În data de 21 septembrie se împlinesc 30 de ani de la instituirea Zilei mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer, considerată o formă de demență care afectează 2,5% din persoanele în vârstă de 65 de ani, 5% din persoanele de 70 de ani, 20% din persoanele de 80 de ani și până la jumătate dintre cei care au împlinit 90 de ani.

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer a fost instituită de către Alzheimer’s Disease International pe 21 septembrie 1994.

Demența implică uitarea unor evenimente recente, dezorientare în spațiu și timp, precum și dificultăți în găsirea cuvintelor.

În cazul demenței de tip Alzheimer, pacientul își pierde treptat capacitatea de a planifica, de a învăța lucruri noi, de a-și aminti informații anterioare și de a utiliza limbajul. Deși funcțiile fizice rămân intacte, uneori devine incapabil să se mai miște.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu Alzheimer pot întâmpina dificultăți în recunoașterea obiectelor uzuale, plasându-le în contexte neobișnuite: de exemplu, își lasă ochelarii în frigider.

Statisticile din România arată că aproximativ 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu boala Alzheimer.

Printre factorii care influențează apariția bolii se numără diabetul, hipertensiunea arterială, traumatismele craniene, obezitatea, pierderea auzului, depresia, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool, fumatul, un nivel educațional scăzut, poluarea și izolarea socială.

Campania din 2024, desfăşurată pe parcursul unei luni calendaristice sub sloganul „E timpul să acţionăm asupra demenţei, e timpul să acţionăm asupra bolii Alzheimer”, se va concentra pe atitudinile faţă de demenţă, urmărind să înlăture stigmatizarea şi discriminarea care încă există în jurul acestei afecţiuni, subliniind în acelaşi timp paşii pozitivi întreprinşi de organizaţii şi guverne la nivel global pentru a dezvolta o societate mai prietenoasă faţă de persoanele care suferă de demenţă.
Campania 2024 şi Raportul Mondial Alzheimer vor fi lansate în ajunul Zilei mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer, 20 septembrie, subliniind că mulţi oameni continua să considere în mod greşit că demenţa face parte din îmbătrânirea normală. Acest motiv evidenţiază cât de importante sunt campaniile de conştientizare a publicului pentru schimbarea percepţiilor existente şi creşterea cunoştinţelor despre boala Alzheimer şi demenţă.
Raportul Mondial Alzheimer va aprofunda percepţiile actuale asupra demenţei de către persoanele care trăiesc cu această afecţiune, dar și de către cele care trăiesc în jurul acestora şi intră în contact direct cu astfel de pacienţi, precum îngrijitorii, practicienii din domeniul sănătăţii şi publicul larg.

 

surse: www.basilica.ro;  www.agerpres.ro

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 118

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes