Aceasta a fost concluzia întâlnirii dintre echipa de cadre didactice ale Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila şi reprezentanţi ai liceelor bucureştene şi din împrejurimile capitalei, desfăşurată sub titlul „Priveşte-te în viitor!” joi, 19 martie 2015, în cadrul şcolii noastre.

Scopul acestei activităţi a fost de conştientizare a cadrului didactic a rolului de mentor, de model, de îndrumător pentru elevul său. Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi-a propus să ofere suport profesorilor diriginţi în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor liceeni, în special a celor din ani terminali. De asemenea, şcoala noastră, cu o experienţă de 25 de ani în educaţia pentru sănătate, a dorit să vină în întâmpinarea nevoilor acestor tineri aflaţi într-un moment important al vieţii lor, când îşi aleg cariera pentru care să se pregătească, prin a le face mai bine cunoscută profesia de asistent medical şi a le oferi posibilitatea să urmeze o profesie nobilă şi cu mare căutare pe piaţa muncii europene.

Au participat la eveniment reprezentanţi ai Colegiului Tehnic „Petru Rareş”, Colegiului Tehnic „Miron Nicolescu”, Colegiului Naţional „Octav Onicescu”, Colegiului Tehnic Energetic, Liceului Tehnologic „Dimitrie Gusti”, Grupului Şcolar Industrial „Dacia”, Colegiului Tehnic Feroviar „Mihai I”, Liceului Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin Vale, Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea, Liceului Tehnologic „Sf. Pantelimon”, Liceului de Metrologie „Traian Vuia”, Liceului Teoretic Traian Lalescu” din Brăneşti şi ai Liceului Tehnologic Tărtăşeşti.

Printr-o activitate unitară, bine articulată, împreună putem schimba destinele unor tineri!

În deschiderea evenimentului, prof. Daniela Stoian, director al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a subliniat importanţa colaborării dintre instituţiile care formează verigi diferite ale lanţului educaţiei tinerilor liceeni în vederea orientării şi pregătirii lor pentru o profesie.

„Ne dorim să schimbăm educaţia românească şi să-i dăm valoarea pe care o avea odată, iar aici, în Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” suntem o echipă care putem să facem acest lucru. În primul rând, ne dorim o colaborare din ce în ce mai strânsă şi vrem să venim în ajutorul dumneavoastră pentru a vă îndruma elevii către noi, să se pregătească într-o profesie de mare valoare, care are şi o finalitate spre deosebire de alte profesii. Finalitatea înseamnă obţinerea unui loc de muncă. Au început să vină către noi nu numai firmele străine ci şi cele româneşti, particulare, care şi-au dat seama, în sfârşit, că este nevoie să se implice în educaţie pentru a avea personal de calitate. Iar ceea ce facem noi, este foarte important: nu numai în profesie formăm elevul, ci formăm Omul. Şi nu întâmplător, noi promovăm Educaţia pentru Sănătate!”

Doamna Stoian a mai prezentat avantajele PREÎNSCRIERII elevilor încă înainte de absolvirea liceului şi a examenului de bacalaureat.

„Aş vrea să le transmiteţi elevilor că se poate face o şcoală şi o profesie şi fără promovarea examenului de bacalaureat. Şi dumneavoastră şi noi îi susţinem să absolve acest examen, şi şcoala noastră chiar face eforturi deosebite în acest sens prin programele de meditaţii gratuite pe care le organizează, dar vrem să îi învăţaţi că este mult mai important să îşi dea seama ceea ce îşi doresc de fapt şi care este adevărata lor valoare, pentru a avea un viitor mai bun. Bacalaureatul poate fi dat şi la 19 ani şi la 20 şi la 21 de ani, dar în toţi aceşti ani noi le oferim şansa să continue procesul de educaţie şi să se pregătească într-o profesie pe care au şanse foarte mari să o şi practice după absolvire”.

Prin jocul de rol al unui grup de elevi ai şcolii noastre intitulat „Autoparodie”, organizat sub coordonarea prof Violeta Zlota, invitaţii au putut vizualiza scene din viaţa medicală în care asistentul medical nu este persoana potrivită la locul potrivit, tocmai pentru a sublinia cât este de importantă contribuţia celor implicaţi în procesul de educaţie, astfel ca elevul să-şi găsească, la nivel social, profesia potrivită! De asemenea, a fost pus în evidenţă rolul aptitudinilor în viaţa profesională.

Psiholog în consiliere şcolară şi profesională, Prof. Alina Grecu, Sef al Catedrei de Ştiinţe Socio-Umane, a conturat împreună cu participanţii o abordare eficientă a orientării liceenilor, îmbinând prezentarea cu elemente ale profesiei de asistent medical. Folosindu-se de simbolul copacului, a realizat o prezentare sugestivă a specificului activităţii SPSCD, ca verigă imediat următoare a învăţământului liceal în procesul de educaţie.

” Cu ajutorul resursei noastre celei mai importante, resursa umană, SPSCD transformă, modelează, prelucrează resursele de la rădăcină – respectiv elevii de liceu, pentru ca mai apoi „să rodească” prin cele 3 calificări: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie şi Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie.

Aici, la rădăcina copacului, este rolul dumneavoastră, ca profesori diriginţi şi specialişti în consiliere, să ne ajutaţi să îi găsim pe cei mai potriviţi elevi care să urmeze o carieră în domeniul sanitar.

Timp de 3 ani continuăm educaţia elevilor pe care dumneavoastră i-aţi avut pentru o perioadă de 4 ani, pregătindu-i pentru profesie. Aşa cum dumneavoastră vă manifestaţi grija faţă de elevii dumneavoastră prin simpla prezenţă de astăzi la acest eveniment, şi noi ne manifestăm grija pentru absolvenţii noştri prin interesul pe care li-l purtăm dincolo de băncile şcolii noastre, prin intermediul Clubului Absolvenţilor. Acesta are ca scop facilitarea inserţiei lor pe piaţa muncii şi intrarea angajatorilor în viaţa elevilor noştri încă de pe băncile şcolii.

Prin întâlnirea de astăzi, noi vom câştiga elevii cei mai potriviţi pentru exercitarea profesiei, dumneavoastră veţi împlini scopul fiecărui cadru didactic, acela de a-şi orienta socio-profesional elevul, elevii vor primi orientare şi pregătire de calitate pentru o profesie foarte frumoasă şi foarte bine valorizată pe piaţa muncii şi noi cu toţii vom beneficia de serviciile medicale oferite de ei”, a spus doamna Alina Grecu.

Echipa şcolii noastre a oferit profesorilor diriginţi un chestionar cu 30 de întrebări, un instrument foarte util în procesul de orientare a elevilor, ce ia în considerare abilităţile specifice pentru cele 3 calificări din domeniul asistenţei medicale. Elevii care în urma completării acestui chestionar doresc să urmeze cursurile şcolii noastre vor beneficia de oferta specială de a se PREÎNSCRIE la interviul vocaţional până la data de 30 APRILIE 2015 fără a plăti taxa de înscriere în valoare de 150 lei.

„Vă invităm să distribuiţi aceste chestionare cât mai multor elevi, pentru că astfel avem şansa ca ÎMPREUNĂ SĂ SCHIMBĂM DESTINE!”, a mai spus Prof Alina Grecu. Chiar în echipa SPSCD, doamnele profesor Violeta Zlota şi Raluca Brad sunt două astfel de modele, cărora şcoala postliceală sanitară le-a schimbat viaţa pe făgaşul potrivit.

Alături de şcoală, foarte importantă este şi relaţia elevului cu familia, a precizat doamna Ionela Nistor, director al Colegiului Tehnic Energetic. Rolul pe care îl au părinţii în orientarea elevului către o viitoare profesie este unul foarte important, dar toate aceste influenţe ale familiei, ale şcolii şi ale societăţii trebuie să se împletească, Având în vedere că numărul cazurilor care ridică probleme este din ce în ce mai mare, doamna profesor Claudela Vintilă de la Colegiul Tehnic „Petru Rareş”, propus înfiinţarea unei şcoli a părinţilor, proiect în care SPSCD doreşte să se implice.

La finalul întrevederii, doamna prof. Aurelia Şova, Director Adjunct al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” şi coordonator al Campaniei de Admitere a prezentat oferta specială şi beneficiile pe care elevii le pot avea dacă se preînscriu chiar acum, oferindu-le informaţiile pe care le pot regăsi şi pe site-ul şcolii, www.scoalacdavila.ro.

„Priveşte-te în viitor!” – Activitatea pentru elevi

În cadrul evenimentului „Priveşte-te în viitor”, au participa şi 23 de liceeni de la Liceul  Teoretic Waldorf , Liceul Teoretic  “Traian Lalescu” şi Liceul Tehnologic “ Dimitrie Bolintineanu”..

„Lecţia deschisă şi jocul de rol desfăşurat în sala de demonstraţii cu tema efectuării unei injecţii le-au placut foarte  mult. Dintre elevii noştri, unii au fost pacienţi, alţii asistenţi medicali, iar în  jocul nostru au intrat şi oaspeţii. La final am cules o mulţime zâmbete, mulţumiri şi promisiuni că ne vom revedea curând”, ne-a spus doamna prof. Cristina Costache, care a susţinut întreaga activitate demonstrativă.

Elevii de la Lic. Teoretic  “Traian Lalescu” însoţiţi de profesorul diriginte, ne-au propus să încheiem un acord de parteneriat în vederea prezentării şcolii noastre şi a tehnicilor de prim ajutor, a mai precizat doamna prof. Cristina Costache.

 {gallery}/stories/2015_impreuna_schimbam_destine{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 106

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes