De ceva vreme, fiecare zi este o zi a, pentru sau împotriva a ceva… Dacă nu este mondială sau internațională, este europeană şi dacă nu este europeană, este naţională! Aşa se face că în fiecare zi ar trebui să aniversăm, sărbătorim, comemorăm, avertizăm etc. Sunt dedicate zile aproape tuturor organelor corpului omenesc, există o zi împotriva multor afecțiuni, toate categoriile sociale şi profesionale au zilele lor, toate categoriile de vârstă, câteva specii de animale, păsări, copaci…

Peste toate acestea…să nu uităm să avem la noi prosopul! Și asta deoarece azi este Ziua mondială a…prosoapelor! Este celebrată în fiecare an la 25 mai, ca un tribut adus scriitorului, dramaturgului și muzicianului englez Douglas Adams de către fanii lui. În această zi, aceștia transportă un prosop cu ei, așa cum este descris în cartea lui Adams, „Ghidul autostopistului galactic” (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ), pentru a demonstra aprecierea lor pentru autor. Citatul care a explicat importanța prosoapelor se găsește în capitolul 3, din cartea lui Adams:
„Un prosop, se spune, este cel mai util lucru pe care un autostopist interstelar îl poate avea. Parțial acesta are o mare valoare practică. Puteți să-l înfășurați în jurul vostru pentru a vă încălzi în lunile reci; vă puteți relaxa pe el pe strălucitoarele plaje; puteți dormi sub el sub stelele care strălucesc; să-l înfășurați pe cap pentru a vă proteja; în situații de urgență îl puteți folosi să semnalizați primejdia și, desigur, veți folosi un prosop curat pentru a vă usca.”
În „Ghidul autostopistului galactic” (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ), Douglas Adams are o scenă de un umor şi o subtilitate celebre. La capătul a milioane de ani de calcul, un computer oferă răspunsul final, definitiv şi complet la problema vieţii. 42 este numărul din care ar putea fi derivate toate semnificațiile („sensul vieții, universul și totul”).

Mulți au încercat să găsească înțelesul acestei afirmații din cartea lui Adams, mulți au considerat că este o glumă care a devenit mai faimoasă de-a lungul anilor decât romanul în sine.

Numărul 42 este deosebit de semnificativ mai ales pentru fanii romancierului științifico-fantastic.

Se pare însă că Douglas Adams avea dreptate până la urmă: răspunsul la Viață, la Univers și la toate, poate fi 42. Astronomii de la Cambridge au descoperit că 42 este valoarea unei constante științifice esențiale – una care determină vârsta universului.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 286

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes