24 ianuarie este o zi mare pentru românii din țară, dar și de peste hotare. Anul acesta se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a constituit un prim pas spre România de astăzi.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire ( Marea Unire fiind cea de la 1918 ), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Procesul, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a început în anul 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în anul 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând astfel unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în anul 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

 

Așadar, este un bun prilej să spunem și azi că este important: „SĂ FIM UNIȚI!”

 

(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Principatelor_Rom%C3%A2n)

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 89

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes