Marcată la nivel mondial, pe 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer’s Day) are ca slogan pentru acest an: „Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer”.
Demenţa afectează, în prezent, peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume; un nou caz de demenţă apare la fiecare 3 secunde.
Tema campaniei „Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer” se referă la importanța cunoaşterii semnelor de avertizare de la începutul manifestării demenţei şi la stabilirea unui diagnostic la timp. Simptomele acestei boli pot include: pierderea memoriei, confuzie, capacitate de judecată alterată, tulburări de limbaj, agitație, dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor de rutină, schimbări de personalitate şi de dispoziţie.
Primirea unui diagnostic de demenţă este adesea un proces dificil şi variază foarte mult de la un caz la altul, în întreaga lume. În plus, stigmatul pe care acesta îl provoacă face ca cei mai mulţi bolnavi să evite să caute un diagnostic până în stadii foarte avansate ale bolii. Această situaţie se impune a fi schimbată, se precizează pe site-ul www.alzint.org.
Acesta este motivul pentru care tema zilei, sub hashtag-urile oficiale #KnowDementia şi #KnowAlzheimers, face apel ca toată lumea să îşi exprime vocal părerile şi cunoştinţele şi să sprijine campania de sensibilizare declanşată la nivel mondial.
Cu ocazia Zilei mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer este lansat, de asemenea, Raportul mondial Alzheimer 2021 – „Călătorie prin diagnosticul de demenţă”.
Inițiată de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer (Alzheimer Disease International – ADI), în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate.
Impactul bolii Alzheimer asupra lumii, în prezent, este în creştere, iar stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară demenţa rămâne o problemă globală, care necesită acţiuni urgente, se subliniază pe www.worldalzmonth.org/. Organizaţii şi persoane de pretutindeni se pot implica în a sprijini tema campaniei discutând despre demenţă cu familia, prietenii şi colegii. De asemenea, campania poate fi urmărită şi pe reţelele de socializare.
Alzheimer’s Disease International (ADI) este o federaţie internaţională a asociaţiilor Alzheimer din întreaga lume, fondată în 1984, şi cuprinde 105 asociaţii. Are statut consultativ, din 2012, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora.
Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). Afectează 50 – 60% dintre persoanele cu demenţă. Demenţa poate afecta uneori şi persoanele cu vârsta sub 65 de ani; în ultimii ani, se înregistrează tot mai des scăderea vârstei la care apar primele manifestări.
O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8 – 10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze de moarte.
sursa: https://www.agerpres.ro/documentare/2021/09/21/21-septembrie-ziua-mondiala-pentru-combaterea-bolii-alzheimer–782390
sursa foto: rohealthreview.ro
prof. Raluca Brad