Iată că avem, începând cu acest an, o zi națională dedicată lecturii, pe care o vom serba pe 15 februarie.

În întreaga țară s-au organizat manifestări în școli și în biblioteci, pentru a promova această activitate intrată, în ultimele decenii, în desuetudine, căci – se pare – în România sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an. E adevărat, mai citim și online, dar haotic și fără a ne alege cu adevărat lecturile, ci dând click la întâmplare, pe link-uri care ne ies aleatoriu în cale.

Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile oamenilor, fie copii sau adulți, așază concepte, dă naștere unor caractere, oferă motivație și trezește dorința de a afla mai mult, de a cunoaște, de a crește.

Etimologia cuvântului „lectură” provine din termenul indo-european „leg”, care înseamnă „reunire”. În limba română a fost preluată noțiunea din latina târzie, „lectura” fiind un derivat al termenului „lectum”, care înseamnă „a alege”, „a aduna”, „a reuni”. O apropiere mai mare de carte ne-ar „reuni” cu esența noastră profundă, ne-ar „aduna” cu noi înșine, de pe unde suntem risipiți, în exteriorul nostru, grăbiți mereu să facem, uitând mereu să fim.

Ne hrănim zilnic corpul prin alimentație, prin sport, ne hrănim creierul cu informații noi și încercăm să asimilăm cunoștinte, dar de multe ori uităm să ne hrănim sufletul. Sună destul de metaforic, dar este un adevăr despre care deseori preferăm să uităm, iar hrana pentru suflet provine din activitățile de zi cu zi care ne aduc liniște, entuziasm și ne fac să fim fericiți cu adevărat. Una dintre activitățile preferate pentru a ne relaxa este cititul, iar cărțile devin parte din noi pe parcursul lecturii.

EFECTELE CITITULUI

Lectura la o vârstă fragedă ajută la dezvoltarea intelectului și are consecințe favorabile în parcursul educativ. Iată doar câteva rezultate ale cititului: deprinderea de aptitudini precum analiza, percepția, dezvoltarea gândirii analitice și îmbunătățirea capacității de vizualizare prin imaginație. Dezvoltarea cognitivă este accelerată prin lectură. Cititul ajută la extinderea vocabularului, ajută la asocierea cuvintelor, la evoluția percepției și analizei detaliilor. În fond, citim ca să ne descoperim pe noi și să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Lectura poate deveni un hobby care să ne  însoțească toată viața. Cartea poate fi privită și ca un consilier psihologic. Cititul devine astfel terapie și, pe termen lung, un proces de reflecție. Capacitatea de concentrare este în directă legătură cu cititul.

surse: www.ziuaconstanta.ro; www.clubuldecultura.ro; www.daily-info.ro

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 121

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes