche sticlă cu vin este expusă la muzeul de istorie din oraşul Speyer din Germania. Cunoscută sub numele de Römerwein, sticla are o vechime de peste 1.600 de ani, datând din secolul al IV-lea, cândva între anii 325-359 e.n. Sticla de 1,5 litri, care nu a fost niciodată deschisă, a fost adusă la lumină în urma săpăturilor într-un sit roman – un mormânt al unui nobil.

Tot pe 25 mai este și Ziua mondială a…prosoapelor! Este celebrată în fiecare an, ca un tribut adus scriitorului, dramaturgului și muzicianului englez Douglas Adams de către fanii lui. În această zi, aceștia transportă un prosop cu ei, așa cum este descris în cartea lui Adams, „Ghidul autostopistului galactic” (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), pentru a demonstra aprecierea lor pentru autor. Citatul care a explicat importanța prosoapelor se găsește în capitolul 3, din cartea lui Adams:
„Un prosop, se spune, este cel mai util lucru pe care un autostopist interstelar îl poate avea. Parțial acesta are o mare valoare practică. Puteți să-l înfășurați în jurul vostru pentru a vă încălzi în lunile reci; vă puteți relaxa pe el pe strălucitoarele plaje; puteți dormi sub el sub stelele care strălucesc; să-l înfășurați pe cap pentru a vă proteja; în situații de urgență îl puteți folosi să semnalizați primejdia și, desigur, veți folosi un prosop curat pentru a vă usca.”
De asemenea, conform aceluiaşi „Ghid”, un prosop „are o valoare psihologică imensă”, deoarece dacă un autostopist are prosopul la el, atunci „se poate presupune automat că insul este şi în posesia unei periuţe de dinţi, a unui săpun, a unei cutii de biscuiţi, a unei carafe, a unei busole, a unei hărţi, a unui spray contra ţânţarilor, a unor haine contra umezelii, a unui costum spaţial etc.” şi, astfel, „un astfel de individ este în mod evident un om de care trebuie să ţii seama.”

În „Ghidul autostopistului galactic” (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ), Douglas Adams are o scenă de un umor şi o subtilitate celebre. La capătul a milioane de ani de calcul, un computer oferă răspunsul final, definitiv şi complet la problema vieţii. 42 este numărul din care ar putea fi derivate toate semnificațiile („sensul vieții, universul și totul”).

Mulți au încercat să găsească înțelesul acestei afirmații din cartea lui Adams, mulți au considerat că este o glumă care a devenit mai faimoasă de-a lungul anilor decât romanul în sine.

Numărul 42 este deosebit de semnificativ mai ales pentru fanii romancierului științifico-fantastic.

Se pare însă că Douglas Adams avea dreptate până la urmă: răspunsul la Viață, la Univers și la toate, poate fi 42. Astronomii de la Cambridge au descoperit că 42 este valoarea unei constante științifice esențiale – una care determină vârsta universului.

 

surse: www.agerpres.ro

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 181

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes